Ceașca de sănătate: Teiul este un remediu ideal pentru afecțiuni trupești și sufletești

florile_de_tei_click.ro_.jpg

Florile de tei tratează peste 90 de afecțiuni
Sursa foto: Click.ro

Suntem în sezonul florilor de tei! În aceste zile, în parcuri, pe străzi şi în grădini, mireasma florilor de tei ne întâmpină la tot pasul. În luna iunie, mireasma îndrăgitelor flori de tei ne relaxează şi ne transmite o stare de bună dispoziţie.

De aceea, în sezonul florilor de tei, persoanele stresate și obosite trebuie  să profite de avantajele oferite de puterea terapeutică a florilor de tei, să se oprească sub coroana acestor copaci miraculoşi şi să practice câteva exerciţii respiratorii.

Preparatele din flori de tei sunt recomandate în zeci de boli

Pentru uz medicinal, în aceste zile trebuie să culegem florile de tei din care să preparăm infuzie, decoct, tinctură, sirop și macerat, recomandate de specialiştii în medicină alternativă în tratamentul a peste 90 de boli. În studiul ”Sănătatea noastră de fiecare zi”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie  şi nutriţie, apreciază rezultatul cercetărilor moderne care au descoperit alte şi alte valenţe terapeutice ale parfumatelor flori de tei -de la răcelile banale şi până la tulburările digestive pe fond nervos.

Teiul, un calmant pentru suprasolicitările cotidiene 

Oboseala acumulată are efecte dramatice asupra stării de sănătate. Irascibilitatea în relaţiile interumane, insomniile, crizele de incertitudine, însoţite de reprize de plâns sunt câteva dintre efectele suprasolicitărilor cotidiene. În astfel de situaţii, fitoterapeuţii europeni consideră că o cură cu vitamine sau excesul de băuturi care conţin cofeină nu sunt de folos. Dimpotrivă, acestea pot accentua starea depresiv-anxioasă. În astfel de situaţii, specialiştii spun că maceratele din flori de tei constitue soluţia perfectă pentru stres, surmenaj intelectual şi astenie.

Substanţele active conținute de flori au puteri vindecătoare

Substanţele active importante, conţinute de  plantă: glucidele, acetilcolina, taninurile, vitamina C, flavonoidele, mucilagiile, saponinele şi uleiul volatil (care răspândeşte mirosul atât plăcut) sunt aliaţi de seamă în combaterea infecţiilor respiratorii, însoţite de stări febrile.

Totodată, este incontestabil efectul sedativ al infuziei de tei în cazul tulburilor de somn, în afecţiuni nervoase, în crize de isterie, palpitaţii, colici intestinale, litiaze biliare şi inflamaţii ale  mucoasei bucale.

Opinia terapeuților despre efectul florilor de tei  

Terapeuţii spun că teii sunt laboratoare în aer liber, pregătite să preia suferinţele noastre. În acelaşi timp, din vremuri îndepărtate, terapeuţii recomandau preparate din flori de tei ca leacuri sigure pentru rănile sufleteşti. În medicina populară, practicienii apreciază că remediile naturale care vindecă bolile trupeşti sunt leacuri dovedite pentru rănile sufleteşti.

Beneficiile florilor de tei

Preparatele din flori de tei au acţiune sedativă, antivirală, sudorifică, expectorantă, emolientă, antiinflamatorie, decongestionantă, spasmolitică, diuretică, hipotensivă şi relaxantă. Totodată, infuzia de tei fluidizează sângele, punându-l  în mişcare.

Florile de tei -indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale

Datorită efectului relaxant, florile de tei sunt indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale. „O cură cu infuzie de tei, urmată vreme de două-trei luni, este un tratament indicat în tensiunea arterială ridicată, asociată cu arteroscleroza. În cazul tensiunii nervoase, folosiţi teiul în amestec cu talpa gâştii sau cu păducelul (câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de 250 ml apă). Beţi câte două-trei căni pe zi”, recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.  

Infuzia, remediu pentru o gamă impresionantă de boli

De asemenea, pentru aplicaţiile terapeutice interne, infuzia din flori de tei este benefică într-o gamă impresionantă de boli-de la tulburări de somn, atacuri de panică, palpitaţii, dischineziă biliare, tensiune şi până la fluidizarea sângelui. Infuzia, acest remediu care pune sângele în mişcare, contribuie la curăţarea acestuia, reducând toxicitatea din organism.

