Ceașca de sănătate: Izma bună, planta cu puteri miraculoase, ne revigorează pe vreme de caniculă

Ultima actualizare:

    Infuzia preparată din mentă revigorează sistemul nervosSursa foto: adevărul.ro
Infuzia preparată din mentă revigorează sistemul nervosSursa foto: adevărul.ro

Despre Izma bună ( Mentha piperata) specialiștii precizează că este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale consumate în ţările europene, în Orientul Mijlociu şi în Africa. Datorită gustului său plăcut, în zilele caniculare, ceaiul de mentă, în combinaţie cu lămâia, ne răcoreşte şi ne hidratează, oferind organismului energia necesară când canicula ne fură vigoarea.

De asemenea, toate preparatele din mentă: infuzia, uleiul, tinctura, dar și aromata apă de mentă sunt tonice excelente și în zilele caniculare.

Menta este o valoroasă plantă medicinală și un excelent condiment

Ca plantă medicinală, menta este apreciată pentru numeroasele virtuţi terapeutice. Totodată, aromata plantă este şi un excelent condiment, folosit în gastronomie, care poate fi adăugat în salate şi în sosuri, pentru inconfundabilul său efect răcoritor.

Menta a fost folosită încă din antichitate

Frunzele proaspete de mentă au fost folosite încă din antichitate pentru  tratarea unor afecţiuni, iar bucătăria arabă veche a descoperit că această plantă parfumată este un ingredient gustos în bucătărie.

Nimfa Minthe  a fost transformată într-o plantă parfumată

Legenda spune că nimfa Minthe s-a îndrăgostit de zeul Hades și a stârnit gelozia Persephonei. Ca s-o scape de mânia soţiei sale, Hades a transformat-o pe nimfa Minthe într-o plantă parfumată, la fel de plăcută ca şi chipul ei. Fiind un dar al zeilor sau al naturii, menta este o plantă terapeutică extrem de valoroasă.

Menta a rămas un simbol al veseliei și ospitalității

Originară din bazinul mediteranean, menta a fost preţuită de greci şi de romani. Se spune că ei făceau coroniţe din frunze de mentă şi condimentau vinurile şi sosurile cu această plantă. Totodată, aceste popoare presărau frunze de mentă în încăperi, pe jos,  şi ornamentau mesele festive cu ele. Din acele vremuri îndepărtate, menta a rămas un simbol al ospitalităţii şi veseliei, pentru că, oricine îi apreciază aroma, îşi recapătă bunadispoziţie. În zilele noastre, planta uscată şi preparatele din  mentă le găsim în magazinele Plafar. În farmacii, regăsim menta ca ingredient folosit în compoziţia mai multor medicamente.

Cum se folosea planta în trecut

De secole, menta uscată este un remediu nelipsit în farmacia casei.  Decoctul era un leac pentru durerile de cap. Ceaiul se dădea copiilor cu colici; când durerile erau insuportabile, se punea pe pântece o cataplasmă caldă din frunze de izmă şi de leuştean.Pentru dureri de dinţi, se ţinea în gură rădăcină pisată de mentă care se macera în rachiu. Ceaiul se bea contra tusei, a năduşelii şi contra durerilor de piept. De asemenea, ceaiul răcoros de mentă era recomandat și femeilor care se pregăteau să nască, pentru că le uşura naşterea. Contra durerilor de inimă se bea ceai rece de mentă.  Ceaiul se mai folosea în caz de insomnie şi pentru calmarea organismului stresat.

Menta, un medicament valoros din farmacia casei

Datorită substanţelor active de excepţie din compoziția sa, menta are efect sedativ, dezinfectant, cicatrizant extern, antidiareic, combate transpiraţia , calmează durerile şi reglează tranzitul intestinal. Frunzele şi toate părţile plantei conţin ulei eteric, lipide, acizi fenolici, taninuri, amestec de parafine, flavonoide, glucide, enzime, alături de vitaminele C, D2 şi de numeroase săruri minerale : de potasiu, calciu, fosfor, magneziu, natriu, fier, mangan, zinc, bor, cupru şi de molibden.

