Cum păstrezi corect fructele și legumele

Ultima actualizare:

Ţi se pare că mărul nu e gustos pentru că e prea rece? Că morcovii pe care i-ai uitat în lădiţa din bucătărie s-au stricat cam repede? Probabil, nu depozitezi în locul potrivit cumpărăturile. Experta australiană Amanda Kane a studiat care sunt cele mai bune metode de a păstra legumele şi fructele ca să nu se strice. Ea a dezvăluit în revista “Sunrise” care vegetale trebuie ţinute în frigider şi care nu.

Amanda Kane, care face campanii împotriva irosirii alimentelor, spune că, dacă oamenii ar face schimbări în modul în care le depozitează, ar face reale economii. Ea arată în primul rând că usturoiul, ceapa şi cartofii nu trebuie să fie niciodată păstraţi în frigider. De asemenea, cartofii nu trebuie niciodată depozitaţi în plastic. Iată cum trebuie păstrate şi alte alimente

Roşiile

Roşiile nu trebuie păstrate în frigider, fiindcă se afectează aroma. Depozitarea lor la temperaturi sub 12 grade C le inhibă abilitatea de a genera substanţe care contribuie la menţinerea aromei şi a savorii. Roşiile trebuie depozitate într-un raft în bucătărie, dar numai într-un strat, nu unele peste altele. Lipsa de aer duce la accelerarea coacerii şi de aceea se strică repede.

Avocado

Avocado nu se păstrează în frigider. Se coace şi se strică mai repede, dacă e depozitat la rece. Dacă îl cumpăraţi foarte tare, se poate accelera coacerea plasându-l într-o pungă maro împreună cu un măr. După ce e tăiat, avocado trebuie păstrat la frigider. Miezul expus la aer se înnegreşte. Pentru a preveni acest lucru, trebuie păstrat în recipiente vidate.

Fructele cu sâmbure

O serie de fructe, inclusiv mere, pere şi kiwi, se păstrează mai bine dacă nu sunt puse la frigider. Acestea pot ajuta alte fructe şi legume din jurul lor să se coacă, deoarece eliberează un gaz natural numit etilen. Fructele cu sâmbure, merele, perele şi kiwi se păstrează pe rafturi în bucătărie.

Banane, mango şi ananas

Aroma acestor fructe tropicale e afectată dacă sunt păstrate în frigider. Ca şi merele şi perele, produc mari cantităţi de etilen care afectează alte alimente. Pentru a încetini coacerea bananelor, puneţi-le la distanţă una de alta şi înveliţi-le fiecare codiţă în plastic. Mango şi ananasul se păstrează la frigider după ce sunt tăiate.

Ce ţinem la frigider

  • Salate şi legume verzi
  • Castraveţi şi fasole
  • Căpşuni, citrice şi struguri
  • Morcovi (în casolete)
  • Ciuperci (în pungi maro) 

Cum le păstrăm proaspete

  • Frunzele de salată din pungi vor începe să se ofilească odată ce pungile sunt tăiate. Pentru a preveni aceasta, puneţi frunzele în recipiente vidate sau în recipient care să aibă puse la suprafaţă şerveţele de hârtie.
  • Păstraţi vegetalele în şerveţele de hârtie ca să nu se ofilească deoarece acestea absorb umezeala. Schimbaţi zilnic şerveţelele de hârtie.
  • Pentru ca fructele şi legumele să nu se coacă prea mult, nu le depozitaţi la grămadă, sau unele cu altele, fiindcă acest lucru accelerează coacerea şi stricarea lor.

Atenţie și la alte produse

Specialiştii în nutriţie trag un mare semnal de alarmă. Produsele alimentare sunt mai mult sau mai puţin perisabile şi, în funcţie de acest aspect, ele trebuie depozitate la temperaturi mai scăzute sau mai puţin scăzute.

  • Laptele şi iaurtul - De obicei, cutia cu lapte şi iaurturile sunt aşezate pe unul dintre rafturile care se află pe uşa frigiderului. Total greşit! Laptele, mai ales laptele proaspăt, trebuie depozitat în locul cel mai rece al aparatului frigorific, pe raftul din mijloc, cât mai în spate.
  • Produsele din carne - caserolele cu carne proaspătă se aşază numai în congelator la o temperatură de -18 grade Celsius. În frigider le poţi depozita pentru foarte scurt timp şi numai dacă le vei prepara imediat. Locul cel mai indicat este pe raftul cel mai de jos pentru a împiedica contaminarea încrucişată. Dacă nu vei găti imediat carnea cumpărată, atunci pune-o direct în congelator.
  • Untul şi caşcavalul - de obicei pachetul de unt, chiar şi rotiţa de caşcaval, se pun pe unul dintre grătarele din interiorul frigiderului. Nu este greşit, însă trebuie să ştii că aceste produse alimentare pot fi depozitate şi pe uşa aparatului frigorific fără riscul de a se altera.
  • Ouăle - Ţine cartonul sau cofragul cu ouă cât mai departe de uşă pentru ca aerul cald care pătrunde atunci când deschizi frigiderul să nu le altereze. Înainte de a depozita ouăle, verifică-le cu atenţie şi vezi dacă sunt sparte sau crăpate. Dacă da, acestea nu trebuie consumate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net