Cicoarea te ajută să slăbeşti!

Citeste tot despre: 

Binecunoscută după culoarea albastră a florilor, cicoarea (Cichorium intybus) nu e doar o plantă frumoasă, ci şi una cu proprietăţi terapeutice. Dr. Ovidiu Bojor ne dezvăluie secretele acestei plante.

Datorită substanţelor amare (inulina şi colina), atât rădăcinile cât şi părţile aeriene ale plantei au proprietăţi eupeptic-amare (uşurează digestia) şi colagoge (favorizează evacuarea veziculei biliare). Infuziile şi decocturile din rădăcină de cicoare, într-o doză de două căni pe zi, reprezintă o excelentă băutură pentru purificarea ficatului şi a splinei, precum şi în tratamentul după icter. Efectul hepatoprotector a fost demonstrat în cazul intoxicării experimentale cu cloroform şi paracetamol.

Preparatele din cicoare determină o scădere remarcabilă a colesterolului din sânge. Astfel, când se consumă mâncare prăjită şi bogată în grăsimi, decoctul de rădăcină de cicoare (o cană sau două) constituie un factor protector pentru artere.

Prezenţa substanţelor active de tip digitalic în rădăcină recomandă cicoarea (o cană de decoct pe zi) în tahicardii (accelerarea anormală a ritmului cardiac). Uleiul esenţial şi rezinele din cicoare, pe lângă proprietăţile diuretice şi laxative, au şi o uşoară acţiune hipoglicemiantă şi antitiroidiană.

Deşi mecanismul anorexigen n-a fost elucidat cu totul, cicoarea este eficientă şi în tratamentul obezităţii.

Decoctul şi infuzia

Pentru cura de slăbire, se prepară un decoct scurt (zece minute), dintr-o linguriţă de rădăcini uscate şi sfărâmiţate la o cană de apă. Se beau două-trei căni pe zi. Cura durează cel puţin o lună. Pentru a favoriza digestia şi evacuarea veziculei biliare, se recomandă o infuzie din părţile aeriene ale plantei şi din rădăcini, două linguriţe la o cană de apă. Se beau două căni pe zi.

Loading...
 
 

Citește și

  • Ţi-ai pierdut răbdarea cu diete-minune care s-au dovedit a nu fi atât de spectaculoase? Află din numărul de decembrie al revistei "Click! Sănătate" care sunt ceaiurile care intensifică efectul regimului de slăbit.

  • Ştiai că poţi să înlocuieşti cu succes cafeaua de dimineaţă? Există şi alte băuturi cu efecte similare. Ceaiul negru are la bază tot cofeină, însă cantitatea acestei substanţe este foarte redusă faţă de cafea.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1