Cele mai frecvente probleme ale placentei

gravida_doarme.jpg

placenta sarcina placenta previa fat placenta abruptio
Desprinderea prematură a placentei de peretele uterin poate pune în pericol viaţa fătului, dar şi a mamei.
www.clicksanatate.ro

Printre neplăcerile care pot apărea pe parcursul sarcinii și care necesită mai multă atenție din partea gravidei se numără și cele ale placentei, organ prin care ajunge hrana și oxigenul la făt.

„Placenta, organ temporar care se formează în uter în timpul sarcinii,   oferă hrană și oxigen fătului prin cordonul ombilical. Placenta are 2 fețe: una maternă, care este ferm atașată de peretele intern al uterului, și cealaltă - fetală, poziționată spre făt.

Ea acționează ca o barieră de încredere între substanțele nocive și bebeluș și filtrează excesul de deșeuri format pe parcursul trimestrelor de sarcină“, explică dr. Elisa Venera Nica, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Clinicilor Polisano din București.

Placenta praevia poate fi depistată de la începutul sarcinii

Una dintre problemele frecvente ale placentei este cea legată de poziționarea ei în uter, cunoscută și ca placenta praevia. Mai exact, placenta se fixează în partea de jos a uterului, acoperind (complet sau parțial) orificiul cervical intern (canalul de naștere). Multe gravide pot să aibă placenta poziționată mai jos la începutul sarcinii, dar pe măsură ce ea evoluează se ridică spre partea superioară a uterului (de regulă, în al doilea trimestru de sarcină).

„În urma depistării ecografice a acestei probleme, pacienta trebuie să stea în repaus, să evite eforturile și să aibă o strictă supraveghere medicală. Diagnosticul de placenta praevia poate fi pus cu exactitate doar în ultimul trimestru de sarcină, asta dacă nu apar între timp sângerări, fapt ce necesită consult medical de urgență“, spune medicul ginecolog.    

Placenta îmbătrânită poate afecta creșterea fătului

Insuficiența placentară (sau placenta îmbătrânită), o altă problemă ce poate fi depistată pe parcursul celor 9 luni, este diagnosticată, de cele mai multe ori, la gravidele cu hipertensiune sau diabet și poate favoriza apariția problemelor de creștere la făt.

Gravidelor care suferă de insuficiență placentară li se recomandă odihnă, dar și controale periodice pentru a monitoriza creșterea fătului și tratarea bolii care a dus la apariția acestei probleme.    

Află pe clicksanatate.ro ce factori pot influenţa sănătatea placentei!

Ce trebuie să ştii despre gastroenterita la copii

Protejează-ţi ochii mâncând porumb

Loading...

Citește și

  • În dieta gravidelor trebuie incluse toate substanţele nutritive, mai ales acidul folic. În principiu, nu e nevoie de mari modificări ale dietei în cazul gravidelor. Însă, dacă se constată anumite carenţe nutriţionale, alimentaţia trebuie adaptată cu ajutorul medicului.

  • cand se face triplul test

    Când se face triplul test - o întrebare des întâlnită la viitoarele mămici. Triplul test este o analiză specială care oferă o serie de informaţii despre dezvoltarea congenitală în aşa fel încât, viitoarea mămică să poată luna nişte măsuri. Click! îţi prezintă pas cu pas când se face triplul test în sarcină.