Fibromul uterin, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice. Cauze, simptome, tratament

durere.jpg

Fibromul uterin, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice
Fibromul uterin este o tumoră uterină benignă, foarte frecventă, care afectează cel puțin 70% dintre femei
foto: shutterstock

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se formează, așa cum îi spune și numele, la nivelul uterului. Se dezvoltă fie în interiorul peretelui uterin sau fie în exteriorul uterului.

În articolul de mai jos, Dr. Allia Dmour, Medic primar obstetrică/ginecologie, ne spune tot ce trebuie să ştim despre fibromul uterin

"Fibromul uterin este o tumoră uterină benignă, foarte frecventă, care afectează cel puțin 70% dintre femei, incidența maximă fiind în decadele vârstelor 30 și 40 de ani. În perioada fertilă, adică după debutul menstruațiilor, femeia este predispusă la fibrom uterin din cauza influenței hormonale, estrogen și progesteron. După instalarea menopauzei, riscul dezvoltării fibromului și manifestările clinice intră într-o perioadă de involuție.

Dezvolatrea fibromului poate fi foarte lentă, chiar fără simptome sau uneori foarte rapidă.

La nivelul uterului pot apărea o serie de noduli fibromatoși cu dimensiuni variabile: de la noduli milimetrici până la cei cu dimensiuni ce pot atinge mărimea unei sarcini la termen. Fibromul se poate dezvolta în diferite zone ale uterului: în interiorul cavității uterine, în peretele uterin, în exteriorul uterului, la nivelul ligamentelor care susțin uterul și la nivelul colului uterin.

doctor_1.jpeg

Dr. Allia Dmour, medic primar în specialitatea obstetrică-ginecologie
Dr. Allia Dmour, medic primar în specialitatea obstetrică-ginecologie

Cauzele acestei afecţiuni sunt eterogene:

 • hormonii sexuali feminini: estrogenul și progesteronul
 • factorii genetici (prezența fibromului uterin pe linie genetică maternă, crește riscul de apariție al acestuia)
 • sarcina și nașterea
 • tratamente hormonale de durată
 • obezitatea
 • prima menstruație la vârstă mai mică de 10 ani
 • hipertensiune arterială
 • rasă (mai frecvent la femeile afro-americane decât la cele caucaziene, hispanice și asiatice)
 • stilul de viață nesănătos (consum de alcool, alimentație).
 • Fibromul uterin afectează calitatea vieții femeilor sub toate aspectele sale și poate provoca infertilitate, avort spontan sau naștere prematură.

Simptome(prezente în peste 25% din cazuri)

 • sângerari uterine
 • tulburări de tranzit intestinal
 • dureri abdominale și lombare
 • tulburari de menstruatie
 • cresterea in volum a abdomenului
 • incontinență urinară
 • constipație
 • dureri la contactul sexual (dispareunie)
 • insuficiență venoasă - prezența varicelor la nivelul membrelor inferioare.

Fibromul uterin nu poate fi prevenit, principala soluție rămânând depistarea lui prin consult ginecologic periodic și intervenirea cu tratament medicamentos sau chirurgical, după caz.

În urma controlului ginecologic, a ecografiei și a altor investigații, medicul va putea confirma sau infirma existența fibromului uterin.

În funcție de complexitatea dezvoltării fibromului uterin și natura lui, medicul poate recomanda diferite tipuri de tratament:

Tratament medicamentos - ce poate ameliora starea de sănatate sau încetini și chiar stopa creșterea fibromului. Tratamentul medicamentos poate fi premergător celui chirurgical

Embolizarea arterei uterine (UAE)

Tratament chirurgical - prin miomectomie (clasica sau laparoscopic) sau histerectomie pentru femeile peste 45 de ani ori pentru cele care au avut deja o naștere și nu au intenția să mai aibă altele", a spus Dr. Allia Dmour, medic primar obstetrică/ginecologie. Cu 15 ani de experienţă dedicați nevoilor şi sănătății femeilor, Dr. Allia Dmour le este alături pacientelor sale atât în diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni, cât şi in momentul magic în care devin mame.

Loading...
 
 

Citește și

 • Steriletul, cea mai indicată metodă contraceptivă pentru femei după ce au devenit mame

  Deseori se întâmplă ca femeile să aibă o problemă în alegerea unei metode eficiente de contracepţie. Steriletul poate fi alegerea cea mai bună, confortabilă şi eficientă. Marele avantaj în montarea steriletului constă în faptul că, o perioadă de câţiva ani, femeia este ferită de o sarcină nedorită.

 • Tot ce trebuie să stiţi despre virusul HPV

  Infecţia cu virusul papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV), este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Unele dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer de col uterin. Depistarea precoce a infecției genitale cu papilomavirusuri sau virusurile papiloma umane (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

 • menopaza

  Menopauza este o etapă importantă şi sensibilă în viața fiecărei femei, etapă care trebuie abordată cu foarte multă încredere și optimism. Este marcată de încetarea menstruației și de încheierea activității ovarelor care nu vor mai produce hormoni sexuali estrogen și progesteron. De obicei, menopauza se instalează definitiv în jurul vârstei de 50-51 de ani. În articolul de mai jos, Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetrică/ginecologie, ne spune tot ce trebuie să ştim despre menopauză.

 • Umorul poate să lege sau să distrugă o relaţie, în funcţie de preferinţele partenerilor în materie de glume. Ca și orice alt instrument, umorul poate fi folosit în scopuri pozitive, dar și în scopuri ”malefice”. De exemplu, dacă unul din parteneri nu gustă glumele și nu este într-o stare foarte bună din punct de vedere psihic sau emoțional, iar celălalt face glume pe seama lui într-un sens negativ și critic, atunci nicidecum umorul în această situație nu va ajuta. Ci, dimpotrivă, va agrava situația, iar cei doi se vor distanţa și mai tare.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1