Menta, efecte terapeutice mai puţin cunoscute

menta.jpg

Menta
Pentru a-i păstra proprietățile pentru mai mult timp, menta poate fi conservată
Foto: pixabay.com

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Izma bună (Mentha piperita) este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru o varietate de boli, de la durerile gastro-intestinale, indigestii şi până la combaterea anxietăţii.

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu precizează că izma bună este specia de mentă medicinală care conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative. Substanţele active importante conţinute de această plantă, precum mentolul (un valoros ulei eteric), compuşii antibiotici şi substanţele minerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă  tratamentul cu mentă pentru efecte mai puţin cunoscute:

„Sub formă de infuzie, menta revigorează sistemul nervos şi pune în mişcare sângele. În plus, o cură cu preparate din mentă: infuzie, ulei sau sirop revigorează întregul organism, combate palpitaţiile şi anxietatea. Folosită în cure de trei-patru săptămâni, infuzia de izmă îmbunătăţeşte funcţia ficatului şi secreţia bilei şi calmează colonul iritabil. În acelaşi timp, siropul de mentă este revigorant şi scurtează perioada de convalescenţă după răceli şi viroze, ne spune fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

Cocktailurile cu mentă, bune pentru organismul obosit

Studii recente au dovedit că toate cocktailurile care conţin mentă sunt tonice pentru organismul obosit, după numeroase eforturi fizice şi intelectuale sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.  

Menta, un excelent calmant

Menta este renumită pentru proprietăţile ei calmante. Infuziile şi uleiul de mentă reduc efectele indigestiei (greţuri, balonări, dureri de stomac şi de bilă) după prima zi de tratament. O infuzie se prepară dintr-o linguriţă de mentă de grădină şi o cană cu apă, iar ceaiul se consumă cu înghiţituri mici. Prima infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar a doua, după cină.  

Reţetele săptămânii

Infuzie combinată

Pentru un efect îmbunătăţit, menta se prepară sub formă de infuzie  combinată cu angelică (din fiecare plantă câte o jumătate de linguriţă ) şi 500 ml de apă clocotită. Plantele se infuzează timp de  15 minute . Zilnic se bea câte 100 ml de ceai de trei ori pe zi.

O cană de cacao cu mentă, un excelent energizant    

Ingrediente: 250 ml lapte degresat, o lingură de pudră de cacao, o lingură de zahăr, 5-6 frunze de mentă.

Preparare: Într-o crăticioară de 500 ml, turnaţi laptele rece peste zahărul amestecat cu cacao. Amestecaţi până când compoziţia se omogenizează. Apoi, puneţi vasul la foc mic; când amestecul începe să fiarbă, adăugaţi menta presată în blender. Turnaţi licoarea într-o cană şi adăugaţi alte 2-3 frunze de mentă pentru aromă.    

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5