Ceaşca de sănătate: Răcoritoare naturale, foarte eficiente, pe vreme de caniculă

Ultima actualizare:

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie , recomandă câteva leacuri vegetale dovedite, mai eficiente în zilele toride, decât răcoritoarele procurate din comerţ.

Siropul de zmeură, răcoritor şi reconfortant

În sezon, siropul de zmeură este campion în lupta cu efectele caniculei. Siropul se prepară cu miere, fără să fie fiert. Fructele se zdrobesc cu furculiţa , se pun într-o pânză rară şi se storc. În sucul proaspăt se adaugă miere (200 ml de suc la trei pahare de miere). Siropul obţinut se amestecă bine, se pune într-un borcan care se păstrează la frigider.

După o săptămână, siropul se poate consuma: doza recomandată pentru adulţi este de şase linguriţe pe zi, iar pentru copii, de trei linguriţe. Siropul se consumă ca atare sau se adaugă într-un pahar cu apă de 100 ml.

Leacul are efecte miraculoase în afecţiuni respiratorii, digestive, în caz de sensibilitate la răceli sau de imunitate scăzută, acţionând contra oboselii sau iritării, care apar în zilele caniculei, pentru a enumera doar o parte din beneficiile acestui remediu.

Scorţişoara uşurează respiraţia

Specialiştii recomandă un remediu cu scorţişoară în amestec cu mierea în zilele foarte fierbinţi; pasta de scorţişoară uşurează respiraţia şi combate migrenele provocate mai ales de contactul cu temperaturile ridicate.

De asemenea, s-a dovedit foarte eficientă terapia cu această pastă preparată din pudră de scorţişoară şi miere (în părţi egale) şi două linguri de apă; leacul se administrează de două-trei ori pe zi sau pasta respectivă se aplică pe frunte şi pe tâmple. Cei care se confruntă frecvent cu migrene trebuie să folosească acest remediu în zilele caniculare.

Levănţica are efect calmant

Levănţica are un efect calmant, relaxant şi este, de asemenea, un analgezic natural. De aceea este recomandată în zilele cu cod galben, când neliniştea şi indigestiile apar pe fondul unor tensiuni nervoase. În acest caz , se pun 10 picături de ulei de lavandă într-o cană cu ceai îndulcită cu miere, într-o porţie de iaurt sau de îngheţată. Acesr remediu se administrează de două-trei ori pe zi. Efectele calmante apar la scurt timp.

Menta combate răceala cauzată de aerul condiţionat

Gustul mentei atât de savuros recomandă planta aceasta răcoroasă în combaterea migrenelor şi răcelilor care apar şi în timpul verii. Mai mult, în timpul caniculei, menta poate înlocui cu succes orice băutură răcoritoare din comerţ. Fiind un „paznic"al sănătăţii noastre, planta aceasta care facilitează digestia şi ne scapă de efectele nedorite ale unei mese copioase, trebuie să facă parte din farmacia casei.

Preparăm o infuzie din două tulpiniţe de frunze proaspete şi din 500 ml de apă clocotită. Lăsăm ceaiul la infuzat timp de cinci minute, apoi strecurăm licoarea răcoritoare. Adăugăm miere şi lămâie după gust. Nu trebuie să bem mai mult de două căni pe zi.

Măceşele, bune pentru bolnavii cronici

Fructele de măceş au o valoare medicinală foarte mare şi se folosesc frecvent la prepararea decoctului, un leac apreciat pentru acţiunea imunostimulatoare, ajutând la combaterea răcelilor, infecţiilor şi oboselii.

În anotimpul cald, pe vremea caniculei, ceaiul de măceşe aduce beneficii bolnavilor cronici: decoctul este un adjuvant valoros, recomandat în caz de avitaminoze, enterocolite, calculoze renale, viroze respiratorii şi în tulburări de circulaţie periferică. În acest caz, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă consumul a două-trei ceşti de ceai de măceşe în zilele caniculare , când căldura excesivă poate să agraveze starea de sănătate a suferinzilor cronici.

Ceaiul de măceşe trebuie consumat în zilele fierbinţi şi de împătimiţii alcoolului şi de fumători. Fructele de măceş conţin vitaminele B1, B2, P, multă vitamina C, zaharuri, lecitină, vanilină şi pectină. Nu se depăşeşte doza recomandată de fitoterapeuţi, pentru a evita efectele secundare- diarea şi reacţiile alergice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net