Ceașca de sănătate: Roinița este o plantă miraculoasă care stimulează memoria, alungă neliniștea și tratează zeci de boli

Ultima actualizare:

    Roinița stimulează memoria, reduce neliniștea, favorizează instalarea  somnuluiSursa foto: divahair.ro
Roinița stimulează memoria, reduce neliniștea, favorizează instalarea somnuluiSursa foto: divahair.ro

Zi în zi, omul modern este tot mai vulnerabil în faţa stresului general, acel fenomen psihosocial complex ce apare din confruntarea sa cu numeroasele obligații cotidiene: griji financiare, eforturi fizice și intelectuale, probleme de familie sau de serviciu… Agitația cotidiană ne influențează orele de odihnă: ori avem un somn agitat, ori nopțile albe sunt la ordinea zilei.

Roinița, planta care ne menține în formă

Pe lista leacurilor naturale sigure, care ne mențin în formă , roinița ocupă un loc de frunte. Apreciată încă din antichitate datorită proprietăților terapeutice deosebite, roinița ( melisa, buruiana stupului,  busuiocul stupului, iarba albinelor, alămâița, pentru a enumera doar o parte dintre  denumirile ei populare)  a fost menționată în documentele  lor medicinale de Plinius și Discoride care  susțineau cât de valoroasă este planta în uz intern și extern. De exemplu, pentru uz extern,  cei doi corifei ai antichității recomandau compresele din frunze de roiniță  înmuiate în vin , aplicate apoi pe  rănile provocate de mușcăturile veninoase și înțepăturile de scorpion.

De asemenea, merită să reținem și faptul că  în Evul Mediu, medicul elvețian Paracelsius recomanda roinița în tratamentul bolilor de inimă.  

Cum recunoaștem Roinița

O plantă foarte valoroasă pentru sănătatea  noastră, roinița, crește pretutindeni în flora spontană, în zonele de deal și de câmpie, pe pajiști și în luminișuri, dar și pe marginea drumurilor. Florile roiniței formează o inflorescență, iar culoarea lor se schimbă în timp ce planta se maturizează: la început culoarea este gălbuie, apoi devine albă sau capătă o nuanță de liliachiu deschis.

Roinița, planta care răspândește o aromă foarte plăcută de lămâie,  poate fi culeasă pe parcursul lunilor de vară.

Opinia specialistului

Despre puterea terapeutică a roiniței, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție  menționează în ”Cartea sănătății noastre”:  ”Intern, planta se utilizează ca adjuvant în stări de nervozitate, stres și  anxietate. De asemenea, roinița are efecte favorabile în  atacurile de panică, în depresie, în insomnie, tulburări de memorie și în nevroze cardiace. Pentru cei care au probleme digestive, recomand tratamentul cu roiniță în afecţiuni gastro-intestinale pe fond nervos,  în meteorism, colite cronice, enterocolite, colici gastro-duodenale și dischinezii biliare. În același timp, de proprietățile terapeutice ale roiniței consider că pot beneficia și persoanele  care se confruntă cu anorexie, vărsături,  ulcer gastro-intestinal, dureri de cap, migrene, vertij (ameţeală), grețuri, vărsături,  boala Alzheimer și herpes”.

Cum se prepară, cum se administrează roinița

Roinița, sub formă de pulbere

Roinița se macină fin cu o râşniţă electrică. Se recomandă câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol; pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, apoi  se înghite cu apă.

Maceratul la rece

Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură cu plantă care se adaugă în  250 ml de apă rece. Macerarea durează timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi  leacul se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se recomandă 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 minute înainte de mese.

Infuzia de roiniță

Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă care se  adaugă în  250 ml de apă clocotită; planta se menține în apa clocotită timp de 15 minute la temperatura camerei; apoi leacul se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni pe zi , cu  30 de minute înainte de masă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net