Ceaşca de sănătate: Pătrunjelul –remediu miraculos în orice anotimp

Citeste tot despre: 

Preparată în mai multe feluri, modesta frunză de pătrunjel îşi pune la bătaie miraculoasele însuşiri şi reuşeşte să ne menţină în formă.

Puţină lume cunoaşte faptul că pătrunjelul este o verdeaţă apreciată de specialişti din punct de vedere gastronomic şi terapeutic. „Planta este un remediu incontestabil pentru o varietate de boli de la astenie, anemie, tulburări circulatorii şi până la eliminarea toxinelor din organism, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

«În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă mai bine de 60 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, fier, provitamina A, mai multă vitamina C decât 100 g fructe de măceşe sau o lămâie. De asemenea, în compoziţia acestui panaceu există complexul vitaminic B, vitamina E şi histamina, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor".

Terapia cu suc de pătrunjel, spun nutriţioniştii europeni, contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă.

„Stinge" ţigara

Dependenţa de tutun nu se vindecă prea uşor. Nutriţioniştii cred însă că, în competiţia cu medicamentele, plantele medicinale cum ar fi pătrunjelul, pedicuţa şi sunătoarea sunt remedii care triumfă în bătălia cu acest viciu. Un leac pe bază de pătrunjel s-a dovedit o alternativă la ispititoarea ţigară şi se administrează între mese. Acest remediu (care „stinge" ţigara) se prepară din câte două linguriţe de frunze, de seminţe şi de rădăcină de pătrunjel, amestecate în părţi egale şi măcinate. În pulberea obţinută se adaugă apă caldă, până se obţine o pastă. Din acest leac, se administrează zilnic câte trei linguriţe. Este important ca preparatul să se consume proaspăt.

Tonic general

În medicina naturistă, pătrunjelul este considerat un panaceu când vine vorba despre efectele lui terapeutice. Modestul pătrunjel este un calmant dovedit al sistemului nervos, ţine sub control alergiile, scade nivelul colesterolului „rău", fiind indicat în hipertensiunea arterială şi în cardiopatie. Nu în ultimul rând, în caz de convalescenţă, cura cu pătrunjel grăbeşte vindecarea. Specialiştii afirmă că cel mai eficient leac cu pătrunjel este sucul proaspăt. Câte 50 ml de suc proaspăt se consumă zilnic, un interval de 15 zile pe lună. Această terapie alungă bolile de lângă noi, fără nici un efect secundar.

Combate alcoolismul... şi

Terapia cu pătrunjel are o acţiune favorabilă în lupta cu viciul exceselor bahice. Siropul preparat din întreaga plantă are efecte nebănuite în combaterea alcoolismului. Un remediu plăcut, uşor de preparat şi de administrat, este siropul de pătrunjel.


Mahmureala

După un chef, când ameţelile sunt persistente şi-ţi dau mari bătăi de cap, un alt fel de sirop, obţinut din frunzele plantei ( trei linguri şi cojile a două banane se fierb în 500 ml de apă ) vine în ajutorul celui care a testat prea multe „tonice bahice". Leacul se bea trei zile la rând.

Linişteşte zbaterea muşchilor

Se spune că, atunci când ţi se zbate ochiul sau un muşchi, este un semn rău. În jurul nostru se vorbeşte adesea că aceste spasme sunt semne providenţiale, care ne atenţionează asupra unor întâmplări neplăcute care vor urma. Specialiştii însă au o altă părere: zbaterea muşchilor are la origine o cauză medicală. În acest caz, este indicată infuzia (preparată dintr-o legătură de pătrunjel la o cană de apă, în care se adaugă cinci picături de ulei de cătină ). Zilnic se administrează câte trei căni pe zi. În acelaşi timp, cu această infuzie se poate face şi un masaj uşor pe zona afectată.

Bun pentru copii

Decoctul de pătrunjel este un tonic pentru copii în perioada de creştere. Ceaiul se prepară din 50 g seminţe sau rădăcină de pătrunjel care se fierb într-un litru de apă, timp de cinci minute. Se recomandă câte două căni pe zi, înainte de masă, în tratamentul copiilor în perioada de creştere. Acelaşi remediu este eficient şi în astenie, precum şi în bolile reumatice.
Reţeta săptămânii

Siropul de pătrunjel

Un astfel de leac simplu are efecte nebănuite în combaterea alcoolismului. Ingredientele folosite: 50 g pătrunjel, coaja unei portocale şi a unui grepfruit se fierb într-un litru de apă, la foc mic, până când lichidul scade la jumătatea cantităţii. Conţinutul se îndulceşte cu o lingură de miere la fiecare cană şi se bea pe parcursul zilei. Terapia trebuie urmată timp de 14 zile , iar după o pauză de şapte zile se poate repeta


Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1