Cum construim imunitatea copiilor

Ultima actualizare:

    foto: unsplash
foto: unsplash

O stare bună de sănătate poate fi atinsă doar prin menținerea unui sistem imunitar care funcționează la parametri optimi, atât la copii, cât și la adulți. La copii, sistemul imunitar se dezvoltă până în jurul vârstei de 12 ani, pe măsură ce intră în diverse comunități sau iau contact cu agenți patogeni. Copiii au o imunitate înnăscută formată de bariere fizice, fizico-chimice, celulare și din bagajul genetic, parte din organismul nostru, care însă nu ne ajută să ne protejăm complet împotriva agenților patogeni.

Imunitatea dobândită este cea pe care o câștigăm pe parcursul vieții prin experiențe și interacțiuni ale organismului cu agenți patogeni. Sistemul imunitar este format dintr-un ansamblu de organe și interacțiuni complexe care implică diferite substanțe din organism, printre care globulele albe, celulele din anumite organe interne, măduva hematogenă sau vasele limfatice. Acești factori protejează organismul în fața infecțiilor și a bolilor prin intermediul anticorpilor.

Cum ajutăm sistemul imunitar

Pentru formarea și menținerea sănătății sistemului imunitar, dieta are un rol foarte important. Din dieta sănătoasă nu trebuie să lipsească legumele și fructele, iar stilul de viață este important să includă odihnă, igienă corespunzătoare și factori de mediu sănătoși (de exemplu, un mediu poluat poate afecta imunitatea copilului). O imunitate bună se poate obține, la recomandarea medicului de familie, și cu ajutorul unor produse specifice, care include minerale, vitamine, probiotice și imunoglobuline.

La sănătatea sistemului imunitar contribuie o mulțime de factori, precum alăptarea, activitățile fizice și dieta bogată în minerale și vitamine. Mediul în care copilul crește și se dezvoltă este la fel de important. Lipsa stresului și mediul liniștit sunt esențiale pentru sănătatea celor mici.

Una dintre cele mai importante etape din procesul imunizării copiilor este schema obligatorie de vaccinare. Protejarea imunității cu ajutorul fiecărui vaccin obligatoriu din schema națională este importantă pentru a proteja organismul de agenți patogeni și infecții. Vaccinurile au în compoziție un agent patogen întreg, toxine sau fragmente moleculare din compoziția acestuia. Ajuns în organism, acesta induce un răspuns din partea sistemului imunitar, care are ca scop recunoașterea și distrugerea agentului pătruns în organism.

Vaccinurile se utilizează în scop preventiv sau curativ (cel împotriva mușcăturii de căpușă, vaccinul antirabic sau antitetanos). Schemele de vaccinare au dus la eradicarea variolei la nivel internațional și la diminuarea incidenței rujeolei, oreionului, difteriei, tetanosului și rabiei.

Sistemul imunitar în formare al copiilor este vulnerabil la diverși agenți patogeni, de aceea se confruntă mai des decât adulții cu infecții respiratorii. Stabilirea unei bariere eficiente de apărare a organismului poate duce la îmbolnăviri frecvente, mai ales atunci când sistemul imunitar este afectat de boli grave și anumite tratamente. Contactul cu agenți patogeni aparent inofensivi poate pune în pericol viața copilului.

Care sunt factorii de risc pentru sistemul imunitar al copiilor

Lipsa activității fizice este un factor care contribuie la o circulație deficientă a sângelui. Un stil de viață activ, chiar din copilărie, ajută la o circulație mai bună a sângelui și la funcționarea optimă a inimii și plămânilor, ceea ce duce la îmbunătățirea sistemului imunitar. 

Este recomandat să învățăm copiii despre igiena corespunzătoare. Copiii mici pot fi învățați să adopte obiceiuri simple, de exemplu, spălatul frecvent pe mâini sau acoperirea gurii atunci când tușesc.

În cazul în care copilul este mai vulnerabil la infecții, intrarea în colectivitate poate însemna un șir lung de răceli. Medicul de familie sau pediatrul poate recomanda produse pentru susținerea imunității. Toamna și primăvara sunt perioadele în care se recomandă administrarea de suplimente pentru susținerea imunității.

Folosirea exagerată a antibioticelor poate duce la scăderea sistemului imunitar, mai ales dacă acestea nu sunt recomandate de medicul pediatru. Dacă acest tip de medicamente sunt utilizate exagerat, bacteriile pot deveni rezistente la efectul acestora. Când copilul are o afecțiune de natură bacteriană care în mod obișnuit se tratează cu antibiotic, este posibil ca tratamentul să nu mai funcționeze și să fie nevoie de un antibiotic mai puternic, care va slăbi imunitatea. Este recomandat ca bolile virale și cele bacteriene să își urmeze cursul normal, câtă vreme simptomele nu impun administrarea unui tratament specific.

Pe lângă dieta săracă în minerale și vitamine, lipsa mișcării sau un mediu impropriu dezvoltării fizice și psihice armonioase, excesul de produse pentru susținerea imunității poate fi un factor de risc pentru sănătatea copiilor.

Sistemul imunitar al copiilor nu este la fel de puternic ca cel al unui adult. Copiii se nasc cu un sistem imunitar nepregătit pentru a face față bacteriilor și infecțiilor, însă, pe măsură ce cresc, se dezvoltă și gradul de imunitate. Anumite boli nu pot fi evitate complet, dar putem lua o mulțime de măsuri pentru a le diminua impactul.

image
image
image
image
image
image
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net