Cel mai mare pericol al alimentaţiei nesănătoase. Poate duce la inflamație cronică

Ştim cu toţii că fast-food-ul, dulciurile, sucurile acidulate, prăjelile, alimentele excesiv procesate, semipreparate, afumate sunt nesănătoase şi duc la îngrăşare. Ce poate nu ştiaţi e că principalul lor efect în organism este apariţia unei inflamaţii cronice. Aceasta poate oricând să declanşeze o boală degenerativă gravă.

„Dacă vrei să mă insulţi, oferă-mi un croissant”, spune adesea dr. Paul Clayton, unul dintre cei mai mari cercetători din domeniul nutriţiei. Şi are dreptate, căci suntem ceea ce mâncăm.

„Guvernele, prin Ministerul Sănătăţii, ne spun mereu să reducem consumul de sare, zahăr şi grăsimi şi să mâncăm mai multe fructe şi legume, pentru o viaţă sănătoasă. Nu ar fi mai simplu să introducă norme mai stricte pentru producători, să interzică punerea pe piaţă a produselor nesănătoase?!”, se întreabă actriţa Ani Creţu, după un interviu pe care i l-a luat medicului Paul Clayton.

A aflat, printre altele, că alimentaţia nesănătoasă duce nu doar la obezitate, la lipsă de energie şi de tonus, dar inflamează celulele din întregul organism. „Inflamaţia e practic un răspuns imun. Este vitală atunci când ne protejează de infecţii, dar dacă e crescută/cronică şi continuă, devine distructivă, cauzează pierderea lentă şi progresivă a ţesutului funcţional. Asta duce la declanşarea unor boli degenerative: diabet, alergii, dermatite, artrite, probleme gastro-intestinale, până la cancer. Degeaba încercăm să tratăm aceste boli, dacă nu eliminăm cauza lor”, spune dr. Paul Clayton pentru anicretu.ro.

12-13-sanatate-2.-1col-paul-clayton.jpg

Dr. Paul Clayton, cercetător în nutriţie

 

Soluţia ar fi adoptarea unei diete antiinflamatoare, bogate în polifenoli, probiotice şi fito-nutrienţi cu spectru larg. Optaţi pentru fructe şi legume proaspete, de sezon, pentru leguminoase, murături, busuioc, broccoli, ghimbir şi uleiuri presate la rece. 

 

Loading...