Depresia sezonieră. 2 remedii eficiente pentru a ține departe indispoziția

Citeste tot despre: 

În sezonul rece, este posibil să resimţi mai des indispoziţia sau tristeţea. Dacă eşti mai tot timpul abătută în această perioadă, dacă ai probleme cu somnul şi consumi mai des alimente care îngraşă, este posibil să te confrunţi cu ceea ce specialiştii numesc tulburare afectivă sezonieră. Citeşte mai multe în numărul 22 al revistei Click! pentru femei!

Numită şi despresie de iarnă, tulburarea afectivă sezonieră este legată de modificările care apar la începutul sezonului rece: zilele devin mai scurte şi mai reci, iar lumina soarelui se reduce. Tulburarea este, de obicei, diagnosticată când se instalează în acelaşi moment în fiecare an (de regulă, sfârşitul toamnei şi începutul iernii), cel puţin doi ani consecutiv, şi când se menţine până primăvara.  

Lumina, necesară pentru ceasul intern  
Lumina joacă un rol important asupra reglării ceasului intern al organismului. După ce sunt percepute de ochi, razele luminoase se transformă în semnale electrice care, odată trimise la creier, acţionează asupra neurotransmiţătorilor. Unul dintre aceştia este serotonina („hormonul fericirii), implicată, printre altele, în starea de bine şi în secreţia melatoninei, unul dintre hormonii responsabili de ciclul somn-veghe. Producţia de melatonină este oprită în timpul zilei şi activată în timpul nopţii. Dereglările hormonale cauzate de lipsa soarelui pot să inducă apariţia simptomelor specifice depresiei.  
Cum se manifestă 
Printre simptomele care însoţesc tulburarea afectivă sezonieră, se numără: indispoziţia prezentă mai toată ziua, iritabilitatea; oboseala cronică şi somnolenţa în timpul zilei, trezirea dificilă; pierderea interesului faţă de activităţile normale, lipsa iniţiativei; concentrarea greoaie, dificultatea de a lua decizii; nivel crescut de stres compensat prin consum de alcool sau de alte substanţe nocive ori pofta necontrolată faţă de dulciuri; nevoia crescută de somn; scăderea libidoului; tendinţa de izolare; sentimentul de devalorizare, de culpabilizare; gândurile negre, pesimism.  
Cum o combaţi 

  • Exerciţiile fizice. Frigul limitează petrecerea timpului în exterior, de aceea şi activitatea fizică poate fi redusă. Însă mişcarea aduce beneficii în cazul celor cu tulburare afectivă sezonieră. Sunt indicate orice tipuri de activitate fizică – aerobic, alergare sau sporturi de iarnă (schi, snowboard). Chiar şi simplele plimbări în parc au efect benefic, mai ales că te expui şi la lumina naturală.  
  • Luminoterapia este o formă de fototerapie care constă în expunerea la o sursă luminoasă (lampă) formată din tuburi fluorescente acoperite cu un ecran de plastic care blochează razele ultraviolete. Aceste dispozitive au grade de iluminare diferită, până la 10.000 lucşi. Este bine ca luminoterapia să se facă la indicaţia unui specialist. În general, tratarea tulburării afective sezoniere cu ajutorul luminoterapiei constă în expunerea la sursa luminoasă 30 de minute zilnic, dimineaţa. Luminoterapia nu este indicată celor cu diabet zaharat sau cu retinopatie.  
  • Socializarea. În contextul pandemiei, petrecem mai mult timp în casă. Totuşi, nu trebuie să rupi legătura cu rudele, prietenii şi colegii. Vorbeşte cu ei la telefon ori de câte ori ai ocazia, socializarea fiind foarte importantă pentru psihic.  
  • Tratamentul medicamentos cu antidepresive este indicat de medic când măsurile anterioare nu au dat rezultate. Consultul de specialitate este indicat când manifestările tulburării afective sezoniere se menţin mai mult de două săptămâni, fără semne de ameliorare. Tratamentul medicamentos se poate asocia sau nu cu psihoterapia.     
Loading...
 
 
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 457845787


Varnish cache server

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1