De câtă sare ai nevoie în funcţie de vârstă

Citeste tot despre: 

Prea multă sare poate creşte tensiunea, sporeşte riscul de probleme cardiace şi de infarct, dar fără ea, corpul uman nu poate funcţiona corect. În funcţie de vârstă, avem nevoie de cantităţi diferite de sare. Citeşte mai multe în noul număr al Revistei Click! Sănătate!

Sarea ajută, printre altele, la menţinerea echilibrului lichidelor în organism, la transmiterea impulsurilor nervoase şi influenţează contracţiile musculare. În zilele noastre, excesul de sare apare mai des. Şi asta pentru că trei sferturi din sarea pe care o consumăm se află în alimentele de bază precum pâinea, cerealele de la micul dejun şi în alimentele preambalate precum sandvişurile sau mâncarea semipreparată. 

22-ghg.jpg

Iată ce mai poţi citi în numărul din februarie al Revistei Click! Sănătate: Epiziotomia, chiar este nevoie de ea? 7 cauze ale tusei copiilor

Doar 6 grame în cazul adulţilor

Deşi nu ar trebui să lipsească din alimentaţie, cantitatea de sare de care avem nevoie e de numai 6 grame pe zi. Tot ceea ce depăşeşte această cantitate face rău sănătăţii. Poţi reduce consumul de sare presărând în mâncare alte condimente care nu afectează sănătatea, dar care adaugă savoare, precum: turmernic, ghimbir, rozmarin, cimbru, busuioc, oregano. Dacă ai hipertensiune, aportul de sare trebuie redus la 2,4 grame.

Nu adăugaţi sare în mâncarea copiilor 

Copiii cu vârsta sub 11 ani ar trebui să consume mai puţină sare. Ai tot timpul grijă să nu adaugi sare în mâncarea copiilor, pentru că le dezvolţi în acest mod obişnuinţa de a consuma sărat, crescându-şi riscurile pentru sănătate. În cazul bebeluşilor care sunt hrăniţi la sân, cantitatea de sare pe care o preiau de la mamă prin lapte este suficientă.  În funcţie de vârstă, nutriţioniştii recomandă cantităţi diferite de sare pentru copii, zilnic, astfel: 

 De la 1 la 3 ani – 2,5 g; 

 De la 4 la 8 ani – 3,5 g; 

 De la 9 la 13 ani – 5 g;

 Peste 14 ani – 5,75 g.

Persoanele care consumă cu moderaţie sare de mare sunt ferite de căderile de glicemie. Aceasta favorizează o mai bună utilizare a glucozei din sânge şi este un element esenţial al dietei persoanelor cu diabet.

Loading...