Excizia aluniţelor. La ce riscuri ne expunem?

femeie_alunite_7-13-2009_2-53-10_pm.jpg

femeie alunite
Excizia chirugicală a nevilor nu este periculoasă şi nu are repercursiuni asupra sănătăţii
Citeste tot despre: 

Excizia aluniţelor reprezintă încă un subiect tabu pentru unele persoane, adepte ale convingerii populare conform căreia intervenţia asupra acestor semne ale pielii poate reprezenta un pericol major pentru sănătate. Doamna doctor Ana Maria Vlad, specialist dermatolog, atenţionează însă că această idee este una greşită, adevăratul risc fiind să rămână netratat un melanom – un cancer de piele foarte agresiv, care se vindecă dacă este operat corect într-un stadiu incipientm prin excizie chirurgicală.

„Nu te atinge de aluniţe! Nu le scoate! Dacă rămân rădăcinile acolo?” – iată doar câteva dintre atenţionările şi temerile pe care le-am auzit cel puţin o dată în viaţă cu privire la excizia aluniţelor. „În realitate, însă, pericolele legate de intervenţia asupra nevilor sunt de cele mai multe ori minore, adevăratul risc pentru sănătate fiind tocmai posibilitatea ca oricând în timpul vieţii o aluniţă atipică să fie de fapt un melanom. Deşi reprezintă un tip de cancer cu o mare rată de deces, acesta este în acelaşi timp şi cel mai uşor de tratat atunci câdn este depistat în fază incipientă, prin simpla excizie a aluniţei afectate”, a declarat medicul Ana Maria Vlad.

Cum se realizează excizia aluniţelor

Excizia chirurgicală cu margine de siguranţă este procedura prferată a dermatologilor pentru îndepărtarea aluniţelor, fiind o intervenţie extrem de simplă, care nu necesită spitalizare şi durează maximum 30 – 60 de minute. Îndepărtarea aluniţei se face cu anestezie locală cu xilină care îşi face imediat efectul. Potenţiala senzaţie de durere poate reprezenta un motiv de îngrijorare pentru unele persoane, dar din fericire pe durata intervenţiei pacientul nu va simţi nimic, anestezia având efect pentru 3 – 4 ore. „Leziunea suspectă se va îndepărta integral, cu o mică margine de piele aparent normală în jur. Fragmentul rezultat va fi trimis la examenul histopatologic, iar zona asupra căreia s-a intervenit se repară cu câteva puncte de sutură. În urma procedurii va rezulta o cicatrice de aproximativ trei ori mai mare decât leziunea iniţială. Cicatricea va trebui îngrijită zilnic acasă, până la scoaterea firelor de sutură, această perioadă fiind cuprinsă între 7-21 zile, în funcţie de localizarea exciziei”, explică specialistul dermatolog.

Nu este indicat să scoatem aluniţele suspecte prin alte metode (laser, cauterizare) pentru că acestea ard ţesutul, iar aluniţa num ai poate fi analizată la microscop. Această analiză este necesară, fiind vitală: ea ne spune dacă aluniţa îndepărtată a fost un simplu nev sau era, de fapt, un melanom.

„Excizia chirurgicală este metoda de ales indiferent de localizarea aluniţei (faţă, corp). Procedura în sine nu favorizează răspândirea în organism a cancerului de piele, pentru că leziunea este scoasă în totalitate de la început”, a completat medicul dermatolog.

Când este indicată excizia unei aluniţe

Excizia unei aluniţe este necesară atunci când emdicul o recomandă, adesea odată cu identificarea unor leziuni suspecte clinic sau dermatoscopic. „Sfatul specialiştilor este ca orice aluniţă nouă sau care ăşi schimbă forma, culoarea, conturul, dimensiunile saucare sângerează chiar şi puţin să fie prezentată unui medic, de preferinţă dermatolog. În urma unei examinări atente, clinice şi dermatoscopice, specialistul va putea spune dacă  este vorba despre o leziune benignă sau suspectă, care merită extirpată pentru a o putea examina la microscop. Acest examen la microscop, numit şi examen histopatologic, este singurul care trasează diagnosticul”, a explicat medicul.

Nu este indicată scoaterea preventivă a tuturor aluniţelor, în condiţiile în care de obicei acestea nu pun nici o problemă, nici măcar în cazul aluniţelor traumatizate, indiferent de localizarea lor (faţă, corp, organe genitale).

Dacă se doreşte îndepărtarea unor aluniţe din raţiuni estetice, pacientul trebuie să ţină cont de faptul că orice tăietură pe piele va lăsa în urma ei o cicatrice. Uneori aceasta poate fi plasată strategic în pliurile pielii fiind mai puţin vizibilă, alteori cicatrica poate fi estompată, dar indiferent de localizare ea va rămâne prezentă pentru tot restul vieţii. 

Loading...

Citește și

  • Click! te trimite să-ţi controlezi aluniţele de pe corp, cu ocazia Zilelor protecţiei solare.

  • Cremele cu factor de protecţie cât mai mare, evitarea contactului cu soarele în orele de vârf şi vizita la medicul dermatolog. Sunt cele mai importante reguli care trebuie respectate când vine vorba de sănătatea pielii pe timp de vară.

  • Dacă aveţi o aluniţă suspectă (asimetrică, culoare neomogenă, diametru mai mare de 6 mm, care îşi schimbă aspectul în timp) consultaţi de urgenţă specialistul.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1