Dieta corectă dacă ai calculi biliari

legume_grill_gratar.jpg

legume, dieta, calculi biliari, pietre biliare, fiere
Pentru ca fierea şi ficatul să nu fie suprasolicitate, celor care au calculi biliari li se recomandă alimente cât mai proaspete.
www.clicksanatate.ro

Folosești pătrunjelul presărat în mâncare doar pentru a obține un gust mai intens? Însă știi cât de benefic este pentru sănătatea ta este să consumi zilnic pătrunjel și în ce cantitate!

Pentru a evita crizele de fiere este recomandat să respecți întocmai sfaturile medicului și să-ți schimbi stilul alimentar. Află care alimente sunt permise și care sunt intezise!

Vezica biliară (colecistul) este situată sub ficat, fiind legată de acesta prin ductul hepatic. Ea colectează bila, un lichid care conține colesterol, săruri biliare și lecitină, pe care le eliberează mai apoi în intestinul subțire și stimulează astfel digestia. Calculii biliari apar atunci când bila conține colesterol în exces, iar acesta se cristalizează și se lipesc de vezica biliară. Ei blochează eliberarea bilei și, din acest motiv, apar infecțiile și alte complicații asociate.

Printre simptomele care anunță pietrele la fiere se numără durerile puternice în partea dreaptă a abdomenului sau în spate, senzația de greață și transpirațiile care apar în 30 de minute după terminarea mesei. Operația de colecist se impune doar atunci când simptomele sunt din ce în ce mai dese, iar boala nu poate fi ținută sub control prin regim alimentar.

Cât mai multe legume

Pentru ca fierea și ficatul să nu fie suprasolicitate, celor care au calculi biliari li se recomandă alimentele cât mai proaspete și cu un conținut redus de grăsimi. Legumele au multe fibre, precum și apă, ceea ce le face ușor de digerat. Printre legumele permise se numără morcovii, cartofii, dovleceii, spanacul, salata verde, roșiile și fasolea verde. Ele pot fi garnitură pentru carnea slabă, cum este cea de pasăre sau pește, cu un conținut redus de grăsimi (șalău, păstrăv, biban, calcan).

În ceea ce privește produsele lactate, ele trebuie să fie cât mai degresate: iaurt, lapte bătut, brânză de vaci proaspătă și nefermentată. Fructele trebuie să aibă un conținut mare de apă, cele mai potrivite pentru bolnavii de colecist fiind merele, perele, strugurii, pepenii verzi, prunele și piersicile. Produsele de panificație sunt permise atât timp cât sunt preparate din făină integrală. Poți consuma fără probleme miere, marmeladă sau dulcețuri, dacă acestea din urmă sunt produse în casă.

Află pe Clicksanatate.ro ce alimente trebuie evitate în caz de pietre biliare!

Efectele consumului zilnic de pătrunjel!

Ce se întâmplă dacă renunți la pâine

loading...
Loading...

Citește și

  • remedii naturiste crize fiere sfaturi

    Alimentaţia nesănătoasă, oboseala şi stresul se numără printre principalii „vinovaţi” pentru problemele cu fierea. Află din rândurile următoare care sunt acele remedii naturiste pentru fierere si care te ajută la tratarea acestor neplăceri.

  • fructe detoxificare colon mere papaya

    Sănătatea colonului și a intestinelor este esențială pentru menținerea unui corp sănătos. Deși problemele colonului reprezintă încă un subiect tabu, multe persoane preferă să sufere în liniște și ezită astfel să ceară sfaturi.