De ce au femeile nevoie de mai mult somn

femeie_doarme_pat.jpg

femeie doarme pat studiu somn
Pentru că-și folosesc creierul mai mult în timpul zilei, femeile au nevoie de mai mult timp de odihnă, pentru a se reface
foto: Shutterstock
Citeste tot despre: 

Somnul face bine nu doar la frumusețe, ci și sănătății mintale. Cel puțin asta vrea să demonstreze un nou studiu, realizat de o echipă de cercetători americani.

Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații, se arată în cercetarea realizată la Universitatea Duke din orașul Durham, statul Carolina de Nord (Statele Unite ale Americii). Concluzia este susținută de dovezi care arată că reprezentantele sexului slab au manifestat mai des depresii sau stări anxioase din cauza unei odihne necorespunzătoare.

Studiul a fost coordonat de psihologul Michael Breus, care explică de ce este această diferență între sexe. „Am descoperit că femeile sunt mai des nervoase și ostile la primele ore ale dimineții decât bărbații”, a declarat specialistul, citat de site-ul TheHeartysoul.com.

„Una dintre funcțiile majore ale dormitului este că în timpul somnului creierul se reîncarcă. Cortexul – acea parte responsabilă cu memoria și limbajul - se recuperează. Cu cât folosești creierul mai mult în timpul zilei, cu atât ai nevoie de mai mult somn. Cum femeile sunt predispuse să facă mai multe activități în același timp, asta le solicită foarte mult creierul și de aceea ele au nevoie de mai mult timp pentru odihnă”, a explicat și Jim Horne, coordonatorul de la Centrul Sleep Research (Cercetatea Somnului, n.r.), din cadrul Universității londoneze Loughborough, potrivit publicației The Australian.

loading...
Loading...

Citește și

 • paralizie somn tulburare

  Paralizia în timpul somnului este incapacitatea trecătoare de a te mișca, care are loc în faza de trecere de la starea de veghe la cea de somn sau invers. În general, durata este scăzută, de 1-3 minute, însă fenomen este foarte înfricoșător. Persoana care suferă un astfel de episod este conștientă, însă nu poate vorbi și nu se poate mișca.

 • somn vise vorbeste in somn

  Ți se întâmplă să spui tot ce-ți trece prin cap în timp ce dormi sau ai în familie pe cineva care face asta? Revista Click! pentru femei îți prezintă cauzele acestei tulburări din timpul somnului.

 • Persoanele care nu dorm suficient, adică şapte-opt ore pe noapte, sunt mai predispuse la anumite afecţiuni. Să te asiguri că ai un somn odihnitor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru sănătatea ta. Citeşte în revista „Click! pentru femei“ la ce boli te expui prin nesomn.

 • Dacă nu puteţi să vă odihniţi din cauza viselor rele, există o rezolvare simplă!

 • somn dormit sfaturi femeie

  La început de an, oamenii își stabilesc tot felul de țeluri pentru a fi mai fericiți: să slăbească, să meargă la sală, să mănânce mai sănătos, să se streseze mai puțin, să se lase de vicii și să fie mai productivi.

 • vorbitul somn boala somnambulism

  Vorbitul în somn este un fenomen des întâlnit și de cele mai multe ori nu este considerat o problemă medicală. În general, 50% dintre copii și 5 % dintre adulți au parte de așa ceva. Iar specialiștii în somn spun că acest comportament este specific în mod deosebit bărbaților.

 • lucruri despre somn

  Somnul este întodeauna necesar, atât în cazul copiilor, cât și al adulților, întrucât ajută la revitalizarea organsimului, pregătindu-l pentru o nouă zi. Mai mult, somnul contribuie la creștere și dezvoltare, dar și la odihnirea creierului și asimilarea informațiile cu care a intrat în contact pe parcursul unei zile.

 • Îţi doreşti să dormi pe un norişor care pluteşte în aer?