Ceașca de sănătate: Feniculul, planta care protejează tinerețea și sănătatea

Ultima actualizare:

    Feniculul este un remediu pentru zeci de afecțiuniSursa foto:daciccool.ro
Feniculul este un remediu pentru zeci de afecțiuniSursa foto:daciccool.ro

Feniculul era o plantă foarte apreciată încă din Antichitate, atât în Asia, cât și bazinul mediteranean, iar în zilele noastre planta este cultivată pe toate continentele. Preparatele de fenicul predomină însă în bucătăria grecească și în cea italiană.

În țara noastră, numele plantei variază în diferite zone geografice:chimen dulce, anason dulce sau secară de grădină.  Ca aromă şi înfăţişare, feniculul seamănă cu anasonul şi cu mărarul.  Este important faptul că  părțile componente ale plantei pot fi folosite în întregime: bulbul, tulpina, frunzele și semințele, deoarece  sunt comestibile.  

Concluziile specialiștilor

În studiul ”Feniculul, un remediu pentru zeci de afecțiuni”   Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că datorită substanţelor active conţinute : vitamine (A, B, C), săruri de potasiu, fosfor, fier, sulf, sodiu, uleiuri volatile, lipide, zaharuri şi substanţe amare, feniculul este un remediu pentru cel puţin 65 de afecţiuni: balonări  şi colici abdominale, dureri reumatice, edeme ale membrelor inferioare, constipaţie, tuse convulsivă, litiază renală, sindromul intestinului iritabil, insomnia și anxietate”..

Opinia specialiștilor americani

Cercetările recente ale specialiştilor de la Universitatea  din Tucson –Arizona dovedesc că, pentru problemele digestive, frecvente mai ales în sezonul estival, de mare ajutor este feniculul. Dr Weil Andrew, profesor clinician de medicină şi director al Programului de medicină integrativă la această universitate, recomandă preparatele din seminţe de fenicul (infuzia, maceratul sau siropul), pentru efectele lor terapeutice deosebite : antiseptice, diuretice, expectorante, sedative, carminative şi antispastice, care îmbunătăţesc sănătatea. 

Concluzii selectate din Medicina populară

Medicina populară apreciază foarte mult efectele plantei,  îi atribuie calităţi miraculoase şi consideră că planta este „ iarba tinereţii fără bătrâneţe”.

.Scade tensiunea arterialăConsumul de fenicul  poate să scadă tensiunea arterială  în mod natural datorită unor substanțe active prezente în compoziția plantei: calciul, magneziul și potasiul.

  Are efecte hormonale de întinerire

În acelaşi timp, consumul acestei plante are efecte hormonale de întinerire, fiind de mare ajutor femeilor după instalarea menopauzei, deoarece  menţine oasele sănătoase şi puternice, pielea elastică şi o podoabă capilară frumoasă.

Reglează ciclul menstrual

Preparatele din fenicul , mai ales infuzia, reglează ciclul menstrual când este însoţit de crampe dureroase şi diminuează stresul premenstrual.

Previne efectele consumului excesiv de alcool

Consumat vreme îndelungată ( câte trei săptămâni pe lună), ceaiul de fenicul previne efectele  produse în organism de consumul excesiv de alcool.  Nu în ultimul rând, feniculul este un protector al ficatului, fiind indicat şi în tratarea icterului. 

Ajută la menținerea unei structuri osoase puternice 

Specialiștii susțin că fierul, fosforul, calciul, magneziul și vitamina K, substanțe active prezente în compoziția plantei,  contribuie la construirea şi la menţinerea unei structuri osoase sănătoase şi puternice.  

Pentru mămicile care alăptează

Infuzia de fenicul vine şi în ajutorul mămicilor care alăptează, sporindu-le producţia de lapte. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi în perioada alăptării.

Facilitează pierderea în greutate

Datorită efectului diuretic, infuzia de fenicul previne retenţia de apă în organism, faciliteză pierderea în greutate şi eliminarea toxinelor din corp. Totodată, infuzia preparată din rădăcina plantei ( o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită) s-a dovedit foarte eficientă în combaterea obezităţii şi pleureziei.

.Infuzia şi siropul  sunt remedii pentru afecțiuni  frecvente

Infuzia şi siropul preparate din seminţe de fenicul sunt remedii excelente pentru afecțiuni frecvente: tusea convulsivă, laringita, faringita, anxietatea şi insomniile. Tratamentul cu seminţe ameliorează crizele de astm alergic, când bolnavii consumă zilnic câte 5oo ml infuzie din seminţe, în cure de două luni.

Atenție când cumpărați fenicul!

 Când cumpărați fenicul trebuie să fiți atenți la bulbul său. Acesta trebuie să fie ferm, alb sau alb spre verde pal. Evitați să cumpărați  un fenicul care are bulbul pătat  sau zdrobit. Când planta are boboci de flori, înseamnă că este prea copt.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia simplă: Peste două linguriţe de seminţe pisate, turnaţi o cană cu apă fierbinte. Planta se infuzează timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni pe zi.

Infuzie cu lapte: Într-un pahar de lapte clocotit se adaugă o lingură de seminţe de fenicul. Se infuzează timp de 30 de minute, apoi se bea pe stomacul gol. În gastrită, efecte sunt rapide şi de lungă durată.

Infuzia concentrată : Se prepară din două linguri de seminţe care se  infuzează în 500 ml de apă, timp de 30 de minute. Cantitatea se bea de-a lungul zilei. Cura, care durează trei luni, are efect extrogen, menţine substanţa osoasă şi protejează organismul de efectele bolilor degenerative.

Siropul: Se prepară dintr-o infuzie concentrată (cinci linguriţe de semințe pisate la un litru de apă. După ce fierbe 15 minute, infuzia se strecoară , după care se mai fierbe cu 600 g de zahăr şi cu sucul unei lămâi. Când s-a îngroşat, siropul se lasă să se mai răcească şi se toarnă cald în sticle sterilizate cu alcool alb.  

Vinul de fenicul: Se prepară din 100 g de plantă bine uscată şi 1 litru de vin roşu. Ingredientele se amestecă bine şi se lasă la macerat într-un vas de sticlă timp de două zile. În acest interval,  vasul se agită. După aceea, vinul se strecoară şi se îmbuteliază în sticle închise la culoare. Vinul se păstrează la rece şi se consumă seara, câte un păhărel. Licoarea are efecte calmante.

image
image
image
image
image
image
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net