Menta tratează zeci de boli

Terapeuții precizează că Izma tratează o varietate de boli, de la durerile gastro-intestinale, indigestii şi până la combaterea anxietăţii. ”Izma bună este specia de mentă medicinală care conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative. Substanţele active importante conţinute de această plantă, precum mentolul (un valoros ulei eteric), compuşii antibiotici şi substanţele minerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă. De aceea, fitoterapeutul recomandă  tratamentul cu mentă pentru efecte mai puţin cunoscute. Sub formă de infuzie, menta revigorează sistemul nervos şi pune în mişcare sângele. Mai mult, o cură cu preparate din mentă: infuzie, ulei sau sirop revigorează întregul organism, combate palpitaţiile şi anxietatea. Folosită în cure de trei-patru săptămâni, infuzia de izmă îmbunătăţeşte funcţia ficatului şi secreţia bilei şi calmează colonul iritabil. În acelaşi timp, siropul de mentă este tonic şi scurtează perioada de convalescenţă după răceli şi viroze”, menționează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție.

Ţine sub control hipertensiunea arterială 

Datorită conţinutului de potasiu, ceaiul de mentă ţine sub control hipertensiunea arterială fiind de mare folos bolnavilor hipertensivi. Totodată, infuzia de mentă face minuni în lupta cu bolile de inimă. Se consumă câte două ceaiuri pe zi, dar se evită excesele, deoarece menta constipă. 

Cocteiurile cu mentă revigorează organismul obosit

Studii recente au dovedit că toate cocteilurile care conţin mentă sunt tonice pentru organismul obosit, după numeroase eforturi fizice şi intelectuale sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.  

Știți că menta are proprietăți calmante remarcabile ?

Menta este renumită pentru proprietăţile ei calmante. Infuziile şi uleiul de mentă reduc efectele indigestiei (greţuri, balonări, dureri de stomac şi de bilă) după prima zi de tratament.

Uleiul de mentă alungă durerile de cap

Cercetătorii au constatat că uleiul de mentă este un remediu miraculos  pentru durerile de cap , deoarece  are un efect rapid  și mai bun în comparație cu aspirina.  Cu acest leac  trebuie să vă masați pe frunte și nu are efecte secundare ca aspirina care favorizează ulcerele gastrice și tinita (țiuitul urechilor).    

Menta alungă șoarecii și insectele

Aroma puternică a frunzelor de mentă este folosită ca remediu care alungă şoarecii şi insectele nedorite. O bună parte din indicaţiile  terapeutice de odinioară sunt valabile şi astăzi. Pentru farmacia casei, planta se recoltează în lunile iunie, iulie şi august, se usucă în straturi subţiri şi se păstrează în pungi de hârtie sau de pânză, care se depozitează în locuri răcoroase.  

Reţetele săptămânii

Infuzia simplă: revigoarează organismul și în zilele de caniculă

Ingrediente: o linguriță de mentă de grădină și o cană de apă.

Cum se prepară: Infuzia se prepară din aceste ingredient care se infuzează timp de trei minute, iar ceaiul se consumă cu înghiţituri mici. Prima infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar a doua ceașcă se bea după cină.  

Infuzia de mentă combinată cu angelică, un calmant excelent

Ingrediente: Câte o jumătate de linguriță de mentă combinată cu angelică și 500 ml de apă clocotită.

Preparare:  Plantele se infuzează timp de 15 minute. Zilnic, se consumă  câte 100 ml de ceai de trei ori pe zi.

Lichiorul de izmă alungă neliniştea şi stimulează digestia

Ingrediente: Patru linguriţe de frunze de izmă, 300 mg  miere de tei, un litru de apă, 4 cuişoare, coaja unei portocale, vanilie (un sfert de baton), 300 ml de ţuică de ţară sau 200 ml alcool rafinat.

Preparare : Fierbem izma şi aromele în apă, la foc mic, timp de 30 de minute. Strecurăm lichidul şi adăugăm mierea. Mai lăsăm să  clocotească cinci minute, mestecând băutura foarte bine, cu o lingură de lemn. Apoi, adăugăm alcoolul şi amestecăm, în continuare, până când lichiorul se omogenizează. Când este cald, turnăm lichiorul în sticle închise la culoare pe care le astupăm foarte bine.

Acest lichior se serveşte ca aperitiv la mesele festive. Curativ, se bea câte un păhărel de 5o ml, după cină. Totodată, acest lichior, preparat în casă, stimulează digestia şi îndepărtează starea de nelinişte.

O băutură energizantă excelentă, fără cofeină

Ingrediente: 250 ml lapte degresat, o lingură de pudră de cacao, o lingură de zahăr, 5-6 frunze de mentă.

Preparare: Într-o crăticioară de 500 ml, turnaţi laptele rece peste zahărul amestecat cu cacao. Amestecaţi până când compoziţia se omogenizează. Apoi, puneţi vasul la foc mic. Când licoarea începe să fiarbă, adăugaţi menta presată în blender. După aceea, turnaţi energizantul  într-o cană şi adăugaţi alte 2-3 frunze de mentă pentru aromă.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net