Cum afectează sănătatea abuzul de alcool

Băut cu moderaţie, alcoolul nu dăunează persoanelor sănătoase, ba chiar poate avea şi beneficii, arată unele studii. Totuşi, de la consumul moderat se poate ajunge uşor la dependenţa de alcool, cu efecte grave asupra întregului organism.

Atunci când alcoolul este consumat ocazional şi în cantităţi reduse, corpul găseşte relativ uşor resursele necesare pentru a contracara daunele produse de acesta. Alcoolul devine însă o problemă pentru sănătate când se consumă zilnic, în acest caz apărând dependenţa, resimţită atât fizic, cât şi psihic. Toate organele sunt afectate de excesul alcool pe perioade lungi, care creşte semnificativ şi riscul de apariţie a cancerului, mai ales în zona bucală şi faringiană. 

Duce la ciroză

Odată trecut în fluxul sanguin, alcoolul ajunge la ficat, la rinichi, la splină şi la creier. Printre cele mai afectate organe este ficatul, locul unde se metabolizează alcoolul. Consumul frecvent de alcool duce la încărcarea cu grăsime a celulelor hepatice, iar ţesuturile lezate de la nivelul acestui organ nu se mai pot reface.

Pe fondul malnutriţiei, apare ficatul gras alcoolic (steatoza hepatică), iar abuzul de alcool pe o perioadă de 10-15 ani are ca efect apariţia cirozei hepatice. Renunţarea la alcool este mai mult decât necesară în această afecţiune, complicaţiile precum varicele esofagiene cu hemoragie putând fi fatale.

Persoanele alcoolice se confruntă cu o serie de carenţe. Astfel, alcoolul sărăceşte organismul de vitamine şi de minerale, cărora le poate reduce şi absorbţia. De asemenea, consumul excesiv de alcool este cauza celor mai multe pancreatite cronice (inflamaţie a pancreasului).

Află cum mai poate afecta alcoolul sănătatea AICI

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1