Frunzele de untişor reduc colesterolul

Ultima actualizare:

    Leacuri de primavara
Leacuri de primavara

Plantele de primăvară sunt adevărate izvoare de sănătate. Dr. Ovidiu Bojor ne sfătuieşte să nu ocolim sub nici o formă untişorul. Iată ce beneficii aduce.

Untişorul apare într-una din mustrările pe care Iisus le face fariseilor, care dau „zeciuială din izmă şi untişor", dar neglijează „dreptatea şi iubirea lui Dumnezeu". La noi este extrem de frecvent, de la câmpie până în zona montană.

Frunzele de untişor conţin săruri minerale, protide şi hidraţi de carbon în cantităţi mici şi vitamina C în cantităţi apreciabile.

Planta este folosită pentru acţiunea astringentă, anticolesterolemiantă şi antihipertensivă, precum şi pentru aportul de vitamina C şi de săruri minerale în tratamentul unor tulburări neurovegetative de sezon.

La început de primăvară, frunzele tinere de untişor pot constitui un preţios adjuvant în tratamentul asteniilor de primăvară, care au drept cauze principale hipovitaminozele (în special C şi A) şi deficitul de substanţe minerale (Ca, P, Fe, Mg).

De asemenea, dar numai în această perioadă, frunzele tinere ale plantei pot contribui, datorită conţinutului ridicat de potasiu şi de fibre alimentare, la reducerea nivelului colesterolului în sânge şi la reglarea tensiunii arteriale.

Atenţie! Frunzele de untişor nu pot fi consumate decât fragede, nu mai mult de 50-100 g/zi şi în combinaţie cu salata verde, leurdă etc. După maturizare, frunzele de untişor devin (împreună cu rădăcinile, tulpinile şi florile), toxice: 200 mg de anemonină, substanţa care se formează după maturizare în plantă, sunt suficiente pentru a provoca moartea unui animal care cântăreşte 10 kg!

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net