Cum să scoți o căpușă pătrunsă în piele

cum_sa_scoti_o_capusa_patrunsa_in_piele.jpg

capusa, cum scoti o capusa, dermatita, borelioza, encefalita
Căpuşele pot provoca diverse boli, ca dermatita, paralizia de căpuşe, encefalite, borelioza, babesioza.
www.clicksanatate.ro

Anul acesta, au fost înregistrate multe cazuri de mușcături de căpușe și numărul lor va crește începând din mai. Căpușa poate părea unora o insectă banală, dar mușcătura acesteia îți poate crea probleme de sănătate grave. Vezi cum s-o previi, dar și cum să procedezi dacă observi o căpușă pe piele!

Din simplu motiv că ele se hrănesc cu sângele omului sau chiar și a animalelor, sărăcesc organismul de sânge, vitamine şi minerale. Saliva lor  conţine diferite substanţe toxice, anticoagulante determinând astfel  fenomene de anemie şi toxicoză.

Odată cu mușcătura, acestea transmit numeroşi agenţi patogeni precum virusuri, bacterii, paraziţi, producând astfel diferite boli, precum paralizia de căpuşe, encefalite, borelioza, babesioza. Acestea pot cauza dermatite sau reacţii alergice de diferite grade.

Așa o extragi fără a te infecta!

Dacă observi că o căpușă a pătruns în piele, cel mai bine ar fi să te adresezi de urgență unui medic, pentru a o înlătura fără risc de infectare. Pentru a le îndepărta, mai ales dacă nu au intrat mult sub piele, este bine să ai la tine o pensetă cu un vârf fin și subțire, mănuși și un sul de hărtie.

Încearcă să prinzi căpușa cât mai aproape de gura ei, adică de partea care se află în piele. Corpul ei va rămâne întotdeauna la suprafața pielii tale în faza incipientă.

Dacă o prinzi de burta ei care va fi plină cu sânge riști să se spargă sau să împingi fluidul infectat din căpusă direct în pielea ta.

Nu încerca să o învârți pentru a o extrage, există riscul să rămână parți din ea sub pielea ta. Trage-o ușor afară și apoi depozitează-o într-un recipient ermetic eventual la congelator în cazul în care ai nevoie ulterior de investigații.

Odată îndepărtată, spală zona mușcată cu multă apă caldă și săpun și mergi de urgență la un medic specialist.

Află pe Clicksanatate.ro cum să te ferești de căpușe!

Când devin îngrijorătoare transpirațiile nocturne
Cui i se potrivește metoda contraceptivă cu ovule

 

 

Loading...

Citește și

  • Peste 200 de persoane au fost înţepate de căpuşe în perioada 30 aprilie - 1 mai. La Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", de vineri şi până miercuri dimineaţă, s-au prezentat 234 de persoane înţepate de căpuşe, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, informează Agerpres.

  • Poate aţi auzit, muşcătura căpuşelor este foarte periculoasă atât pentru om, cât şi pentru animal. Se transmit boli grave, multe dintre ele fără simptome imediate. Tocmai de aceea, pentru a vedea urmările unei muşcături, trebuie să-i faceţi animalului analize.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1