De unde ne luăm antioxidanţii în sezonul cald

Ultima actualizare:

Nu este deloc greu să ai parte de antioxidanţi naturali în sezonul cald. Aceştia pot fi luaţi cu succes din fructe şi legume, dar şi din băuturi naturale.

Alături de proteine, carbohidraţi şi lipide, antioxidanţii asigură organismului un echilibru nutriţional.

Morcovul

Această legumă conţine unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali: betacarotenul. Fiind una dintre cele mai consumate şi mai populare legume, este denumit şi alimentul minune, deoarece conţine un adevărat cocktail de vitamine (vitamina A, vitamine din grupul B şi vitamina C), minerale (calciu, magneziu şi potasiu) şi fibre.

Sursă nutriţională importantă pentru funcţionarea optimă a organismului, morcovul contribuie şi la menţinerea siluetei, ca urmare a conţinutului său extrem de mic de calorii. 

O cantitate de 100 de grame de morcovi conţine doar 41 de calorii. Betacarotenul, antioxidantul minune din morcov, este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Mai mult decât atât, conţinutul de antioxidanţi din morcov poate contribui la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. O salată simplă - morcov ras cu puţină zeamă de lămâie şi pătrunjel este uimitoare.

Căpşunile

Sunt surse bogate în fibre, antioxidanţi şi vitamine, având beneficii numeroase pentru organism. Fiind un aliat de nădejde pentru fortifierea sistemului imunitar.

Numărul redus de calorii (150 g de căpşuni conţin doar 40 de calorii), dar şi conţinutul de 90% apă, recomandă căpşunile ca sursă de răcorire şi hidratare atunci când temperaturile de afară sunt ridicate.

Mai mult, 100 de grame de căpşuni asigură aproape întregul nostru necesar zilnic de vitamina C, unul dintre cei mai eficienţi nutrienţi, cu efect antioxidant şi antiinflamator, care stimulează buna funcţionare a ţesuturilor şi organelor şi reglează glicemia şi colesterolul.

Cireşele

O singură cană de cireşe conţine peste 4.000 de antioxidanţi, aceştia având rolul de a scădea colesterolul rău şi de a îmbunătăţi circulaţia sanguină. Antioxidanţii şi nutrienţii din componenţa acestor fructe de sezon contribuie la detoxifierea organismului şi la o imunitate crescută.

Cireşele au un număr redus de calorii, aproximativ 50 de calorii la 100 de grame, şi un conţinut ridicat de apă - 75%, iar datorită vitaminei A din compoziţie, conţin de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunile. 

Berea

La capitolul băuturi naturale ce conţin antioxidanţi se află şi berea, dar atenţie la cantităţi. Datorită conţinutului de malţ şi hamei, berea consumată moderat (330 ml/zi pentru femei şi 660 ml/zi pentru bărbaţi) poate fi considerată inclusiv o sursă de antioxidanţi.

Totodată, drojdia asigură proteine şi aminoacizi esenţiali, precum şi numeroase vitamine şi minerale, conform www.csid.ro. 

Condimentele

Pe lângă fructe şi legume, există şi numeroase verdeţuri, ceaiuri, condimente şi uleiuri esenţiale extrase din plante care au un conţinut extrem de ridicat de antioxidanţi naturali.

Următoarele produse, consumate în mod regulat (aproximativ 2-3 porţii zilnice) sau utilizate la gătirea mâncărurilor zilnice au rolul de a îmbunătăţi imunitatea noastră: cuişoare, coriandru, flori de soc, scorţişoară, oregano, turmenic, cacao pudră, chimion, pătrunjel, busuioc, seminţe de chia, ghimbir, cimbru, usturoi, ceai verde sau negru, rozmarin.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net