Coada calului, o plantă care stimulează longevitatea sănătoasă

CLIIMA20110816_0132_1.jpg

Ceaiurile pot să facă mai mult rău dacă sunt consumate când nu trebuie.

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

De-a lungul secolelor, Coada-calului i-a surprins pe cercetătorii şi pe botaniştii de renume prin efectele sale terapeutice. Prin secolul al XI-lea, un terapeut al lumii creştine, Sfânta Hildegard, îi lăuda eficienţa în tratamentul plăgilor şi ulceraţiilor.

În schimb, Sfântul Albert cel Mare, strălucit maestru în ştiinţele naturii, considera că acţiunea plantei este de neînlocuit împotriva hemoragiilor şi a vomei cu sânge. Fitoterapeuţii contemporani au descoperit alte principii active ale plantei, eficiente în tratamentul afecţiunilor uterine şi al hemoroizilor. Pentru efectul diuretic, specialiştii contemporani recomandă folosirea infuziei de Coada- calului în tratarea afecţiunilor renale, cardiace, hepatice, reumatice, dar şi pentru eliminarea rapidă a toxinelor din organism.

„Pe lângă acţiunea hemostatică, Coada-calului (Equisetum arvense) are proprietăţi remineralizante, antibacteriene şi antiseptice, iar planta acţionează ca un depurativ excelent. Procentul important de siliciu este benefic în dezvoltarea sistemului osos, vascular şi respirator, dar trebuie amintit şi aportul altor minerale precum calciul, fierul, magneziul şi potasiul în tratamentul cu Coada-calului, indicat convalescenţilor, anemicilor şi bolnavilor cu afecţiuni respiratorii, precum bronşita şi pneumonia. De asemenea, planta este recomandată în prevenirea osteoporozei, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Coada-calului, aliata aparatului urinar

Planta acţionează ca antiseptic, antimicrobian, expectorant, hemostatic, antiinflamator, remineralizant şi dezinfectant. Însă cea mai apreciată calitate a plantei este aceea de diuretic natural.

Fitoterapeuţii din mai multe ţări apreciază că, datorită compoziţiei sale chimice, planta poate fi indicată atât intern, cât şi extern, în tratamentul a cel puţin 130 de afecţiuni. Printre substanţele active importante, conţinute în compoziţie, se numără acidul salicilic 5-7 %, vitaminele B1 şi C, flavonoidele , bioxidul de siliciu, acizii (linoleic, oleic, stearic, malic, oxalic) şi sărurile de potasiu.

Indicată în tulburări renale

Datorită proprietăţilor sale diuretice, Coada-calului se foloseşte cu mare succes în tratarea afecţiunilor renale, hepatice, biliare şi reumatice, contribuind la eliminarea rapidă a toxinelor din organism.

În convalescenţă, după boli infecţioase, cu tulburări de eliminare a apei, dar şi în afecţiuni renale sau vezicale (nisip sau pietre) se recomandă decoctul de Coada-calului în care se pun 10 picături de tinctură de urzică. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici, în fiecare seară. Decoctul se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită, care se fierb timp de 15 minute în 250 ml de apă, după care se strecoară.

În cazul bolnavilor cu retenţii urinare, se combină tinctura de Coada-calului în proporţii egale cu tinctură de Coada şoricelului şi cu tinctură de brad. Din acest amestec se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, în afecţiunile cronice şi de şase ori pe zi în fazele acute.

Are calităţi antidepresive

Tratamentul cu tinctură din Coada-calului s-a dovedit foarte eficient în prevenirea stărilor de anxietate. Licoarea se prepară din 50 de grame de pulbere de plantă, care se lasă la macerat timp de 15 zile în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. În final, leacul se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare. Se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată cu apă, de trei ori pe zi, înaintea fiecărei mese principale.

Alternativă

Tot pentru combaterea stărilor asociate depresiei, se poate administra Coada-calului sub formă de pulbere. Zece linguri de plantă uscată se macină cu râşniţa de cafea. Zilnic, din acest leac se administrează câte un vârf de cuţit, cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale şi se ţine sub limbă. După zece minute, pulberea se înghite. Pulberea are aceleaşi efecte terapeutice când o adăugăm şi în mâncare.

Este un bun detoxifiant

Tinctura de Coada- calului este un bun detoxifiant şi poate fi indicată în tratamentul multor boli, precum guta, bolile de piele, reumatismul şi alergiile cutanate. Efectul său este mai puternic dacă se asociază, în părţi egale, cu tincturi din alte plante depurative, precum fructele de soc şi iarba de trei fraţi pătaţi (care pot fi procurate de la PLAFAR). Din acest amestec se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, timp de o lună.

Pentru efecte diuretice sporite se poate folosi maceratul la rece din Coada-calului. Acesta se prepară din şase linguri de plantă mărunţită lăsată să se macereze într-un litru de apă rece, timp de zece. După aceea, lichidul se strecoară şi se consumă câte două-trei căni pe zi, un interval de zece zile.


Reţetele săptămânii. Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia :  Se prepară din 250 ml apă fiartă care se toarnă peste  o linguriţă de  Coada- calului uscată. Planta se infuzează trei  minute, apoi se strecoară.  Se consumă câte două căni de infuzie pe zi.

Tinctura :  Poate fi preparată în casă în felul următor: În  100 ml alcool,  se macerează 20 g plantă timp de 14 zile. După acest interval, licoarea obţinută se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare.  Zilnic, se îngurgitează câte o linguriţă, diluată în  ceaiul preferat, iar terapeutul este cel care precizează durata tratamentului. 
Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5