De ce unii oameni nu se îngrașă chiar dacă mănâncă mult? Răspunsul stă în gene

femei-piscina-obezitate-unsplash.jpg

femei in piscina, femei obeze
Astfel de oameni ar putea fi ajutați să slăbească în curând
FOTO: Unsplash.com

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Țineți diete peste diete. Stați zile întregi nemâncați, faceți sport și, totuși, o clipă de ”slăbiciune” pune înapoi tot ce ați pierdut cu mult efort. Sunt însă persoane care nu au parte de asemenea probleme. Mânâncă ce vor și la orice oră, insă nu se îngrașă deloc. Cercetătorii au descoperit ”secretul”. Răspunsul stă în genele lor.

Oamenii de știință au identificat o grupă rară de variante de gene care îi protejează pe oameni de riscul obezității. Descoperirea a fost făcută în urma unuia dintre cele mai cuprinzătoare studii de până acum despre genetică și obezitate, anunță Digi 24.ro.

De ce unii oameni nu se îngrașă

Un studiu făcut de cercetătorii de la Regeneron Genetics Center care au analizat datele genetice a peste 640.000 de oameni din Mexic, SUA și Marea Britanie pentru a găsi noi informații despre baza genetică a obezității arată că persoanele care au mutații ale unei gene au un risc foarte redus de obezitate.

Oamenii de știință au constatat că persoanele cu mutații rare ale genei GPR75 au un risc de obezitate redus cu 54% și, în medie, au o greutate de aproximativ 12 kilograme mai mică decât persoanele care nu au această variantă genetică rară. Descoperirea ar putea fi utilizată pentru a dezvolta medicamente pentru a ajuta pacienții care se luptă cu obezitatea.

Această descoperire ar putea explica într-o oarecare măsură de ce unii oameni sunt mai puțin susceptibili la îngrășare decât alții, deoarece studiul a constatat că doar una din 3.000 de persoane analizate a avut mutația.

„Descoperirea variantelor genetice protectoare, cum ar fi GPR75, oferă speranță în combaterea provocărilor globale de sănătate complexe ca obezitatea”, a spus George D Yancopoulos, președintele Regeneron, într-un comunicat.

Sunt însă necesare studii și evaluări suplimentare pentru a determina dacă reducerea greutății în acest mod poate reduce riscul apariției unor afecțiuni asociate în mod obișnuit cu IMC ridicat, precum boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială și boli ale ficatului gras

Șoarecii modificați genetic s-au îngrășat mai puțin

Pentru a testa modul în care GPR75 afectează creșterea în greutate, echipa de cercetători a modificat genetic șoareci, pentru a avea o copie de lucru a genei, și a constatat că animalele au câștigat cu 44% mai puțin în greutate decât șoarecii fără această mutație, atunci când au fost hrăniți cu aceeași dietă bogată în grăsimi.

Christopher Still, director al Institutului de Cercetare a Obezității Geisinger de la Centrul Medical Geisinger din Pennsylvania, a declarat că descoperirea ar putea îmbunătăți viața a milioane de oameni.

Conform unor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății  1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali, peste 650 de milioane dintre aceștia fiind obezi, iar obezitatea la nivel mondial s-a triplat aproape din 1975.

Citește și:

Dieta săracă în Omega 3 poate provoca obezitate

30% din românii adulţi suferă de obezitate

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Grăsimea în exces este unul dintre motivele care l-au îmbolnăvit pe Adrian Păunescu de diabet, curmându-i viaţa la doar 67 de ani. Odată declanşat, diabetul a afectat toate organele - inima, ficatul rinichii - şi vasele de sânge. Boala s-a agravat în ultima perioadă, când poetul nu se mai putea mişca.

  • Femeile care nu fumează prezintă un risc crescut de a deveni obeze şi de a muri din cauza unei afecţiuni asociate obezităţii, este concluzia unui studiu realizat pe un eşantion de 8.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani.

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul