De ce te dor articulațiile în sezonul rece și cum poți rezolva problema

barbat-durere-shutter-1373354789.jpg

bărbat în vârstă pe canapea cu durere de genunghi
Durerile pot fi mai intense începând cu primele ploi și temperaturi scăzute de toamnă
Foto: Shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Persoanele care suferă de reumatism, artroze, dureri de spate, dar și de cap, de dinți trebuie să se pregătească pentru o perioadă mai „sensibilă”. Sezonul rece le agravează simptomatologia. Medicul ortoped Tarek Nazer explică ce se întâmplă și ce soluții de tratament sunt recomandate.

Legatura dintre condițiile meteorologice și durerile articulare resimțite de o parte dintre noi este una dintre cele mai vechi controverse ale lumii medicale. În general, persoanele meteosensibile devin depresive, au dureri de cap, dureri articulare și de oase, au insomnii și nu se pot concentra. Dr. Nazer, medic primar în Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, explică care este contextul apariției acestor afecțiuni în sezonul rece și cum pot fi ele ameliorate.

 

tarek.jpg

Dr. Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie
Dr. Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie

Ce afecțiuni se agravează la frig

„Studiile au arătat că schimbările de presiune atmosferică, de temperatură și de umiditate agravează durerile poliartritei reumatoide, artrozei, durerile de spate, dar și de cap, de dinți sau maxilar. Deși nu se cunoaște cu certitudine mecanismul, oamenii de știință au legat aceste probleme de scădere a presiunii atmosferice înaintea unei furtuni, iar acest lucru afectează presiunea din interiorul articulațiilor”, explică specialistul.

În plus, durerile articulare pot apărea și în contextul bolilor reumatice, acestea fiind activate de umiditatea crescută și de frig. Durerile se pot instala înainte de a ieși la frig, respectiv odată cu oscilația presiunii atmosferice. Pot fi însoțite de umflarea sau înroșirea articulației, precum și de pierderea mobilității articulației respective. „Orice durere apărută ar trebui să vă trimită la medic, iar examenul clinic să vizeze întregul organism și nu doar o porțiune minoră din acesta. Durerile articulare apar în leziunile la nivel articular, dar și în boli autoimune, guta sau infecții”, continuă dr. Tarek Nazer.

Soluții pentru calmarea durerilor

  • Pentru a reduce disconfortul și pentru a ameliora starea de sănătate a pacientului, medicul ortoped vine cu soluții punctuale.
  • Pentru calmarea durerii, persoanele care suferă de artrita vor fi nevoite să crească medicația. Totuși, se recomandă prudență pentru că tratamentul antiinflamator luat pe termen lung are efecte secundare nefavorabile.
  • Atenție la îmbrăcăminte! Ia-ți haine călduroase și îmbracă-te „în straturi”, pentru a-ți regla mai bine temperatura corpului și a nu suferi de frig.
  • Păstrează o temperatură optimă în casă sau în mașină pentru a ajuta la ameliorarea durerii legate de vremea rece.
  • Ai putea să aplici comprese calde pe articulațiile dureroase, deoarece ajută la relaxarea mușchilor și la îndepărtarea durerii.
  • Mișcarea este vitală pentru articulații. Înainte de a ieși la temperaturi scăzute, e bine să faci exerciții de încălzire cu articulațiile dureroase, pentru a slăbi rigiditatea.
  • Nu uita de hidratare! În timpul sezonului rece pofta de apă scade, însă e deosebit de important pentru articulații să bei cât mai multe lichide.
  • Evită fumatul, consumul de cafea, de alcool și de energizante.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Te chinuie reumatismul la fiecare schimbare a vremii sau când vine sezonul rece? Din fericire, mama natură are întotdeauna soluţii. Infuzii, tincturi, produse apicole  – ba chiar condimente din bucătărie! – te ajută să alini durerile.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5