De unde ne luăm toamna vitaminele şi mineralele

Răceli, oboseală, stări gripale, infecţii ORL, depresie, căderea părului toate aceste stări solicită sistemul imunitar, favorizând instalarea stresului şi a oboselii. Şi cum toamna este perioada cea mai favorabilă pentru revitalizarea organismului, printr-o cură de vitamine şi minerale, fă o cură de nutrimente esenţiale ca să întâmpini iarna cu bine.

Vitamine şi minerale

Necesarul de vitamine şi minerale poate fi asigurat printr-o dietă echilibrată, adică cel puţin şapte porţii de fructe şi legume pe zi, cereale, produse lactate cu puţine grăsimi şi proteine slabe. Pe lângă prevenirea bolilor carenţiale, precum rahitismul (carenţă de vitamina D) sau scorbutul (carenţă de vitamina C), un aport corespunzător de vitamine şi minerale poate preveni apariţia multor boli, inclusiv cancer, boli cardiace sau osteoporoză. Complexul de vitamine B se află aproape în totalitate în drojdia de bere, cu excepţia vitaminei B12 pe care o găsim în spirulină. Vitamina E se găseşte în germenii de grâu şi în uleiul din germenii de grâu. 

Suplimente vitaminice

Pentru a completa aportul de vitamine şi minerale putem apela şi la suplimentele alimentare, esenţiale fiind vitaminele C, A, B1, B2, B6, precum şi magneziul, calciul, fierul, cuprul, zincul şi cromul. De exemplu, se pot administra vitamina C şi un complex de B dimineaţa, şi B6, magneziu şi zinc seara. 

Ce vitamine şi minerale conţin 

Alunele reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, strugurii conţin unul dintre cei mai eficace antioxidanţi recunoscuţi la momentul actual, flavonoidele, şi conţin potasiu, având valoare energetică importantă. Lămâia are puternice proprietăţi diuretice, depurative şi remineralizante, conţine din belşug vitamine şi săruri minerale. Mărul are efect depurativ pentru sânge (scade colesterolul), tonic pentru nervi şi muşchi, prevenind instalarea infecţiilor intestinale, bronşice, reumatismale. Para are calităţi nutritive, remineralizante, depurative, iar prunele au efect descongestionant pentru ficat, stimulent al funcţiilor nervoase. Castanele au un conţinut crescut de glucide, fibre, potasiu şi vitamina E, cu proprietăţi energetice, remineralizante, tonice musculare, antiseptice. Alunele conţin grăsimi nesaturate şi minerale: potasiu, fier, fosfor, vitamina E, în timp ce nucile asigură un aport de grăsimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf şi arginină. Usturoiul are efect antiseptic, diuretic, antispastic, antibacterian, fiind bogat în săruri minerale şi vitamine, iar vinetele calmează excitaţia nervoasă, stimulează ficatul şi rinichii. Morcovul este bogat în săruri minerale, vitamine şi glucide, iar ceapa este un antireumatismal eficace, antiseptic şi fortifiant, bogată în vitamine şi săruri minerale, scrie farmaciata.ro.

Loading...