De ce trebuie să dormim 8 ore pe noapte

Citeste tot despre: 

Dacă ai crezut vreodată că somnul înseamnă pierdere de vreme, ai greşit profund! Practic, în timpul odihnei, organismul revine la parametrii normali. Somnul înseamnă putere, pentru că influenţează tot restul vieţii noastre, din orele de după somn. Adulţii au nevoie între 7,5 şi 9 ore de somn, în timp ce adolescenţii şi copiii chiar mai mult.

  • Refacerea şi reconstrucţia ţesuturilor. Somnul poate crea neuroni noi, repară genele şi intensifică digestia. În timp ce dormim, sistemul imunitar produce mai multe celule care ”ucid” microbii şi celulele canceroase, glanda pituitară secretă mai mult hormon de creştere, care asigură creşterea la copii şi repararea celulelor şi reînnoirea celulelor la adult. Deprivarea de somn duce la creşteri în greutate, favorizează depresia şi oboseala cronică. Primul pas pentru o stare emoţională bună este un somn bun, atât ca număr de ore, cât şi în ceea ce priveşte calitatea somnului.
  • Conservarea energiei. Somnul duce la economia de calorii, toate procesele se desfăşoară cu un consum redus de energie: scade temperatura organismului, frecvenţa respiratorie scade şi devine regulată, scade tensiunea arterială şi frecvenţa cardiacă, toată circulaţia sângelui este redirecţionată către muşchi, pentru a reface energia.
  • Funcţiile creierului. În timpul somnului sunt procesate informaţiile, sunt consolidate învăţarea şi memoria, sunt întărite şi selectate conexiunile sinaptice importante şi creşte capacitatea de a oferi soluţii noi la probleme complexe. Se ştie că rezolvăm mai bine o problemă dificilă după un somn bun tocmai datorită acestor mecanisme incredibile ale creierului, conform www.ziare.com.

Uite de cât somn ai nevoie!

Cei mai mulţi dintre adulţii sănătoşi au nevoie între 7,5 şi 9 ore de somn pentru a funcţiona la maximum de performanţă personală, copiii şi adolescenţii chiar mai mult (un nou-născut până la vârsta de 2 luni are nevoie între 12 şi 18 ore de somn), iar vârstnicii, nici ei nu au nevoie de mai puţin. Din păcate, ne mulţumim cu doar 6-7 ore de somn, şi asta ne duce în zona de deficit cronic de somn, pe 30% dintre noi. Iar deprivarea de somn are consecinţe multe şi grave.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1