Dieta ta de vreme rece

Ultima actualizare:

    Nutriţioniştii au întocmit o listă  a alimentelor care ajută corpul  să facă faţă temperaturilor scăzute
Nutriţioniştii au întocmit o listă a alimentelor care ajută corpul să facă faţă temperaturilor scăzute

În sezonul rece, organismul nostru trece în mod natural printr-o reacţie de adaptare, are alte sensibilităţi, alte nevoi. Prin urmare, şi alimentaţia trebuie să fie adecvată, astfel încât să susţină acest efort. Iată ce ne recomandă medicii să punem pe masă.

Fructe şi legume care întăresc imunitatea. Iarna este anotimpul în care se testează la maximum capacitatea noastră de apărare şi răspuns la virusurile de sezon. Pentru a fenta gripa şi răcelile, trebuie să avem o imunitate bună. Ea se întăreşte printr-un aport consistent de vitamina C şi antioxidanţi. În fiecare dimineaţă, ia un sirop vitaminizant pe bază de echinacea, propolis, cătină, sau ia câte o lingură de cătină cu miere. Îţi mai poţi face sucuri proaspete din citrice sau smoothie-uri cu sfeclă roşie, mere, morcovi, ghimbir, fructe de pădure, kiwi şi banane. Mănâncă multe Legume şi verdeţuri, de la broccoli, ceapă, usturoi, morcovi până la banalul pătrunjel, care e o sursă foarte bogată în vitamina C.

Iaurturile şi murăturile refac flora intestinală. Această floră e adesea afectată de medicamentele pe care le luăm, de alcool sau de mesele consistente şi nesănătoase. Când se întâmplă acest lucru, scade şi imunitatea. Iaurturile naturale, murăturile, polenul crud, merişoarele, ceapa şi usturoiul au puterea de a reface flora instestinală.  Alimente care scad inflamaţia. „S-a demonstrat că fibrele solubile prezente în citrice, mere, morcovi, fasole verde şi ovăz ajută la scăderea inflamaţiei şi apără organismul împotriva infecţiilor. Vitamina D are rol în combaterea infecţiilor şi menţinerea unui sistem imunitar sănătos, ea fiind prezentă în peşte de calitate, ficat de vită sau gălbenuş de ou”, spune dr. Luminiţa Florea, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.Alimente cu valoarea nutritivă mare. Ele sunt importante în sezonul rece. Ne referim aici la proteinele de bună calitate (se găsesc în carne albă slabă, peşte şi derivate, în ouă, lactate şi brânzeturi, boabe de soia, leguminoase, ciuperci, fructe oleaginoase).Supa de pui face minuni atunci când eşti răcit. Inclusiv medicii recunosc că este un aliment minune folosit de sute de ani în tratarea răcelilor. Ea conţine un aminoacid numic cisteină (eliberat odată cu gătirea cărnii de găină sau de curcan) care acţionează ca un adevărat antibiotic şi antiviral natural.

Alimente care dau energie. Sunt cele cu glucide integrale, nerafinate, ce furnizează energie de durată: pâine integrală, seminţe, cereale integrale, orez brun, hrişcă, mei, quinoa, legume şi leguminoase cu amidon.Grăsimi naturale care protejează inima. Alternanţa cald/rece supune inima unui efort mare de adaptare, avertizează Alina Teodoru, medic de familie. De aceea, hipertensivii, cei cu tulburări circulatorii şi cei cu afecţiuni cardiace prezintă în sezonul rece un risc mai mare de a face un infarct de miocard, crize de angină pectorală sau accident vascular cerebral. Grăsimile din uleiuri vegetale (de măsline, cânepă) şi din oleaginoase crude (nuci, alune, migdale, caju, fistic, seminţe) sunt extrem de benefice, deoarece protejează vasele de sânge şi inima.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net