Cicoarea, o farmacie într-o plantă

Ultima actualizare:

    Despre cicoare se spune în popor că este „cea mai puternică dintre ierburi“, pentru că înflorește până toamna târziu și pentru că este leac în multe boli
Despre cicoare se spune în popor că este „cea mai puternică dintre ierburi“, pentru că înflorește până toamna târziu și pentru că este leac în multe boli

Știai că cicoarea nu este doar un înlocuitor al cafelei, ci și un bun „medicament“ oferit de natură pentru zeci de probleme de sănătate? Leacurile cu această plantă au grijă de sănătatea inimii, iar lista beneficiilor nu se oprește aici.

Cum se prepară și ce boli combate cicoarea

Despre cicoare se spune în popor că este „cea mai puternică dintre ierburi“, pentru că înflorește până toamna târziu și pentru că este leac în multe boli, fiind folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru calitățile sale terapeutice.

Datorită substanțelor amare din plantă, inulina și colina, remediile pe bază de cicoare ușurează digestia, dar sunt și un excelent tratament în caz de probleme biliare, hepatice, renale și cardiace. În scopuri medicinale, de la plantă se folosesc atât partea aeriană, cât și rădăcina, pe care e bine să o recoltezi în luna noiembrie, iar apoi să o usuci într-un loc aerisit și călduros.

Tinctura, aliat al sănătății inimii

Tinctura de cicoare are grijă de sănătatea cardiacă. Ea ajută la prevenirea hipertensiunii și a palpitațiilor, dar și în caz de insuficiență cardiacă. Tinctura o poți procura din magazinele naturiste ori o poți prepara acasă. Pui 20 de linguri de rădăcină mărunțită de cicoare (pudră) într-un borcan închis la culoare, apoi umpli cu alcool de 50 de grade și închizi ermetic.

Lasă la macerat 12 zile și ia câte o linguriță de tinctură de 2-3 ori pe zi (cu puțină apă), 45 de zile.    

Rădăcina de cicoare calmează durerile

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiace este angina pectorală, care se manifestă printr-un dezechilibru al volumului de sânge care ajunge la inimă. Mai exact, inima are nevoie de mai mult sânge, însă acesta e împiedicat să circule din cauza arterelor îngustate.

Crizele de durere în piept cu iradieri spre mâna stângă pot fi calmate cu dulceaţă de rădăcină de cicoare sau cu alcool din rădăcină de cicoare, din care se bea câte un păhărel pe zi.

Previne ateroscleroza

Planta are efecte de reducere și de stabilizare a tensiunii arteriale, scăzând totodată valorile colesterolului. Hipertensiunea arterială și colesterolul mărit sunt principalii factori de risc pentru apariția depunerilor de aterom (depozit de substanțe grase și de colesterol pe pereții vaselor sangvine pe artere). Se recomandă curele de 3 luni, timp în care se iau câte 4-6 capsule cu extract de cicoare pe zi, pe stomacul gol.

Adjuvant în tahicardie

Mai multe studii arată că cicoarea are capacitatea de a scădea ritmul cardiac prea accelerat. În plus, planta are un efect blând și stimulator asupra inimii. Se administrează tinctura, din care se iau câte 3 lingurițe pe zi.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net