Ceaşca de sănătate: Valeriana, cea mai folosită plantă la nivel mondial

Ultima actualizare:

    Valeriana combate insomnia și anxietateaSursa foto: Adevărul.ro
Valeriana combate insomnia și anxietateaSursa foto: Adevărul.ro

De secole, din Antichitate, valeriana este una dintre plantele cele mai apreciate pentru numeroasele sale virtuți terapeutice. Planta tratează și vindecă o varietate largă de boli de la insomnii și migrene până la deficiențe de vedere. Din Antichitate, de când i s-au descoperit virtuțile terapeutice și până în secolul nostru, valeriana a rămas în topul plantelor- panaceu răspândite în Europa, în Asia și în Statele Unite ale Americii.

Mai mult, specialiștii susțin că valeriana ocupă primul loc în fruntea topului , deoarece este cea mai folosită plantă la nivel mondial. În această privință, cercetătorii au constatat că, datorită consumului foarte mare al acestei plante, se poate spune că există un deficit de valeriană la nivel mondial.  

Valeriana officinalis ( denumirea științifică a plantei), cunoscută în popor sub diferite denumiri: odolean, iarba pisicii sau guşa porumbelulu, creşte în flora spontană. Această iarbă  vindecătoare poate fi cultivată şi în grădini, unde se adaptează la temperaturi scăzute, preferând zonele umede şi luminoase.

Cunoscând proprietățile vindecătoare ale celebrei plante,  mai multe categorii de bolnavi pot beneficia de efectele terapeutce ale valerianei.

Opinia specialistului:

Un cercetător care a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale valerianei, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează în studiul ”Sănătatea de fiecare zi": ” Studiile recente aduc în atenția  specialiştilor şi iubitorilor de plante medicinale noi concluzii referitoare la puterea tămăduitoare a acestui panacea.  În acest sens,  noile descoperiri completează lista recomandărilor clasice. Intern, recomand valeriana într-un spectru larg de acţiuni: insomnii, depresii, obsesii, ticuri, palpitaţii, tuse nervoasă, crize astmatice, migrene, ameţeli, nimfomanie, sughiţ, febră intermitentă, viermi intestinali, hipertensiune arterială, palpitaţii, boli cronice de piele, balonări sau diaree. Totodată, valeriana este benefică și în tratamentul paraliziilor, tuberculozei și fermentațiilor gastrice.”

Îmbunătățește calitatea somnului

Insomnia este o problemă  de sănătate cu care se confruntă mii de persoane în întreaga lume. Specialiștii au constatat că valeriana este cel mai bun remediu care îmbunătăţeşte calitatea somnului.  Victimele insomniei reuşesc să doarmă profund, fără să se mai trezească de multe ori pe parcursul nopţii, după un tratament de 21 de zile. În acest caz, se recomandă tinctura de valeriană ( o linguriţă diluată în puţină apă), la ora 19, şi încă o porţie de acest fel înainte de culcare. La fel de eficient este tratamentul cu infuzie, câte patru ceşti pe zi, dintre care ultima se bea cu 30 de minute înainte de culcare.

Valeriana face minuni în cazul anxietății

Tratamentul cu valeriană deconectează creierul, spun specialiștii. Pentru persoanele care sunt victimele anxietăţii, această plantă-panaceu face minuni, ameliorând starea de sănătate a bolnavului după trei-patru săptămâni. Dar tratamentul trebuie continuat, după o pauză de două săptămâni, încă 30 de zile. În acest caz, valeriana se administrează sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia : Pentru prepararea unei căni de infuzie, folosim o linguriţă de rădăcină  și  25o ml apă. Planta se infuzează timp de 15 minute. Ceaiul se bea în etape,  în prima parte a zilei sau seara la culcare.

Decoctul : Se prepară din două linguriţe de rădăcină de valeriană care se fierb în 500 ml apă, timp de cinci minute. Ceaiul se consumă călduţ pe parcursul zilei.

Tinctura : O putem procura de la magazinele Plafar și o  îngurcităm pe miez de pâine : câte 15 picături , de  două sau de trei ori pe zi.

Pulberea: Și sub formă de pulbere, valeriana are efecte terapeutice excelente asupra problemelor noastre de sănătate: Se macină rădăcina plantei uscate în râşniţa de cafea. Totdeauna prima porţie se administrează pe stomacul gol, iar pudra se păstrează într-un borcănel închis ermetic. După 14 zile,  vom  macina o altă cantitate de rădăcină, pentru că uleiurile volatile din compoziția plantei îşi pierd puterea terapeutică după două săptămâni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net