Gută? Așa o ții sub control!

gutasite.jpg

guta, articulatii, calculi urinari, peste, alimentatie
Guta nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul alimentaţiei şi al tratamentului medicamentos.
www.clicksanatate.ro

Un alt tip de artrită este guta, manifestată prin articulaţii umflate, roşii şi dureroase. O parte importantă a tratamentului este modificarea dietei.

Guta este cauzată de eliminarea inadecvată a acidului uric, ceea ce duce la formarea de microcristale ce se depun la nivelul articulațiilor, declanșându-se astfel un proces inflamator. Boala se manifestă prin dureri articulare intense. Poate apărea la orice articulație (genuchi, coate, mâini), cel mai adesea însă fiind afectat degetul mare de la picior. Crizele dureroase se declanșează mai ales nopatea. Articulația este roșie și umflată, durerea accentuându-se la cea mai mică atingere.

De ce apare

Hipocrate, părintele medicinei, a observat că guta apare mai ales la cei bogați, de unde și numele sub care mai este cunoscută, boala regilor sau a celor bogați. Asocierea a fost făcută cu mesele îmbelșugate (mai ales în produse de origine animală) pe care aceștia și le permiteau. Așadar, excesul de carne și de alimente care conțin purine (substanțe care prin descompunere formează acidul uric) este un factor important de risc în apariția bolii. De asemenea, jumătate din persoanele cu gută sunt mari consumatoare de alcool.

Au un risc mai mare de a face boala bărbații (până la menopauză, femeile sunt mai protejate de estrogen), cei cu boli renale, cu hipertensiune, cu diabet, ateroscleroză, cei care iau medicamente precum diureticele, precum și cei care au în familie cazuri de gută. 
 

Află pe clicksanatate.ro cum se tratează guta!

Trucurile siluetei perfecte
Tu știi ce greșeli faci când alergi pe bandă?

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1