Ceașca de sănătate : Infuzia de mierea ursului , benefică în tratarea asmului, bronșitelor, laringitelor și detoxifierii

Ultima actualizare:

    Mierea ursului, o plantă benefică pentru probleme respiratorii, digestive și pentru detoxifiere Sursa foto:clicksănătate.ro
Mierea ursului, o plantă benefică pentru probleme respiratorii, digestive și pentru detoxifiere Sursa foto:clicksănătate.ro

Mierea ursului este o plantă erbacee perenă din familia boranginoaselor. Denumirea populară a acestei plante este de plămânărică. Planta crește în flora spontană, pe fânețe și pajiști, la marginea pădurilor și a drumurilor. Pentru uz medicinal se recoltează partea aeriană a plantei și se culege când planta este înflorită în totalitate sau aproape în totalitate.

Din punct de vedere medicinal, cele mai active sunt frunzele și, de aceea, se renunţă la celelalte părţi ale plantei, păstrându-se doar frunzele.

Florile sunt roșii, iar în ultima fază de dezvoltare, după polenizare, devin albastre.

Planta conține  substanțe active importante: acid salicic, calciu, potasiu, magneziu, saponine, alantoină și vitamina C.

Opinia cercetătorilor

Cercetătorii susțin că  infuzia de mierea ursului are efect depurativ, analgetic, antidiareic, cicatrizant, este benefică în tratarea astmului, a bronșitelor, laringitelor și chiar a unor boli de plămâni.

Plămânărica menține sănătatea aparatului digestiv

Plămânărica ajută la menţinerea sănătăţii aparatului digestiv ; infuzia combate aciditatea stomacului, cauzată de gastrită, de ulcer gastric sau duodenal. De asemenea, datorită proprietăţilor sale diuretice, planta poate elimina disconfortul produs de balonare sau de excesul de apă, fiind folosită şi pentru combaterea diareii.

Cum se prepară, cum se administrează

Sub formă de infuzie, planta se  recomandă în tratamentele de detoxifiere.

Infuzia se prepară din 150 ml de apă  în care se adaugă 1 lingură de frunze de plămânărică. Ceaiul se lasă la infuzat 15 minute. Cine dorește adaugă miere (când ceaiul se mai răcește).  Se recomandă  2-3 căni, în fiecare zi, până la ameliorarea problemelor respiratorii. Dacă acestea persistă mai mult de o săptămână, bolnavul trebuie să meargă la un consult de specialitate.

Decoctul

Uneori, terapeuții recomandată folosirea plantei sub formă de decoct, indicat și în afecțiuni renale, în ulcer gastric și duodenal, în reumatism. Decoctul este recomandat în caz anemii. În această formă, ceaiul are efect remineralizant și revigorant.  

O calitate esențială a plantei este aceea de curățare a căile respiratorii şi de eliminare a mucusul din plămâni. În această privință, planta este recomandată  atât fumătorilor, cât și celor care au renunţat la fumat.

O infuzie concentrată

 O infuzie concentrată se prepară  din 2 linguri de plantă uscată la 1 cană cu apă fierbinte. După 15 minute, se strecoară şi zilnic se consumă 3 ceşti.

Remediu pentru menținerea sănătății tractului urinar

Ca  remediu pentru menţinerea sănătăţii tractului urinar, plămânărica a fost folosită de-a lungul timpului pentru tratarea cistitei, dar şi a altor tipuri de infecţie. Datorită proprietăţilor sale diuretice, planta poate fi utilizată şi pentru ameliorarea afecţiunilor rinichilor. Prepară-ţi un remediu din 3 linguri de plantă uscată, pe care le puteți infuza în 250 de ml de apă fierbinte. Beți 2 ceşti, în fiecare zi până la vindecarea problemei voastre de sănătate.

Pudra de lumânărică,  benefică pentru anumite femei

Pudra de plămânărică este recomandată femeilor cu sângerări abundente în perioada ciclului menstrual. Pudra poate fi obţinută prin măcinarea plantei uscate. Se adaugă 1 linguriţă de pudră la un pahar cu apă şi se bea de 3 ori pe zi.

Planta tratează rănile purulente , arsurile,  eczemele

Folosită ca remediu extern, graţie proprietăţilor sale astringente şi antiinflamatoare, planta tratează cu succes rănile purulente, zgârieturile, arsurile, hemoroizii şi eczemele. Adaugați 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite de plantă la o ceaşcă cu apă fierbinte. După 20 de minute de infuzat, strecurați şi lăsați ceaiul să se răcească. Umeziți o bucată de bumbac şi aplicați-o  direct pe locul afectat.

Ceaiul de Mierea ursului are efecte antiîmbătrânire

Ceaiul de Mierea ursului are  un conţinut ridicat de componente fenolice, cu proprietăți antiîmbătrânire și protejează organismul împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. De asemenea, ceaiul ajută la prevenirea apariţiei cancerului sau a bolilor de inimă. În acest caz, ceaiul se  poate  prepara din 250 de ml de apă fierbinte în care se adaugă  o  linguriţă de plantă. După 10 minute,  ceaiul se strecoară. Zilnic se consumă  2-3 căni, cu înghiţituri mici.

image
image
image
image
image
image
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net