Gutuile, leacuri naturale pentru inimă

CLIIMA20121001_0029_1.jpg

Gutuile asigură necesarul de vitamina C
Citeste tot despre: 

Gutuile amărui nu sunt doar fructe gustoase de toamnă, ci şi ajutoare de nădejde în sezonul rece. Ele umplu organismul de vitamine şi-l feresc de viruşi şi bacterii. Iată cele mai bune motive să le mănânci.


Întăresc inima

Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rău, care ne pune sănătatea inimii în pericol. Potasiul pe care-l găsim în aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă, reuşind astfel să menţină o tensiune optimă.

Ţin răceala la distanţă

Capriciile toamnei aduc două dintre cele mai frecvente afecţiuni specifice sezonului rece: gripa şi răceala. Cu un conţinut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi fier, gutuile întăresc sistemul imunitar şi îl ajută să lupte împotriva virozelor respiratorii.

Păstrează organismul tânăr

În lupta cu E-urile, antioxidanţii sunt cei care ne ajută să păstrăm organismul sănătos. Specialiştii au dezvăluit proprietăţi antioxidante uimitoare ascunse în pulpa deliciosului fruct. Aceştia au plasat gutuia în topul celor mai puternice arme în lupta cu radicalii liberi şi implicit cu îmbătrânirea prematură.

Asigură necesarul de vitamina C

37% din doza zilnică recomandată de vitamina C au 100 g de gutui. În condiţiile în care un singur fruct poate ajunge la 800 de grame, rezultă că o gutuie pe zi acoperă tot necesarul de vitamina C.

Împrospătează respiraţia

O felie de gutuie poate să taie greaţa, să combată stările de vomă dar şi de salivaţie abundentă. Mestecată încet, după masă, are capacitatea de a împrospăta respiraţia, îndepărtând mirosul urât al gurii.

Patru moduri de a consuma gutuia

Sucul de gutui. Se obţine prin stoarcerea la storcătorul electric, se consumă dimineaţa pe stomacul gol, câte un păhărel. Este contraindicat persoanelor ce suferă de constipaţii.

Ceaiul de gutuie. Se pune la fiert gutuia, după care se pasează fructul şi se amestecă cu lichidul în care a fiert la care se poate adăuga 50 g zahăr sau miere de albine. E recomandat în tratarea enteritelor acute, în digestii anevoioase, tuberculoză.

 Infuzia din frunze de gutui şi coji de fructe. O linguriţă de amestec de frunze şi coji de fructe uscate, la o cană cu apă clocotită, calmează tusea şi înlătură răguşeala.

Tinctură de sâmburi de gutui. Se ia o mână bună de sâmburi de gutui, se zdrobesc şi se pun la macerat 14 - 15 zile în 100 ml alcool. Se filtrează şi se poate folosi. E recomandat pentru a preveni apariţia ridurilor şi revigorarea tenului obosit.


Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1