Ceaşca de sănătate Remedii pentru gastritele care recidivează primăvara

Ultima actualizare:

    Obligeana are efecte remarcabilă în afecţiunile gastrice
Obligeana are efecte remarcabilă în afecţiunile gastrice

Primăvara este anotimpul în care gastritele, atât cele hiperacide, cât şi cele hipo-acide, recidivează şi se manifestă la capacitatea maximă. Consumul de alimente acide, infecţia cu Helicobacter pylori, excesul de alcool, de cafea sau de medicamente antiinflamatorii pot irita mucoasa stomacului.

În timpul declanşării crizei, gastrita, acestă afecţiune de sezon, se manifestă prin :disconfort abdominal, balonări, vărsături şi dureri în capul pieptului. În ultimele decenii, s-a remarcat o adevărată explozie de cazuri de gastrită. Specialiştii susţin că fenomenul se datorează  şi E-urilor conţinute de alimente. În acelaşi timp, datorită schimbării alimentaţiei în anotimpul primăverii, creşte numărul îmbolnăvirilor de gastrită. Când nu este tratată la timp, gastrita poate evolua în ulcer. 

Există însă plante la îndemâna noastră care tratează cu succes  supărătoarele afecţiuni digestive.  Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă trei remedii antigastrită cu efecte rapide.

Obligeana reface flora intestinală

Obligeana este o plantă renumită pentru puterea ei de a combate gastrita. Cea mai valoroasă parte a plantei sunt rizomii din care se obţin diferite preparate medicinale: infuzie, decoct, tinctură, pulbere şi lichior medicinal.

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu apreciază calităţile remarcabile ale rădăcinii de obligeană, deoarece planta are rezultate remarcabile în tratamentul gastritei, pancreatitei şi colicilor abdominale. Atunci când este folosită sub formă de infuzie, planta stimulează întregul proces de digestie: ajută la refacea florei intestinale, contribuind astfel la vindecarea gastritei şi ulcerului. Stările de hiperaciditate gastrică şi balonările se elimină tot prin consumul acestei infuzii. Totodată, şi cancerul intestinal poate fi prevenit şi combătut cu ajutorul infuziei de obligeană. Sucul stors din rădăcina plantei este un excelent calmant pentru stresul psihic, un factor agravant al gastritei.

Reţete cu obligeană

Infuzia elimină hiperaciditaea

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină de plantă şi 250 ml apă clocotită. Planta se infuzează timp de zece  minute, apoi se strecoară. Zilnic, se consumă câte o cană de infuzie călduţă, după fiecare masă principală.

Siropul de obligeană, remediu „la minut”

Siropul se prepară dintr-o infuzie concentrată de plantă, obţinută din şase linguriţe de plantă (rizomi) şi un litru de apă clocotită .

 Planta o infuzăm timp de  15 minute, apoi adăugăm 800 g de zahăr şi fierbem siropul la foc mic. După 30 de minute, adăugăm sucul unei lămâi şi lăsăm siropul să mai clocotească un minut. În afecţiunile gastrice, se recomandă câte două linguriţe de sirop, după fiecare masă principală. Siropul preparat din obligeană este un leac renumit pentru sâcâitoarele afecţiuni digestive.  

Florile de salcâm au proprietăţi calmante

Florile de salcâm, plăcute la gust şi la miros, sunt renumite pentru valoarea lor terapeutică şi se întrebuinţează în fitoterapie. Preparatele pe bază de salcâm au proprietăţi alcalinizante, antispastice (acţionează asupra musculaturii netede gastrice şi pulmonare), sedative şi calmante. „Datorită acestor efecte terapeutice, recomand florile de salcâm în tratamentul gastritelor hiperacide, ulcerului gastric şi duodenal şi arsurilor de stomac.

Leacurile preparate din florile şi din scoarţa arborelui, folosite sub formă de infuzie, decoct, pulbere, tinctură sau de ulei esenţial au efect sigur în tratamentele pe termen lung. În acelaşi timp, este foarte important să fie respectate întocmai indicaţiile specialistului”, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu. 

Reţete flori de salcâm

Infuzia se prepară din două linguriţe de flori la o cană de 250 ml apă clocotită. Planta se infuzează timp de 15 minute; apoi se strecoară şi se consumă trei căni de ceai pe zi, înaintea meselor principale. În bolile de stomac, infuzia se bea călduţă sau la temperatura camerei.

Gălbenelele au efect cicatrizant

Printre afecţiunile frecvent întâlnite la începutul primăverii se numără gastritele, atât cele hiperacide, cât şi cele hipoacide, ulcerul gastric şi hemoragiile digestive. În astfel de afecţiuni, cele mai eficiente sunt curele de lungă durată cu infuzii de gălbenele. Aceste flori conţin numeroase substanţe active: saponine, carotenoizi, acizi graşi, uleiuri volatile şi săruri de mangan. Compoziţia chimică a delicatelor găbenele stimulează funcţiile hepatice şi renale şi accelerează arderile în organism. Terapia cu gălbenele are efecte antiinflamatoare, bactericide şi cicatrizante.

De aceea, gălbenelele sunt indicate în tratarea infecţiilor, inflamaţiilor şi leziunilor pielii. „În afecţiunile tubului digestiv, recomand preparatele din gălbenele în tratamentul gastritelor, ulcerului gastric şi duodenal, în inflamaţiile colonului şi în bolile de ficat. Totodată, lista afecţiunilor tratate cu gălbenele mai cuprinde câteva zeci de boli”, spune  fitoterapeutul Eugen Giurgiu. Gălbenelele se administrează sub formă de pulbere, infuzie simplă, infuzie combinată şi de tinctură.  

Infuzia combinată are efecte remarcabile

Cum se prepară, cum se administrează

În tratamentul gastritei şi ulcerului, infuzia combinată are efecte remarcabile! Leacul se prepară astfel: Se macerează patru linguri de flori de gălbenele mărunţite în 500 ml apă, timp de opt ore. După aceea, infuzia se filtrează. Peste plantele rămase după filtrarea infuziei se adaugă încă 500 ml apă şi ceaiul se lasă să mai fiarbă cinci minute. După ce se răceşte, se amestecă ceaiurile obţinute din prima şi din a doua filtrare. Din acest remediu se consumă câte trei căni de ceai pe zi, neîndulcit. Tratamentul trebuie continuat o perioadă de 20 până la 40 de zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net