Deficiența vitaminei B12 duce la instalarea anemiei pernicioase

vitamina-b12.jpg

surse de vitamina b12
Surse naturale de vitamina B12
foto: Shutterstock

Vitamina B12 este singura care conține și elemente minerale importante pentru sănătate. Acest tonic poate fi păstrat în organism multă vreme, iar rezervele de B12 se termină după trei ani.

Vitamina B12 joacă un rol important în viața noastră: contribuie la formarea celulelor roșii, la buna funcționare a sistemului nervos și la metabolizarea proteinelor și lipidelor. În ultimii ani, terapeuții au descoperit că această vitamină trebuie administrată și pentru combaterea oboselii și pentru reducerea problemelor neurologice frecvente în cazul vârstnicilor: slăbiciunea și pierderile de memorie. Vitamina B12 contribuie la protejarea împotriva cancerului, potrivit unui studiu apărut într-un ziar american de nutriție clinică, ce a constatat că protejează mai ales în cazul cancerului de plămâni cauzat de fumat. 

Cercetătorii au examinat un grup de 73 de fumători înrăiți, care erau suspecți de posibile schimbări canceroase în țesuturile pulmonare. La jumătate dintre fumători li s-a administrat suplimente de acid folic și vitamina B12 iar ceilalți au primit un placebo. După 4 luni, primul grup prezența mai puține celule potențial canceroase decât cel de-al doilea grup.

Deficiența vitaminei B12 duce la instalarea unei boli periculoase, anemia pernicioasă.

Surse naturale de vitamina B12

Vitamina B12 se găsește în carne, pește, ouă și produse lactate. Rezerva acestei vitamine în organism este 2 mg atât la femei, cât și la bărbați. B12 poate fi administrată și sub formă de capsule, tablete, gel nazal și pastile sublinguale.

Ce simpotme are deficiența vitaminei B12 la vârstnici

S-a constat că multe persoane care au depășit vârsta de 60 de ani au probeme cu carența vitaminei B12, care se manifestă prin diferite simptome neurologice: pierderea echilibrului și a memoriei, senzație de mâncărime pe brațe și pe picioare. Nutriționiștii susțin că, odată cu înaintarea în vârstă, organismul produce mai puțin acid clorhidric, o substanță importantă în folosirea vitaminei B12. Mulți vârstnici nu adună cantitatea necesară de B12 din alimentație. 

Mai există un risc în administrarea vitaminei B12 pentru că simptomele deficienței de B12 se pot confunda cu cele care apar în procesul de îmbătrânire.

surse_de_vitamina_b12.jpg

surse de vitamina b12
Surse naturale de vitamina B12
foto: Shutterstock

 

"Când o persoană de peste 60 de ani manifestă gesturi confuze, se plânge de probleme neurologice, trebuie să consulte neapărat un medic generalist, care să constate nivelul de vitamina B12 din organism", susține Eugen Giurgiu, cercetător în domeniul fitoterapiei și doctor în biochimie.

Specialiștii susțin că s-au constatat progrese remarcabile cu ajutorul surselor alternative de vitamina B12 (gelul nazal și pastilele sublinguale), care sunt absorbite direct în sânge și ocolesc stomacul.

În cazul vegetarienilor care nu consumă nici oură, nici lactate, există riscul să aibă probleme din cauza lipsei de B12. De asemenea, este bine ca alcoolicii și femeile care folosesc pilule contraceptivesă-și mărească aportul de vitamina B12.

În timpul caniculei, alimentele perisabile trebuie protejate și păstrate la rece: laptele, brânza și carnea, pentru că acestea sunt o sursă riscantă de toxiinfecții alimentare. 

Loading...
 
 

Citește și

  • vitamina b12 sange sanatate vitamine tulburari nervoase

    Vitamina B12 joacă un rol esențial în producerea celulelor roșii din sânge. De asemenea, ajută la metabolizarea regulată a celulelor, iar funcțiile creierului depind foarte mult de vitamină. O deficiență a acestei vitamine apare atunci când ea nu poate fi asimilată din alimentația zilnică.

  • legume

    În “farmacia casei”, remediile naturiste trebuie să ocupe un loc important. Pentru rezolvarea problemelor de sănătate, terapeuții ne recomandă ca în locuință să avem diverse remedii din natură, care să contribuie la vindecarea unei largi categorii de afecțiuni.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1