Ceașca de sănătate: Profitați de puterea terapeutică a merișorului. Tratează infecții grave

ceaiul_de_merisor_.jpg

Preparatele din merișoare tratează infecțiile grave din organism
Sursa foto: Doxologia.ro

Pe pajiştile alpine,până toamna târziu, întâlnim o plantă care tratează cele mai grave infecții din organismul uman. Merișorul sau coacăzul de munte, așa cum numesc localnicii din zonele geografice respective această plantă, cu efecte remarcabile într-o varietate de boli, este foarte rezistent la temperaturi scăzute, dar și la vânturile puternice. Nutriționiștii susțin că substanțele active din compoziția sa îl ajută să-și păstreze calitățile vindecătoare și vigoarea.

Specialiștii apreciază efectele terapeutice ale merișorului

În antichitate, tratamentele cu preparate de merişor erau considerate leacuri miraculoase pentru multe boli, îndeoasebi pentru cele ale tractului urinar.  Pentru efectele sale terapeutice, ceaiul de merişor este numit de specialişti, pe bună dreptate, „doctorul rinichilor”. S-a constatat că terapia cu fructe de merișor are efecte  diuretice și  antiinflamatoare, planta  fiind  un dezinfectant urinar foarte eficient.

Frunzele și fructele de merișor sunt bogate în substanțe active

S-a constatat că frunzele de merişor conţin  numeroase substanţe active: taninuri, catechine (care au o însemnată acţiune antimicrobiană şi antibacteriană), flavonoide şi antocianidine (substanţe recunoscute pentru efectul lor antioxidant). Și fructele de merișor sunt apreciate pentru  substanțele active conținute: provitamina  A, vitaminele  C, B1, B2, zaharuri, minerale şi acizi organici. În compoziția fructelor  de merișor  s-a identificat şi resveratrolul, un puternic antioxidant, cu o putere de 50 de ori mai mare decât vitamina E şi de 20 de ori mai eficientă decât vitamina C.

Extractele din merişor sunt benefice pentru rinichi

Studii de specialitate realizate în numeroase laboratoare din Europa  demonstrează că extractele obţinute din fructele, frunzele şi mugurii merişorului sunt cele mai importante remedii pentru dizolvarea uraţilor, substanţe din care se formează pietrele la rinichi.

Merișorul conţine conservanţi naturali

Merişoarele  sunt bogate în benzoaţi şi, de aceea, calităţile lor conservante sunt remarcabile. O substanţă extraordinară din compoziţia merişoarelor, benzoatul de sodiu, nu are efecte toxice, în comparaţie cu aditivul alimentar- benzoatul de sodiu. Ca dovadă, sucul de merişoare nu se alterează vreme de  câteva luni, chiar dacă acesta este păstrat la o temperatură de 16 -18 grade.

Tratamentul cu merişor este benefic și pentru bolnavii de Alzheimer

Tratamentul cu preparate de merişor contribuie la o mai bună oxigenare a creierului. Efectul tratamentului se datorează vincaminei, unul dintre numeroşii alcaloizi din compoziţia plantei, peste 50 la număr, aşa cum susţin specialiştii. De aceea, de ajutorul tratamentului cu merişor pot beneficia şi bolnavii de Alzheimer.

Un leac excelent şi pentru bolnavii de gută

„Datorită efectului diuretic, prin eliminarea acidului uric din sânge, terapia cu merişor este eficientă şi în cazul bolnavilor de gută. Mai mult, dacă merişorul este asociat în curele cu ienuper, efectul terapiei este remarcabil”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul  ”Beneficiile oferite de merișor”. 

Tratamentul pentru gută trebuie urmat un interval de 12 săptămâni. În acest timp, se administrează câte şase linguriţe pe zi de tinctură preparată din frunze de merişor şi fructe de ienuper (amestecate în părţi egale). Tinctura aceasta combinată , realizată din cele două plante, are puterea să extragă ureea din ţesuturi, ca apoi s-o elimine prin urină. Cercetătorii au constatat că terapia cu tinctură combinată din merişor şi enuper are efecte diuretice, antiinflamatoare şi depurative foarte puternice. De aceea, la scurt timp de la începerea tratamentului, efectele sale sunt vizibile : crizele de gută se răresc, iar inflamaţia de la nivelul articulaţiilor dispare treptat şi acestea îşi recapătă mobilitatea. Această tinctură poate fi procurată de la magazine Plafar.

Combate infecţiile parazitare, digestive şi recidivante   

Studiile ştiinţifice recente au dovedit că merişorul este un remediu  care combate cele mai grave infecţii: respiratorii (bronşite, laringite şi tuse), parazitare, digestive, bucale , dar şi afecţiunile urinare recidivante.

Merişorul, un anticoncepţional pentru bărbaţi

Pentru bărbaţi, preparatele cu merişor acţionează ca un anticoncepţional; de aceea, extractele de acest fel pot fi folosite doar de bărbaţii care  nu doresc să aibă copii.  . 

Inhibă bacteria Helicobacter pylori

În peste 40 % dintre cazuri, bacteria aceasta este responsabilă de apariţia ulcerului, a gastritei  şi a altor boli grave  (anumite forme de cancer, în special cancerul de esofag şi de stomac). În astfel de boli, deseori, tratamentele cu antibiotice de sinteză nu reuşesc să distrugă acest microorganism, devenit foarte rezistent la medicamente. Dar în asociere  cu anumite plante, s-a constatat că  bacteria aceasta periculoasă poate fi învinsă. La această concluzie  au ajuns specialiştii de la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, care au realizat un studiu inedit: în paralel cu tratamentul cu antibiotoce au fost asociate cu succes două plante cu efecte remarcabile în tratarea infecţiilor produse de bacteria Helicobacter pylori: este vorba despre merişor şi despre sovârv (Origanum vulgaris). Folosite împreună, cele două plante   reuşesc să inhibe această bacterie, care devine mult mai vulnerabilă la tratamentul cu antibiotice clasice. Aşadar, în paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic, trebuie să se facă şi o cură cu comprimate de merişor şi de sovârv. În acest caz, se recomandă câte 8 comprimate din fiecare plantă pe zi, administrate în patru reprize, un interval de două săptămâni. În acelaşi timp, specialiştii mai recomandă ca tratamentul cu aceste plante să înceapă cu cel puţin cinci zile înaintea tratamentului cu antibiotice şi să continue încă trei zile după încheierea administrării tratamentului alopat. 

Bine de ştiut!

Decoctul de merişor nu se recomandă în timpul sarcinii.

Reţete eficiente cu merișor

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de merişor:

Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată, care se infuzează în 250 ml  de apă timp de cinci minute. Specialiştii recomandă să se consume câte trei căni pe zi din această infuzie, pentru ameliorarea tusei sau împotriva paraziţilor intestinali.

Tinctura de merişoare:

Pentru preparare, avem nevoie de 50 grame de plantă mărunţită care se macerează, timp de 15 zile,  în 250 ml rachiu de secară. După acest interval, licoarea se strecoară şi se păstrează la rece. Zilnic, se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 250 ml de apă sau la indicaţia terapeutului în tratamentul gutei. 

Decoctul din frunze de merişor:

Licoarea se obţine dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu 250 ml de apă. Se recomandă câte două căni de decoct pe zi, timp de 15 zile, în cazul infecţiilor bucale, digestive, respiratorii şi urinare.

 

 

 

 

Loading...