Cronobiologia, orarul organelor interne. Ce e bine să faci în funcție de oră

Cronobiologie.jpeg

Cronobiologia
Cronobiologia ne ajută să învățăm cum ne funcționează corpul în funcție de oră
Foto: Shutterstock
Citeste tot despre: 

Vechii învăţaţi chinezi cunoşteau, cu mare precizie, secretele organismului uman, mai precis, orarul organelor interne. Organismul nostru trimite întreaga sa energie către anumite zone conform unui orar bine studiat.

S-a demonstrat ştiintific că oricine nu respectă şi tulbură repetat ritmul interior se îmbolnăveşte frecvent.

Iată ce orar trebuie să respectăm pentru a fi sănătoşi

Ora 6

Este momentul trezirii organismului. Chiar dacă încă moţăim, corpul nostru a intrat în priză, a început să producă hormoni.  Zahărul din sânge, aminoacizii şi hormonii acţionează la capacitate maximă. La această oră trebuie să evitaţi consumul de alcool şi de nicotină.

Ora 7

Inima intră în viteza a cincea. Începe producţia de hormoni sexuali. Cine preferă să facă sport dimineaţa face o greşeală pentru că inima este suprasolicitată, iar rezultatul este acelaşi. La această oră trebuie să serviţi micul dejun, dar înainte este indicat să beţi un pahar cu apă, pentru a ajuta digestia.

Ora 8

Orgnismul tânjeşte după "combustibil".
Din nefericire este şi ora la care au loc cele mai multe infarcturi şi accidente vasculare cerebrale.
Este ora ideală dacă vreţi să vă faceţi o analiză a sângelui. Dacă o amânaţi pentru altă oră, compoziţia sângelui va fi schimbată din cauza stresului.

Ora 9

Organismul receptează cel mai puţin senzaţia de durere şi este imun la frică. Chimioterapia şi injecţiile trebuie făcute acum, pentru că nu vor fi complicaţii; datorită toleranţei sporite a organismului, şansele de vindecare sunt mai mari.

Ora 10

Este o oră bună pentru învăţat; creierul este foarte receptiv şi acumulează cu uşurinţă noile cunoştinţe.
Capacitatea de a lua decizii şi de a rezolva probleme este maximă. Temperatura corpului atinge punctul superior.
Acum este momentul ideal să plecaţi la drum cu maşina deoarece atenţia şi reflexele funcţionează la capacitatea maximă.

Ora 11

Corpul nostru îşi arde grăsimile. Gurmanzii pot consuma orice după pofta inimii. Cu puţin înaintea prânzului, inima şi circulaţia sanguină se află în momentul lor de vârf. Evitaţi să mergeţi la un consult cardiologic deoarece cardiologul vă poate pune un diagnostic greşit.

Ora 12

S-a dus deja jumătate din zi. Un pui de somn n-ar strica.
Organismul este ocupat cu producerea de acizi, iar creierul nu este deloc în formă.
Din cauza lipsei de oxigen trebuie să staţi în faţa unei ferestre deschise. Stomacul este singurul organ cu adevarat activ. Acesta se pregăteşte să primească hrana şi produce sucul gastric.

Ora 13

Scade atenţia; totul este programat pentru digestie. Este ora mesei de prânz, urmată de o mică pauză de relaxare. După această masă, bila începe să acţioneze, digerând şi absorbind lipidele din fluxul intestinal. Cine are probleme, trebuie să ia medicamentele specifice pentru ca bila să devină activă.

Ora 14

Forţa vitală este foarte scăzută. Organismul trebuie să se odihnească.

Ora 15

Creierul se pune din nou în mişcare. Ne putem continua în forţă activitatea. Atenţia şi puterea de concentrare acţionează la cota maximă.
Dacă aveţi de lucru pentru acasă, acum este un moment potrivit.

Ora 16

Trezirea creierului este urmată de revitalizarea corpului, dispus să fie activ. Este ora ideală pentru un program de exerciţii fizice.
Plămânii şi căile respiratorii sunt larg deschise. Faceţi o plimbare în aer liber. La această oră medicamentele acţionează foarte bine în stomac.

Ora 17

Mâinile simt nevoia să intre în funcţiune. Oamenii de afaceri au o putere de convingere neobişnuită, pictorii fac minuni, scamatorii se simt în formă. Sportivii care se antrenează sau care concurează obţin acum cele mai bune rezultate. La acestă oră se înregistrează cele mai multe recorduri sportive.

Ora 18

Este ora activităţilor culturale. Simţurile sunt foarte ascuţite în acest moment al zilei.
Papilele gustative şi simţurile olfactive receptează nuanţele cele mai fine. Este un moment benefic în ceea ce priveşte creşterea unghiilor şi a părului.
Corpul este însă puţin obosit. Nervii reacţionează la durere sau la furie.

Ora 19

Organismul este receptiv să accepte medicamentele, iar pielea tânjeste după îngrijire; porii pielii se deschid şi asimilează produsele cosmetice. Dar atenţie, scade tensiunea.

Ora 20

Cresc capacităţile vizuale. Este momentul să alegeţi materialele şi modelele vestimentare.
Ultima masă a zilei nu trebuie luată mai târziu de ora 20, deoarece corpul reacţionează destul de lent.
Ficatul înregistrază o activitate intensă, astfel că băuturile alcoolice sunt mai bine tolerate la acestă oră.

Ora 21

Scad temperatura corpului şi viteza metabolismului. Nu se mai asimilează nici un aliment. Mâncarea rămâne nedigerată sau digerată pe jumătate.
Doar stomacul şi ficatul mai lucrează.

Ora 22

Ficatul "trage pe dreapta". Stop fumatului, pentru că în pauza ce survine în funcţionarea acestuia, organismul absoarbe toată nicotina nefiltrată.

Ora 23

Începem sa visăm cu ochii deschişi. De la această oră corpul se linişteşte. Nervul parasimpatic responsabil cu acest lucru reduce schimbul de substanţe; tensiunea, temperatura şi activitatea cardiacă sunt la cote minime.
Producţia de cortisol, hormonul stresului, este oprită.
Dacă vrem să fim frumoși, trebuie să ne culcăm la această oră, deoarece acum începe procesul de regenerare a celulelor pielii.

Ora 24

După perioada maximă din activitatea sa, organismul se autoreglează la minimum pe scala sa de funcţionare şi se programează "pentru mâine".
Este obligatoriu ca la acestă oră să avem un somn profund.


Noaptea, între orele 2 si 4, toate simţurile sunt în stare de inhibiţie.
Este momentul catastrofelor de tot felul, al accidentelor rutiere, naufragiilor şi al accidentelor de muncă.
Între orele 3 si 5 scade tensiunea arterială.
Dimineaţa reţinem mai uşor informaţiile, dar pentru a le păstra în memorie, pe termen lung, trebuie repetate după-amiază.


 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1