Ceaşca de sănătate: Top 5 plantele medicinale care ţin în frâu pofta de mâncare

CLIIMA20111025_0090_1.jpg

Datorită conţinutului de capsaicină, ardeiul iute actionează asupra creierului

Deseori, pofta de mâncare este stresantă, iar numeroase cure de slăbire nu pot fi urmate ca la carte. În astfel de situaţii, putem apela la puterea terapeutică a plantelor medicinale, care reuşesc să taie pofta de mâncare.

În topul acestor remedii care fac minuni, reglând apetitul exagerat pentru mâncare, la loc de frunte se situează: anghinarea, garcinia, scorţişoara, valeriana şi ardeiul iute, susţine Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Mai mult, atunci când infuziile preparate din aceste plante, renumite pentru saţietatea lor, se asociază cu o dietă anume de slăbire, recomandată de nutriţionist, efectul este cel aşteptat.

Anghinarea topeşte caloriile

În ţările europene, fitoterapeuţii consideră că anghinarea este un panaceu, care poate fi recomandat în tratamentul unor afecţiuni întâlnite frecvent. În plus, anghinarea nu are efecte secundare şi nici contraindicaţii. Efectele terapeutice ale acestei plante au fost dovedite ştiinţific şi, de aceea, cei care-şi aprovizionează farmacia casei cu anghinare sau o cultivă în propria gradină sunt mult mai sănătoşi, în comparaţie cu cei care nu folosesc acest remediu, susţine fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

Această plantă amară are proprietăţi diuretice, stimulează procesele digestive şi metabolismul, împiedicând depunerea de grăsimi. Planta poate fi adminsitrată fără teamă, deoarece nu are contraindicaţii. În acelaşi timp, este bine de ştiut, că anghinarea poate să regleze şi pofta de mâncare.

Cum se prepară

Peste o lingură de frunze uscate se toarnă 500 ml cu apă clocotită şi se lasă la infuzat cinci minute. După răcire, lichidul se strecoară.

Cum se administrează

Prima cană se consumă dimineaţa, după micul dejun, iar restul cantităţii de ceai se bea pe parcursul zilei. Specialiştii recomandă ca tratamentul cu anghinare să se facă progresiv, începând cu cinci-şase linguri în primele cinci-şase zile..

Garcinia taie pofta de dulce

Cercetătorii au studiat vreme de mai bine de 10 ani un extract din plante care a demonstrat, în urma testelor,că acidul hidroxicitric (HCA) este un aliat de nădejde în lupta cu obezitatea. HCA din compoziţia garciniei scade treptat apetitul, prin inhibarea senzaţiei de foame de la niveul creierului. De pe urma folosirii acestei plante beneficiază mai ales iubitorii de dulciuri, pentru că leacul reglează pofta de dulce.

Bine de ştiut

Este un lucru dovedit că extractul de garcinia nu are efecte secundare, nu creează dependenţă şi se administrează potrivit indicaţiilor din prospect.

Valeriana „îmblânzeşte" foamea nervoasă

Plantă considerată un panaceu, renumit ca eficienţă în tratamentul a peste 100 de boli, valeriana este folosită îndeosebi ca sedativ şi calmant contra insomniilor, anxietăţii şi aritmiei cardiace. Pentru persoanele care se luptă de mulţi ani cu tot felul de cure de slăbire fără succes, terapia cu valeriană poate fi o soluţie extraordinară ! P uţine persoane ştiu că valeriana taie şi pofta de mâncare. În acest scop, planta se administrează sub formă de tinctură, câte 50 de picături, diluate în ceai, de trei ori pe zi, înaintea fiecărei mese principale.
Pentru a îmbunătăţi gustul amar al tincturii de valeriană, picăturile se pot turna pe felii de portocală, de măr sau de pară.

Pinul, înainte de masă, pentru saţietate

Mugurii acestui arbore vindecător conţin răşini, ulei eteric, principii amare, flavonoizi, vitamina C, iar frunzele sale, sub formă de ace, sunt bogate în pinosolvină, un compus cu proprietăţi bactericide şi tuberculostatice. Infuzia din muguri de pin este indicată în tratarea bolilor respiratorii-bronşite cronice şi laringite. De asemenea, acest remediu din pin calmează durerile reumatice şi inflamaţiile pulmonare, este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator, este diuretic şi influenţează în bine funcţionarea rinichilor.

Un studiu recent a demonstrat că această infuzie are efecte antispastice, antimicrobiene şi fluidifică secreţiile bronşice. Deoarece mugurii de pin conţin o cantitate importantă de vitamina C, infuzia din muguri este indicată şi în tratamentul scorbutului.

Cercetătorii au descoperit că mugurii de pin sunt un remediu eficient în reglarea poftei exagerate de mâncare, datorită uleiului esenţial de pinen din compoziţia lor. Tratamentul constă în mestecarea câtorva muguri înaintea fiecărei mese. De asemenea, este eficientă infuzia din mugurii plantei. Acest remediu dă senzaţia de saţietate şi " înfometatul" consumă porţii de mâncare mai mici.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia din muguri de pin se prepară dintr-o linguriţă de muguri zdrobiţi care se infuzează într-o cană de 250 ml cu apă clocotită, timp de 15 minute.

Şi din frunzele pinului (numite ace) se face, în acelaşi mod, o infuzie folosind însă două linguriţe de plantă.

Scorţişoara, un leac pentru gurmanzi

Scorţişoara, o mirodenie cu o aromă plăcută, cu gust dulceag şi uşor iute, folosită frecvent în gastronomie, este şi un valoros remediu indicat de terapeuţi în tratamentul multor probleme de sănătate. Studii ştiinţifice recente au descoperit noi valenţe terapeutice ale scorţişoarei : utilizată cu regularitate, scorţişoara este un remediu deosebit de eficient pentru reducerea nivelului glicemiei (diabet de tip 2 ), pentru reducerea nivelului colesterolului sanguin şi pentru prevenirea afecţiunilor cardiace. Totodată, scorţişoara contribuie la îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive, are acţiune tonică şi revigorantă, combate oboseala şi astenia.

În acelaşi timp, s-a dovedit că pudra de scorţişoară are efecte favorabile şi asupra gurmanzilor, deoarece temperează poftele alimentare şi contribuie la scăderea în greutate.

Cum se prepară, cum se administrează

Gurmandul trebuie să bea cel puţin două căni de ceai de scorţişoară pe zi (înainte de masă), preparat dintr-o linguriţă rasă de scorţişoară pudră şi din două linguri de suc de mere amestecate într-o cană cu apă fierbinte. Tratamentul trebuie continuat timp de o lună.

Ardeiul iute arde grăsimile

Ardeiul iute este o legumă foarte bogată în vitamina C (250 mg la 100 gr), depăşind în această privinţă spanacul şi varza. În plus, piperata legumă mai conţine vitaminele A, B1, B2 şi P, cantităţi apreciabile de caroten şi de flavonoizi, iar dintre minerale-potasiul deţine un loc prioritar (165) mg). În privinţa capsaicinei, substanţa care-i dă gustul piperat, aceasta este un puternic antioxidant. Mai mult, s-a demonstrat că această substanţă reduce greutatea corporală.

Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea „Purdue", SUA, se demonstrează că ardeiul iute taie pofta de mâncare şi intensifică arderile. Toate aceste beneficii se datorează tot capsaicinei, substanţa care-i conferă ardeiului gustul iute.

Reţetele săptămânii

Infuzia de ardei iute

Cum se prepară, cum se administrează

Cine nu suportă ardeiul iute în stare crudă, poate să bea zilnic câte o cană de infuzie, după fiecare masă principală.

Leacul se prepară prin infuzarea unei linguriţe de ardei iute într-o cană cu apă fierbinte timp de zece minute. Terapia se poate continua vreme de şapte zile.

Decoctul din muguri de pin

Cum se prepară, cum se administrează

Decoctul din muguri de pin se prepară din trei linguri de plantă la un litru de apă, care se fierbe timp de 15 minute. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile. Planta se poate procura de la magazinele naturiste, iar mugurii cruzi pot fi păstraţi multă vreme în frigider.

Remediu excelent pentru saţietate

Cum se prepară, cum se administrează

Se amestecă scorţişoară, miere şi seminţe de in (în părţi egale). Ingredientele se infuzează într-o ceaşcă de apă vreme de cinci minute, după care se strecoară. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile şi dă senzaţia de saţietate.



loading...
Loading...