Ceașca de sănătate: Siropurile medicinale tratează afecțiunile respiratorii și avitaminozele

la_taifas.ro_.jpg

Siropurile medincinale din plante tratează afecțiunile respiratorii
Sursa foto: la taifas.ro

La trecerea de la anotimpul rece la primăvară, când sistemul imunitar este slăbit din timpul iernii, ne putem confrunta cu unele afecțiuni sezoniere ale aparatului respirator, cu avitaminoze sau cu dureri reumatice. De asemenea, poluarea şi vremea instabilă sunt două cauze majore care slăbesc rezistenţa organismului, favorizând infecţiile.

„ În astfel de situații, siropurile medicinale sunt o soluţie simplă şi la îndemâna noastră pentru a scăpa de efectele răcelilor: tuse, răguşeală persistentă şi febră. De aceea, din Farmacia verde a casei nu trebuie să lipsească cele mai eficiente siropuri medicinale, care să trateze afecţiunile respiratorii şi avitaminozele", ne recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul :”Siropurile medicinale preparate în casă și eficiența lor” :  

Siropul de pătlagină

Prin tradiţie, pătlagina se foloseşte ca expectorant, dar şi ca depurativ cu o arie foarte mare de acţiune. Cu sirop de pătlagină se tratează bronşitele cronice, laringitele, traheitele şi astmul bronşic.

Siropul de pătlagină poate fi preparat în casă şi primăvara din următoarele ingrediente : 5 linguri de plantă uscată, 500 g zahăr brun, sucul unei lămâi şi 600 ml apă.

Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem zahărul cu apa până se formează un sirop gros, de consistenţa smântânii. După aceea, adăugăm sucul unei lămâi şi lăsăm siropul să mai clocotească trei minute. Separat, fierbem frunzele de pătlagină în 3oo ml apă, timp de zece minute. Strecurăm decoctul obţinut, îl amestecăm cu siropul de zahăr şi-l lăsăm să mai clocotească cinci minute. Siropul se păstrează în sticluţe închise ermetic, care se depozitează în cămară. Se recomandă  câte două linguri de trei ori pe zi în cazul adulţilor şi o linguriţă, copiilor.

Siropul de hrean

Acest sirop are efecte remarcabile în tratarea unor afecțiuni precum răcelile, tusea seacă şi durerile reumatice. Pentru prepararea unui sirop de calitate, folosim 100 g rădăcină rasă de hrean şi 500 g de miere.

Cum se prepară, cum se administrează: Acest sirop nu se fierbe, ci se obţine prin macerarea ingredientelor timp de 12 ore ( hreanul ras se adaugă în miere), iar după macerare, leacul se păstrează în borcane de sticlă, închise ermetic. Specialiștii recomandă adulţilor să consume câte trei linguri de sirop pe zi, iar pentru copii doza indicată este de numai trei linguriţe.

Siropul de scorţişoară

 Siropul aromat de scorțișoară este renumit pentru efectele sale rapide în tratamentul răcelilor, febrei, în tuse persistentă și în artroze. La prepararea acestui remediu excelent pentru efectele sale terapeutice folosim : 500g miere polifloră, 700 ml apă plată şi 2 linguri de scorţişoară.

Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem apa cu scorţişoara timp de cinci minute, adăugăm mierea şi lăsăm siropul să mai fiarbă încă trei minute. Doza indicată adulţilor este de trei linguri pe zi, iar pentru copii, de două linguriţe.

Siropul de măceşe

 Din fructele acestui arbust se prepară un sirop renumit pentru puterea lui de vindecare  în stări gripale şi în avitaminoze. La prepararea  renumitului leac folosim următoarele ingrediente: 100 g fructe uscate de măceşe măcinate (până se obţine o pulbere fină), 1 kg zahăr brun, 600 ml apă, sucul unei lămâi şi pastă de propolis, cât un bob de mazăre.

Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem apa cu pudra de măceşe timp de cinci minute. După aceea, adăugăm zahărul şi continuăm fierberea încă zece minute. Când compoziţia s-a îngroşat, stoarcem sucul unei lămâi şi adăugăm pasta de propolis, amestecând continuu. Zilnic, adulţilor li se recomandă câte două linguriţe de sirop, după mesele principale, iar doza  indicată copiilor este de o linguriţă.

Siropul de ridiche neagră

Acest sirop tratează foarte eficient tusea persistentă. Pentru preparare, folosim o ridiche neagră mare, 4 linguriţe de zahăr brun şi 2 linguriţe de miere.

Cum se prepară, cum se administrează: Este un leac care se prepară foarte repede :Tăiem o ridiche mare în două . Din fiecare jumătate de ridiche scobim trei-patru linguriţe de miez, iar în spaţiul gol turnăm câte două linguriţe de zahăr brun şi una de miere. Lăsăm cele două jumătăţi de ridiche umplute cu zahăr şi cu miere să se macereze timp de 12 ore. După acest interval, persoanelor bolnave li se recomandă să consume  trei linguri de concentrat pe zi ( pentru adulți) și , iar câte trei linguriţe copiilor.

Siropul din muguri de brad

În categoria tonicelor sezoniere, Siropul de brad este apreciat ca o „vedetă" și este indicat persoanelor cu probleme respiratorii cronice. Este remarcabil efectul acestui  sirop în viroze, însoţite de tuse persistentă. Pentru preparare, folosim 1 kg de muguri de brad uscaţi, 2l de apă, 1 kg de zahăr brun şi sucul unei lămâi.

Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem mugurii de brad uscaţi în apă, până când aceştia se înmoaie. După această etapă, lăsăm decoctul obţinut să se macereze împreună cu mugurii, timp de 24 de ore. În următoarea etapă, strecurăm acest decoct concentrat, storcând şi mugurii foarte bine. La un litru de lichid adăugăm 1 kg de zahăr brun. Punem siropul să fiarbă la foc potrivit şi amestecăm foarte bine, până când acesta se îngroaşă. Când este gata, adăugăm sucul unei lămâi, amestecăm bine compoziţia cu o lingură de lemn şi lăsăm siropul să se mai răcească. Turnăm siropul (călduţ) în sticle pe care le închidem ermetic şi le depozităm la rece. Siropul se consumă amestecat cu ceai: câte două linguriţe de trei ori pe zi ( adulții) și  o linguriță pe zi, copiii.  

 

 

Loading...