Ceașca de sănătate: O plantă face minuni pentru bolile secolului: Iarba mare

Ultima actualizare:

    Iarba mare  combate bolile cele mai grave ale acestui secolSursa foto: la taifas.ro
Iarba mare combate bolile cele mai grave ale acestui secolSursa foto: la taifas.ro

Specialiştii din numeroase ţări din Europa Centrală şi de Sud, chiar şi din America, au studiat Iarba mare în centre moderne de cercetare şi au descoperit că planta are multe alte beneficii descoperite în urma acestor investigații. Cu acest prilej, planta a fost numită Iarba Miraculoasă.

De fapt, dintre specialiști, primul care i-a descoperit calitățile terapeutice extraordinare a fost chiar medicul Hipocrate care a trăit 104 ani ( 460-377 î.e.n.)

Rădăcinile plantei se recoltează din luna septembrie până-n noiembrie

Iarba-mare creşte mai ales în zonele de deal şi de munte şi poate fi recunoscută cu uşurinţă datorită frumoaselor flori galbene. Rădăcinile sale sunt bogate în numeroase substanţe active şi trebuie recoltate din luna septembrie până în noiembrie, deoarece  în acest interval, planta are un conţinut foarte bogat de substanţe active.

Iarba mare nu ridică nivelul glicemiei

În compoziţia rădăcinilor plantei se remarcă inulina, un compus polizaharidic, asemenea zahărului. Cu toate acestea, specialiştii au constatat că ceaiul preparat din rădăcini de Iarbă-mare poate fi administrat fără grijă, deoarece nu ridică nivelul glicemiei şi combate colesterolul rău.

În ce afecțiuni este recomandată Iarba mare

Infuziile şi decoctul preparate din frunze sunt indicate în tratamentul diferitelor afecţiuni inflamatorii, deoarece în compoziţia lor se regăsesc vitamina C, un principiu amar şi săruri minerale. La ajutorul acestui remediu strămoşesc pot apela cu încredere bolnavii cu afecţiuni inflamatorii de plămâni, de stomac şi de cancer. 

Poţiunea Sfântul Pavel - un remediu universal

În Evul Mediu era în vogă un vin preparat din Iarbă-mare  cunoscut sub numele de Poţiunea Sfântului Pavel. Licoarea era apreciată ca un remediu universal şi era recomandată în tratamentul  afecţiunilor de cap, de plămâni sau de stomac. De asemenea, preventiv, vinul de Iarbă-mare era administrat ca un medicament protector contra ciumei.

Decoctul tratează afecţiunile respiratorii

Bolile aparatului respirator, numeroase şi sâcâitoare (astmul bronşic, pleureziile şi tuberculoza) sunt afecţiuni care necesită, deseori, zile bune de spitalizări în secţiile de pneumologie. Printre leacurile naturale care tratează cu succes aceste boli, Iarba-mare deţine un loc important în topul „ planelor salvatotoare”.    

Rădăcinile plantei combat răguşeala

Răguşeala, o problemă de sănătate cu care se confruntă deseori persoanele cu imunitate scăzută, cu glasul obosit, dar şi soliştii, poate fi tratată cu încredere cu rădăcină de Iarbă-mare. Leacul se  foloseşte precum guma de mestecat. Cine a urmat acest tratament simplu, la îndemână, a constatat că rezultatele au fost spectaculoase.

Opiniile specialiștilor

Rădăcinile plantei au proprietăți antitumorale

Iarba-mare a fost studiată riguros în centre moderne de cercetare din SUA şi specialiştii au confirmat proprietăţile antitumorale ale plantei. ”Datorită unor substanţe active prezente în compoziţia  rizomilor, Iarba- mare este o speranţă de viaţă pentru bolnavii de cancer, deoarece  stopează evoluţia bolii ucigaşe”, susţin cercetătorii americani. Totodată, aceşti specialişti recomandă femeilor care au antecedente în familie de  tumori mamare să consume preventiv produse pe bază de Iarbă-mare, până la vârsta menopauzei.  

 Infuzia, decoctul  și tincture tratează o varietate de boli

„Iarba-mare este recomandată în infecţiile respiratorii care se manifestă prin tuse. Decoctul simplu este eficient, atât pentru calmarea acesteia, cât şi pentru fluidificarea secreţiilor bronşice. În acelaşi timp, este apreciat efectul antiinflamator al plantei şi de combatere a căderii părului. De asemenea, preparatele de Iarbă-mare: ceai, decoct şi tinctură ajută la eliminarea toxinelor din corp, combat nervozitatea, aciditatea gastrică, anemia, lipsa poftei de mâncare și elimină viermii intestinali”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Iarba mare, o plantă a longevității ”.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Decoctul de Iarbă-mare combate tusea

  • Ingrediente: 20 g de rădăcină uscată şi fărâmiţată şi 2 căni de apă.   
  • Preparare: Rădăcina plantei se fierbe în apă timp de zece minute. Apoi, ceaiul se lasă la infuzat 15 minute. După ce se răceşte, toată cantitatea se consumă pe parcursul zilei, îndulcită cu miere.

Infuzie pentru anemie şi reumatism

  • Ingrediente: 20 g de rădăcină proaspătă şi 1 litru de apă clocotită.
  • Preparare: Planta se infuzează zece minute. Se consumă câte trei ceşti pe zi. Ceaiul este benefic pentru persoanele anemice şi pentru reumatici. Tratamentul trebuie urmat până la vindecare.

Vinul de Iarbă-mare, pentru vigoare  

  • Ingrediente: 20 g de rădăcină uscată de plantă şi 50 ml de vin roşu. Preparare: Planta se pune la fiert în vin, până când licoarea dă în clocot. După aceea, se filtrează şi se păstrează la rece.
  • Se administrează câte cinci linguri după fiecare masă, în cazul digestiei lente. Persoanele lipsite de energie pot apela cu încredere la cura cu vin de Iarbă-mare care trebuie urmată un interval de 21 de zile.
image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net