Florile de tei, un leac benefic în răceli  

Florile de tei sunt eficiente în lupta cu răcelile. Efectul febrifug şi sudorific recomandă această plantă ca un leac de excepţie care tratează guturaiul, gripa şi tusea convulsivă. În caz de bronşită, infuzia de flori de tei favorizează expectoraţia şi diminuează congestia. Dacă simptomele nu se ameliorează prea repede, terapeuţii recomandă să preparăm  ceaiul din flori de tei în amestec cu flori de soc (câte o linguriţă din fiecare la o cană de apă). Sunt indicate câte două-trei căni pe zi, până la vindecare.  

Infuzia de tei are şi contraindicaţii

Nu trebuie să exagerăm cu consumul  ceaiului de tei, pentru că infuzia are și contraindicații și ne putem confrunta cu insomniile. În astfel de situaţii, infuzia stimulează neliniştea şi agitaţia nefirească.

Uleiul din fructe de tei, benefic pentru secreţia biliară

Uleiul extras din fructele de tei are acţiune coleretic-colagogă, stimulează secreţia vezicii biliare, ajutând la evacuarea acesteia  din intestin. Terapia trebuie continuată potrivit indicaţiilor precizate de

Reţetele săptămânii

Maceratul din flori de tei combate oboseala

Spre deosebire de preparatele revitalizantele obişnuite, maceratul din flori de tei este un remediu dovedit, excellent, care înlătură insomnia, susţine organismul în timpul eforturilor fizice şi intelectuale şi combate depresia.

Ingrediente: 100 g flori de tei şi 300 mg miere

Preparare: Florile de tei, tocate mărunt, se amestecă în

proporţie de 1/3 cu  miere. Amestecul se ţine la macerat 21 de zile, într-un borcan cu capac. Se recomandă câte două linguriţe de  macerat de patru ori pe zi, amestecat într-o ceşcuţă cu infuzie de tei. Efectele leacului apar după primele trei-patru zile de tratament.  

Nectarul din flori de tei, o băutură relaxantă

Ingrediente: 6 linguriţe flori de tei uscate, un litru de apă plată, 6 banane coapte, vanilie şi scorţişoară, după gust, 3 linguri de miere.

Preparare: Se face o infuzie din florile de tei uscate şi apă. Florile se infuzează timp de 5 minute. Separat, se fărâmiţează pulpa bananelor în care  se amestecă vanilia, scorţişoara şi mierea. Când infuzia s-a mai răcit se încorporează în pasta de banane, mestecându-se până când licoarea se omogenizează foarte bine. Nectarul obţinut este relaxant; se poate servi cu cuburi de gheaţă.

Tinctură de tei, adjuvant în insomnii şi viroze pulmonare

Ingrediente: Flori de tei şi alcool de 40 grade Celsius.

Preparare: Într-un borcan de doi litri puneți pulbere din flori de tei până la jumătatea acestuia. Deasupra florilor se adaugă alcool de 40 de grade şi se omogenizează conţinutul amestecându-se alcoolul cu planta. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de opt zile. Apoi, lichidul se filtrează printr-un tifon des şi se păstrează în sticluţe închise la culoare, în frigider.

Tinctura este indicată ca adjuvant în tuse productivă, bronşite, viroze pulmonare, nelinişte, insomnii şi în tensiuni psihice. Se administrează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, câte zece picături puse pe pâine.

Siropul de tei, leac pentru stres

 

Ingrediente: 5 linguri flori de tei uscate, 1,250 ml apă, 800 g zahăr, zeama unei lămâi.

 

Preparare: Punem florile de tei la fiert în apă, iar după zece minute strecurăm infuzia. În ceaiul obţinut adăugăm zahărul şi lăsăm siropul să fiarbă până capătă consistenţa mierii. Atunci adăugăm  zeama de lămâie şi lăsăm siropul să mai fiarbă cinci minute.  Când s-a mai răcit, turnăm siropul în sticle pe care le închidem ermetic cu un dop de plută pe care-l ceruim. 

 

loading...
Loading...