Ceaşca de sănătate: pelinul, un remediu pentru 50 de boli
Pelinul este o plantă ce crește în flora spontană, cu un miros specific, puternic. . Frunzele au un miros și mai puternic când sunt proaspete și sunt frecate între degete, pentru a se crea o senzație reconfortantă.Din punct de vedere medical, pelinul este un stimulent digestiv garantat.
Totodată, este cunoscut ca diuretic, laxativ și tonic al sistemului nervos. Cercetătorii au constatat că pelinul face curățenie generală și distruge inclusiv viermii intestinali. În mod curent, pelinul este întrebuințat în afecțiuni precum cele renale, gastrite hipoacide, hemoroizi, constipații, răni cu dificultăți de vindecare, oxiurază. Infuzia de pelin este recomandată și în tratamentul ficatului și a bilei.
Opinia specialiștilor
Cercetătorii ne recomandă să nu uităm că pelinul ar avea și proprietăți anticancerigene, dar, aceste cure cu polen, în general, nu trebuie să dureze mai mult de 7-8 zile, pentru a evita efectele nedorite din punct de vedere digestiv.
Totusi, folosit în exces, pelinul are efecte negative asupra stării de sănătate: este toxic, stimulează agitația, halucinațiile și pierderea cunostintei. În același timp, abuzul de băuturi preparate din pelin are efecte dramatice asupra memoriei si a psihicului, dand tulburari psihice si pierderea memoriei, ne avertizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu în Studiul ”Totul cu măsură”. .
Rețetele săptămânii
Tinctura
Cum se prepară
Într-un borcan cu filet se pun cincisprezece linguri de pulbere de pelin, peste care se adaugă doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic și ingredientele se lasă să se macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează. Apoi, tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare.
Cum se administrează
Din acest remediu se administrează câte 50 de picături diluate în puțină apă, de patru ori pe zi, deoarece stimuleaza digestia. În amestec cu tinctura de chimen , în părți egale, se administrează câte 4 lingurite la orele: 8,12, 16,22. Cura durează timp de 21 de zile, în cazul copiilor care se concentrează foarte greu, având și probleme de memorare. După o pauză de 14 zile, cura se poate repeta. .
Vinul de pelin
Cum se prepară
Într-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite în prealabil. Ingredientele se lasă să se macereze vreme de trei săptămâni, după care licoarea obținută se strecoară.
Cum se administrează
Se iau 1-3 linguri din acest vin, înainte sau după masă. Acest remediu stimulează activitatea tubului digestiv, combate balonarea și indigestia. Terapia trebuie urmată vreme de trei săptămâni.
Siropul de pelin
Decenii de-a rândul, siropul de pelin era folosit de către călugării benedictini ca un panaceu, recomandat în tratamentul problemelor digestive și pentru eliminarea toxinelor.
Cum se prepară
într-un borcan de 400 ml, se pun 15 linguri de frunze proaspete de pelin, tăiate mărunt. Deasupra se toarnă miere, până când se umple borcanul. Se astupă borcanul cu un capac, apoi se lasă la macerat vreme de o lună. Se obține un sirop vâscos, amărui și aromat, cu efecte tonice, digestive, carminative (reduce balonarea) și laxative.
Cum se administrează
Copiilor mofturoși la mâncare li se recomandă câte o linguriță de sirop, cu 15 minute înainte de fiecare masă, deoarece stimulează pofta de mâncare. .
Infuzia combinată
Cum se prepară
Se pun la macerat 4 linguri de pelin mărunțit într-o jumatate de litru de apă. După 10 ore, se filtrează. Infuzia obținută prin macerare la rece se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe tot într-o jumatate de litru de apă, vreme de cinci minute. Licoarea se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele doua extracte, obținându-se aproximativ un litru de infuzie combinată, care se folosește extern, sub formă de comprese și de spălături.
Cum se administrează
Lichiorul de pelin
Cum se prepară :
Ingrediente: 3 linguri de plantă uscată, un kilogram de zahăr, sucul și coaja unei lămâi, 300 ml de țuică de secară și un litru de apă.
Preparare: Se face o infuzie si se strecoară. Apoi se adaugă zaharul, sucul si coaja de lămâie si se fierb 15 minute. Când se mai răcește, se adaugă tuica.
Pentru orice afecțiune digestivă
Se administrează câte cinci lingurite pe zi, în orice afectiune digestivă.