De ce mierea nu expiră niciodată. Este comestibilă chiar şi după mii de ani

shutterstock-1347788024.jpg

Mierea naturală are o umiditate foarte scăzută, ceea ce o face un mediu neospitalier pentru bacterii. FOTO: Shutterstock
clickpentrufemei.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Mierea este cel mai vechi îndulcitor şi medicament din lume, cunoscută datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antiinflamatoare, depurative şi antiseptice, dar şi datorită diverselor întrebuinţări în numeroase reţete culinare. Structura sa chimică perfectă face ca mierea să nu aibă termen de expirare şi să fie comestibilă chiar şi după mii de ani.

În mai multe morminte egiptene antice, arheologii au găsit adesea ceva neaşteptat printre artefacte: recipiente cu miere de albine, veche de mii de ani şi totuşi perfect conservată.

Există câteva alte exemple de alimente care, teoretic, nu au termen de expirare: sarea, zahărul, orezul uscat. Dar, în timp ce o mâncare preparată din orez vechi de câteva zeci de ani nu e tocmai cea mai apetisantă, o miere veche de o mie de ani ar putea fi exact ca una produsă în urmă cu o zi.

Mai mult, longevitatea mierii îi conferă alte proprietăţi - în principal medicinale - pe care alte alimente rezistente nu le au. Ceea ce ridică întrebarea: ce anume face din miere un aliment atât de special?

Citeşte continuarea aici!

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul