Ceașca de sănătate : Top 5 băuturi tonice la concurență cu cafeaua

Ultima actualizare:

    Cafeaua cu năut, cacao, ceaiul mate și minola înlocuiesc ceașca de cafea  Sursa foto: hunedoara liberă.ro
Cafeaua cu năut, cacao, ceaiul mate și minola înlocuiesc ceașca de cafea Sursa foto: hunedoara liberă.ro

Datorită suprasolicitărilor, fiecare dintre noi are nevoie de o ceașcă de cafea pentru a se energiza. Deseori, după ce cafeaua a fost băută, vigoarea se risipește. În același timp, sunt persoane care nu tolerează cafeau sau medicul nu le permite să consume această băutură.

Totodată, nutriționiștii europeni susțin că anumite băuturi, preparate din legume și din fructe, sunt mult mai sănătoase și, deseori, mai eficiente decât cofeina. Iată cinci tonice la concurență cu cafeaua:

Cafeaua din năut, benefică după mesele copioase

Nutriționiștii europeni apreciază năutul, o plantă hrănitoare, foarte bogată în nutrienți ( minerale precum fosfor, calciu, potasiu, fier), vitamine din gama B și hidrați de carbon). Cafeaua preparată din boabele prăjite și măcinate de năut este una dintre băuturile cele mai revigorante. Mai mult, această licoare este indicată  în combaterea răcelilor în sezonul rece, a oboselii, anemiei și constipației. O ceașcă de cafea de năut previne creșterea rapidă a procentului de zahăr din sânge, după mesele copioase.

Cum se prepară, cum se administrează

O porție de cafea din năut se prepară din două lingurițe de pulbere  și dintr-o ceașcă de apă. Cafeaua se îndulcește cu miere, cu zahăr brun sau cu fructoză. Se consumă cel mult trei cești de cafea pe zi.

Ceaiul Mate, o băutură cu efecte tonice

Ceaiul Mate, băutura națională a Argentinei, care înlocuiește cafeaua  și în alte țări ale Americii Latine, este preferată și de  iubitorii de ceaiuri din țara noastră. Deoarece băutura are efecte tonice și energizante, este apreciată de sportivi și de persoanele  care au o viață dinamică. Combinația de vitamine : A, B1, C și E cu minerale esențiale, pentru sănătatea organismului, cum sunt :  magneziul, calciul, potasiul și fierul, din compoziția plantei are efecte pozitive asupra mușchilor, plămânilor, inimii și a sistemului nervos. Mai mult, infuzia de Mate încetinește formarea acidului lactic, care duce la apariția febrei musculare, combate reumatismul și previne obezitatea.

Cum se prepară, cum se administrează

Băutura se prepară dintr-o linguriță de frunze și dintr-o cană de apă clocotită, apoi se îndulcește cu miere sau cu zahăr brun. O ceașcă de ceai Mate, care se bea dimineața, la micul dejun, este la fel de energizantă ca o porție de cafea tare. După preferință, se consumă una sau două cești pe zi.

Minola, un tonic pentru orice vârstă

 Minola, o băutură care se prepară din morcovi, și-a căpătat renumele de tonic pentru orice vârstă. Morcovul este ingredientul vedetă al acestei băuturi și furnizează organismului necesarul de vitamina A pentru o zi întreagă, protejând plămânii și contribuind la buna funcționare a sistemului respirator. Terapeuții apreciază că datorită celorlalte substanțe antioxidante din compoziția legumei: complexul de vitamine B, vitaminele C și E, dar și celorlalte ingrediente: ( mierea, lămâia și scorțișoara), băutura este un excelent detoxifiant și un furnizor de energie, putând să înlocuiască porția zilnică de cafea. Această băutură se recomandă persoanelor care sufere de boli ale arterelor, celor care depun eforturi intelectuale deosebite, convalescenților, astenicilor și suferinzilor de boli gastrointestinale.

Cum se prepară, cum se administrează:

Minola se prepară din  ingrediente la îndemâna noastră: 30 g miere, 150 ml suc de morcovi, o linguriță suc de lămâie și o linguriță de scorțișoară. Se amestecă sucul de morcovi obținut prin stoarcerea  unor morcovi  suculenți, de cea mai bună calitate, cu celelalte ingrediente, până când acestea se omogenizează. Se consumă una-două porții pe zi.  

Măceșul revigorează organismul       

Pentru a scăpa de viroze, dar mai ales de oboseala intelectuală accentuată, măceşul este planta care revigorează organismul şi îmbunătăţeşte imunitatea pe termen lung, spun specialiştii japonezi.

De la măceş se valorifică fructele, foarte bogate în vitamina C, în pectine, zaharuri, tanin şi în caroten. Ca tonic vitaminizant, măceşele măresc secreţia biliară, fiind indicate în afecţiunile ficatului şi ca diuretic în boli de rinichi”. În fitoterapie, fructele de măceş se folosesc sub formă de ceai, de sirop, de marmeladă şi de vin tonic pentru a readuce vigoarea şi starea de normalitate, punând pe fugă stresul, frigul şi oboseala. Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile. În China, fructele măceşului erau indicate în  tratarea afecţiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în ţările Americii de Sud, măceşele erau un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul. În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil până la ...100.

Măceşele sunt un izvor de vitamina C şi, de aceea, specialiştii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă oboseala intensă. Totodată, în compoziţia acestor fructe există şi alte substanţe active importante: vitaminele A, D, E, B1(vitamina bunei dispoziţii), B2 ( susţine organismul în acţiunile solicitante),   K ( implicată în procesele de coagulare a sângelui),  minerale şi acizi graşi, care ajută la regenerarea pielii. De aceea, băuturile preparate din măceşe, pe lângă faptul că sunt gustoase şi răcoritoare, au efecte  energizante şi pot înlocui cu succes cafeaua.  Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează în ”Cartea sănătății noastre”:  „ Pe lângă efectele diuretice, testate în timp, măceşului i s-au atribuit şi alte puteri terapeutice importante: menţine buna funcţionare a vaselor capilare şi normalizează circulaţia sângelui. Totodată, ceaiul combate anxietatea, greţurile, palpitaţiile, efectele artritei, viermii intestinali şi creşte secreţia biliară, fapt care-l recomandă în afecţiunile ficatului.”

Bine de ştiut:

Când preparaţi pulberea de măceşe, eliminaţi sâmburii şi mai ales perişorii, pentru a evita efectele lor negative asupra aparatului respirator!La prepararea ceaiurilor, nu folosiţi vase şi linguriţe din metal.  

Infuzia de măceşe

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: Două linguri de măceşe proaspete sau o lingură de măceşe uscate zdrobite  şi o cană cu apă clocotită.

Cum se prepară :  Fructele se pun într-o cană de porţelan , iar deasupra se toarnă apa clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 15 minute; după aceea, leacul se strecoară  şi se bea călduţ. 

Cacao, hrana zeilor, ne asigură o stare de spirit optimistă   

Despre valoarea nutrițională a pudrei de cacao s-a vorbit prin secolul al XV-lea. “O ceașcă de cacao este suficientă pentru a menține forțele unui soldat pentru o zi întreaga de mers!”. Așa îl informa Hernando Cortez (1485-1547, cuceritorul Mexicului) pe Carol Quintul (1516-1556, regele Spaniei). Atunci conchistadorii spanioli au aflat ce valoare nutritivă ridicată și stimulativă avea delicioasa băutură de cacao și au introdus-o în hrana trupelor. Cristofor Columb a avut meritul de a aduce boabele de cacao în Spania. Băutura de cacao a fost foarte -foarte apreciată de aristocrați și, treptat-treptat, această licoare delicioasă a pătruns în întreaga Europă. Din acea perioadă, susțin cercetătorii din mai multe țări, arborele  de cacao  era considerat  divin, iar cuvântul cacao, în limba aztecilor  înseamnă ” hrana zeilor”.

De-a lungul timpului, boabele arborelui de cacao (Theobrama cacao) au fost studiate  de cercetătorii din lumea întreagă . Cu toții au ajuns la o concluzie comună: totdeauna, băutura preparată din pudra de cacao  asigură un tonus bun și o stare de spirit optimistă, adică aceste calități  care sunt garanțiile unei sănătăți  ”de fier. În studiile lor îndelungate, cercetătorii din multe țări au constatat că, în orice împrejurare, rămânem optimiști dacă vom consuma băuturi preparate din cacao, recunoscute ca delicatese sănătoase.

Pudra de cacao conține multe minerale, alături de vitamine

Testele de laborator,  efectuate de specialiști, au dovedit că pudra de cacao  este bogată în minerale , precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).

Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale

Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.

Cacao este ”aspirina dulce”

Cardiologii elveţieni şi americani numesc ciocolata amăruie, care conține un  procent de 70 % cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor. Oamenii de ştiinţă apreciază efectul pozitiv antioxidant al pudrei de cacao.  De asemenea cercetătorii au constatat efectul pozitiv al flavonelor din cacao la îndepărtarea diferitelor toxine  din organism care se depun pe pereţii vaselor de sânge. La personele sănătoase, consumatoare de cacao, s-a observat o încetinire a fenomenului de îmbătrânire prematură a pielii şi reducerea clară a incidenţei bolilor cardiovasculare.

Spre deosebire de cafea, cacao nu dă dependență

De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte, băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență. 

Cacao, o băutură ideală când vremea este instabilă

O ceaşcă de cacao neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală când vremea este instabilă și în anotimpul rece..

Ciocolata caldă are efect antistres 

Ingrediente: 6 linguri de cacao, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 9 linguri de lapte degresat. Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine;  se adaugă  treptat cacao, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute.

Recomandare: Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net