Foloseşti des calculatorul? Uite cum te poţi îmbolnăvi!

Ultima actualizare:

Calculatorul îţi oboseşte ochii

Ochiul uman nu e adaptat pentru privitul într-un singur punct în spaţiu de ore în şir. La un moment dat, va obosi. Vei observa că vezi dublu, înceţoşat, te vor ustura ochii şi vei avea senzaţia de nisip în ochi, ţi se vor înroşi şi vei fi deranjat de lumină. Aceste simptome dispar după ce ai plecat din faţa calculatorului şi după ce laşi ochii să se odihnească.

Te joci noaptea? Vei suferi de insomnie

Perioadele de lucru în faţa monitorului la ore târzii pot fi dăunătoare. La fel se întâmplă şi în cazul jocurilor pe calculator în toiul nopţii. Un studiu a arătat că un joc video care implică împuşcături suprimă nivelul de melatonină, hormonul care este implicat în reglarea ciclurilor de somn şi veghe.

Apoi, mai există un aspect de luat în seamă. Statul în fiecare noapte la calculator duce la dezechilibre de bioritm. Pentru că nu mai dormi noaptea, eşti foarte obosit şi ai o stare de somnolenţă peste zi. De aici, puterea redusă de concentrare, predispoziţia la anxietate şi chiar depresie.

Telefonul mobil te iradiază

Folosit des şi timp îndelungat, telefonul mobil ne poate afecta sănătatea. Radiaţiile emise pot declanşa tumori cerebrale. Specialiştii recomandă folosirea telefonului mobil maximum 15 minute pe zi.

Sfat: în cazul în care eşti dependent de el, foloseşte pentru comunicare căşti hands free. De asemenea, în loc să vorbeşti la telefon, ai putea trimite mai multe mesaje. Mai sunt şi alte sfaturi de care ar trebui să ţii cont: nu suna din metrou, din maşina personală sau mijloacele de tansport în comun căci telefonul va folosi mai multă energie pentru stabilirea comexiunilor, nu-l folosi pe post de ceas deşteptător şi încearcă pe cât poţi să nu-l lipeşti de ureche.

Foloseşti mouse-ul? Atenţie la durerile de oase!

Mişcările repetate şi constante timp de ore în şir pentru a manevra un mouse sau o tastatură pot irita tendoanele de la nivelul mâinilor dar nu numai. În timp, vei simţi dureri în zona degetelor, în palmă, dureri de umăr sau antebraţ. Stresul repetitiv poate afecta tot corpul. Poziţia în care stai la calculator şi chiar televizor îţi afectează muşchii gâtului şi ai spatelui, dar şi coloana vertebrală.

Statul la televizor duce la obezitate

Un stil de viaţă care se rezumă doar la statul în faţa televizorului sau în faţa calculatorului poate duce la obezitate. Practic, nu mai facem deloc mişcare ducând o viaţă sedentară. Nu mai consumăm energie, nu mai ardem calorii. Iar în ceea ce priveşte mâncarea, tindem să luam micul dejun gustările şi cina chiar în faţa calculatorului.

Asculţi muzică la căşti? Vei avea probleme cu auzul!

Asculţi muzică în căşti? Vei avea probleme cu auzul! În prezent, există foarte multe cazuri de tineri şi adolescenţi care, din cauza faptului că ascultă muzică la maximum, şi-au pierdut capacitatea de a distinge frecvenţele înalte. Această problemă apare de obicei în cazul persoanelor în vârstă. Sfat: medicii recomandă o limită de expunere la zgomot de 85 de decibeli dar importantă este şi durata acestei expuneri la zgomot.

Imprimantele pot provoca astm

Unele modele de imprimante eliberează în aer particule invizibile care sunt inspirate şi care se depun pe plămâni. Dar nu orice imprimantă este un pericol pentru sănătate. Într-un studiu pe 62 de imprimante doar 40 au emis particule dar numai 17 au avut emisii ridicate.

Cum recunoaştem o persoană dependentă de computer?

Persoanele dependente de calculator sunt afectate pe plan fizic (depresie, anxietate, furie, insomnii, oboseală, stimă de sine scăzută) dar şi pe plan social (deteriorarea relaţiilor cu familia, cu prietenii, partenerul de viaţă, scăderea drastică a randamentului la şcoală sau serviciu).

Dependentul îşi va petrece majoritatea timpului în faţa monitorului: fie joacă diferite jocuri, fie navighează pe reţele de socializare. Dependenţa de utilizarea calculatorului este o patologie ralativ nou apărută, explică psihologii de la psymotion.ro. Din fericire se tratează, iar pentru asta există ajutor de specialitate ca şi în cazul persoanelor dependente de alcool, tutun sau droguri.

5 sfaturi ca să nu te îmbolnăveşti la calculator

Fă o pauză de 5-10 minute după fiecare oră pe care o petreci la calculator.

Atenţie la luminozitatea monitorului! Este indicat să nu existe un exces de luminozitate însă contează şi gradul de toleranţă al fiecărei persoane.

Măreşte fonturile astfel încât să poţi distinge cuvintele care apar pe monitor plasându-te la o distanţă mai mare de acesta.

Este important ca lumina naturală sau artificială din încăpere să nu bată din spate ori din lateral luminând astfel monitorul.

Monitorul trebuie să se afle în faţa noastră, nu să fim nevoiţi să-l privim dintr-o parte. Dacă nu, distanţa acestuia faţă de cei doi ochi este uşor diferită. Astfel, un ochi va depune un efort mai mare şi astfel pot apărea dezechilibre.

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net