Ceaşca de sănătate. Plantele de sezon cu puteri vindecătoare

Ultima actualizare:

    Păpădia este un detoxifiant de excepţie
Păpădia este un detoxifiant de excepţie

Dăruite de mama natură, plantele de sezon cu puteri vindecătoare sunt recomandate de terapeuţi în tratarea a zeci de boli. Cele care şi-au dovedit eficienţa din vremuri străvechi sunt folosite şi în zilele noastre.

Pentru că fiecare sezon are propria sa grădină cu plante de leac, este timpul să le culegem acum, primăvara , şi să facem  provizii pentru trusa cu calmante naturale.

„Folosite sub formă de ceai, de tincturi sau de cataplasme pe parcursul anului, aceste remedii naturale ne ajută să tratăm sau să ameliorăm afecţiuni dintre cele mai comune, cum ar fi: tusea, durerile de articulaţii, bolile de stomac, insomniile, răcelile sau gripele”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. 

Păducelul, prietenul inimii

A înflorit păducelul! În luna mai, modestul arbust se  transformă  pe neaşteptate într-o salbă de flori albe, delicate şi sănătoase.  

Frunzele, florile şi fructele plantei sunt un izvor de substanţe active cu proprietăţi curative remarcabile.

Studiat şi elogiat de 2000 de ani în tratatele lor de savanţii tuturor timpurilor, păducelul, planta aceasta cu puteri magice, se numără printre puţinele remedii -medicament din lume care au efecte vindecătoare în bolile de inimă. Mai mult, păducelul este considerat cel mai eficient leac în fazele de degenerare a cordului. De aceea, în Franţa, planta este supranumită şi laptele-bătrânilor, un remediu extraordinar pentru persoanele de vârsta a treia.

Recomandat într-o varietate de afecţiuni

Terapeuţii recomandă păducelul ca remediu în palpitaţii, aritmii, angină, insomnii, hipertensiune şi tulburări de menopauză. În acelaşi timp, s-a descoperit că planta previne şi alterarea capacităţii mentale, specifică senilităţii, alungând depresiile psihice şi, nu în ultimul rând, simptomele bolii Alzheimer. Florile şi frunzele plantei se recoltează în luna mai.

Beneficii în stări de anxietate şi atacuri de panică

În stări de anxietate şi atacuri de panică, tratamentul cu ceai de păducel are efect calmant, stabilizând emoţiile. Pe termen lung, se administrează câte trei căni de infuzie pe zi, pe stomacul gol, cu 15 minute înaintea meselor principale. Leacul este recomandat şi bolnavilor care manifestă simptome cardiovasculare.

Cura-benefică vara şi iarna

„Cura cu păducel este benefică în timpul caniculei, care favorizează infarctul miocardic. De asemenea, în anotimpul rece, cura cu această plantă miraculoasă este binevenită pentru aparatul cardiovascular şi sistemul nervos care trebuie să se adapteze la schimbările de temperatură”, ne spune fitoterapeutul Eugen Giurgiu.  

În timpul tratamentului, o alimentaţie adecvată

În timpul tratamentului cu păducel se recomandă o alimentaţie bogată în potasiu care se asimilează uşor. Pacienţii trebuie să consume banane, mere, cartofi fierţi, prune, spanac, ciuperci şi peşte (somon şi cod).  

Reţeta săptămânii

Tratează insomnia şi insuficienţa cardiacă

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori, bine mărunţite şi  250 ml de apă. Ceaiul se infuzează timp de cinci minute, apoi se strecoară. Această cantitate se bea pe parcursul zilei.

Rozmarinul, benefic pentru memorie

Rozmarinul (Rosmarinus officinalia),o plantă aromatică, face parte din topul celor mai solicitate remedii naturiste. Un studiu recent menţionează că planta acţionează benefic asupra sistemului nervos central (inclusiv asupra creierului ) şi a sistemului cardiovascular. De aceea, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante, cunoscute de medicina naturii, indicat pentru efectele sale remarcabile asupra memoriei, în procesele de gândire şi pentru puterea sa de a stabiliza emoţiile. Ziariştii, studenţii, oamenii de afaceri, toţi cei care depun eforturi intelectuale şi acţionează contracronometru, este bine să bea zilnic două-trei căni de infuzie de rozmarin pentru a avea un tonus robust.

Reţetele săptămânii

Infuzia: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă clocotită. După 10 minute, infuzia se strecoară şi se consumă îndulcită cu miere.

Tinctura: Se obţine prin macerarea a şase linguriţe de plantă în 300 ml ţuică de secară. După 10 zile, soluţia se strecoară şi se păstrează la rece, în sticluţe închise ermetic. Se diluează câte o linguriţă de tinctură în 100 ml de apă, de trei-patru ori pe zi.

Păpădia, un detoxifiant de excepţie

Modesta păpădie, această plantă atât de răspândită şi incredibil de viguroasă, este un remediu pentru numeroase afecţiuni întâlnite şi la tineri, şi la vârstnici. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă păpădia în tratamentul celor mai frecvente afecţiuni: diabet, enterocolite, ciroze hepatice, imunitate scăzută, diferite forme de cancer, obezitate, ulcer gastric, retenţie urinară, dureri reumatice, litiaze renale, uremie, afecţiuni cardiovasculare, digestie lentă, tuse etc. Prin acţiunea diuretică, planta favorizează eliminarea toxinelor din organism.

În întregime, planta are efect tămăduitor

Înainte de perioada de înflorire se colectează  frunzele păpădiei, iar  tulpinile trebuie recoltate în timpul înfloririi. De asemenea, primăvara şi toamna se colectează rădăcinile.

Păpădia înfloreşte din luna aprilie şi până-n octombrie

Din primăvară şi până la sfârşitul lunii octombrie, putem să adunăm păpădie- frunze, flori şi rădăcini-, pentru farmacia casei.

Primăvara, frunzele şi tijele păpădiei sunt remedii excelente recomandate în curele de detoxifiere. În mediul rural, floarea mălaiului, papaluga sau buha, aşa cum o numesc sătenii, este un leac la îndemână, mai ales pentru anemici şi pentru convalescenţi, iar o cură cu preparate din păpădie îi revigorează pe aceşti bolnavi.

Reţetele săptămânii

Infuzia: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 250 ml de apă. După zece minute de infuzare, ceaiul se bea neîndulcit.

Se recomandă câte două căni de infuzie pe zi. 

Decoctul: Se prepară din trei linguriţe de plantă mărunţită la o cană de apă. Ceaiul se fierbe timp de cinci minute, apoi se infuzează alte cinci minute. Se administreză câte două căni pe zi, un timp îndelungat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net