Cum îţi întăreşti imunitatea primăvara. Care sunt alimentele-vedetă

Ultima actualizare:

După perioada rece şi restricţiile de circulaţie impuse de pandemia de coronavirus, în care am fost obligaţi să stăm mai mult în case, organismul nostru a fost privat de soare, vitamine şi minerale. Ca urmare, sistemul imunitar este pus la încercare în faţa virusurilor, bacteriilor, alergiilor şi variaţiilor de temperatură din această perioadă.

Imunitatea scăzută se manifestă în moduri diferite. Stări de epuizare, infecţii urinare repetate ori apariţia herpesului, a coşurilor pe faţă, a candidozelor bucale sau genitale, pot fi semne că organismul este slăbit. Alimentaţia are un rol esenţial în detoxifierea organismului, dar este important să renunţăm sau să limităm şi anumite vicii.

Alimente-vedetă 

Verdeţurile de primăvară ajută la refacerea imunităţii. Conţin vitamine şi antioxidanţi atât de necesari în prevenirea bolilor. Iată câteva ”tratamente” care ne sunt la îndemână, în această perioadă.

Urzicile. Au proprietăţi diuretice, antianemice, remineralizante. Conţin vitminele A, B2, C şi K, fier, magneziu, calciu, siliciu etc. Se spune că „schimbă sângele” şi revigorează organismul după o iarnă grea. 

Ştevia. Are proprietăţi antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice, este o plantă bogată în vitamine, săruri minerale, proteine, fibre şi antioxidanţi.  

Spanacul. Conţine vitaminele B1, B2, B6, B9, C, E şi K, mult fier, acid folic, caroten, proteine, lipide şi glucide. Este recomandat în anemie, acnee, hipertensiune arterială, în stări de oboseală şi epuizare.  

Usturoiul verde. Are proprietăţi antivirale şi antifungice, este un antibiotic natural recunoscut, întăreşte imunitatea, scade colesterolul rău şi detoxifiază organismul.  Şi ceapa verde este bună.

Leurda. Sora mai mică a usturoiului, are o aromă mai uşoară, detoxifiază la fel de mult şi e plină de vitamine. Se consumă cel mai bine în salate, însă dă aromă de usturoi şi mâncărurilor.  

Specialiştii spun că şi carnea de vită este bună în această perioadă pentru zinc şi proteine.

Ce fructe sunt indicate 

Un măr pe zi ţine medicul departe. Această zicală din popor s-a dovedit a fi adevărată. Acest fruct este foarte bun pentru sănătatea inimii şi nu conţine multe calorii. Mărul conţine fibre, vitaminele C, K şi potasiu.

Lămâile au şi ele un rol antioxidant şi se pot consuma ca atare sau sub formă de limonadă.

Bananele sunt bune pentru că sunt bogate în vitamina B6 şi potasiu. Au un conţinut ridicat de triptofan, care stimulează producţia de serotonină, cunoscută drept hormon al fericirii pentru efectele sale de relaxare şi de ameliorare a stării de spirit, conform csid.ro. 

Cireşele. Echilibrează tensiunea arterială, contin melatonină care ajută în echilibrarea somnului şi conţin antioxidanţi.

Pentru cei care nu au alergii, căpşunile sunt o excelentă sursă de vitaminele A, C, D şi complexul B.

Beţi multe lichide

Cele mai bune şi la îndemână sunt apa plată sau minerală. Ceaiurile de fructe sunt, de asemenea, surse bune de hidratare. Puteţi prepara ceaiuri din afine, merişoare, măceşe, cătină pe care să le consumaţi reci sau calde. 

Sucurile naturale din fructe şi legume sunt recomandate pentru întărirea imunităţii. Nutriţioniştii recomandă smoothie-urile pentru că acestea conţin şi pulpă. Sucurile pure din fructe au un conţinut ridicat de zaharuri. Pentru cei care nu au alergii sunt recomandate şi produse ale stupului: miere, polen, propolis sau lăptişor de matcă. 

Ce este bine să evitaţi

Specialiştii recomandă renunţarea, măcar pentru o perioadă la zahăr, deoarece consumul acestuia facilitează drumul infecţiilor în organism. Este important să reducem cantităţile de grăsimi nesănătoase, cum ar fi uleiurile vegetale rafinate sau margarina. Pot fi folosite uleiurile de seminţe de cânepă, uleiul de măsline ori uleiul de cocos. Consumaţi în cantităţi reduse cafea, ceai negru şi alcool. Însă pe lângă alimentaţie, pentru o imunitate de fier, este bine să facem cât de multă mişcare putem şi să profităm de zilele însorite pentru a face plimbări în aer liber. 

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net