Ceaşca de sănătate: Feniculul calmează durerile digestive

Ultima actualizare:

Dr Weil Andrew, profesor clinician de medicină şi director al programului de medicină integrativă la această universitate, recomandă preparatele din seminţe de fenicul (infuzia, maceratul sau siropul), pentru efectele lor terapeutice deosebite: antiseptice, diuretice, expectorante, sedative, carminative şi antispastice, care îmbunătăţesc sănătatea.

Cei care se miră de ce feniculul este o plantă lăudată încă din antichitate, folosită de greci ca un panaceu, trebuie să ştie că medicina populară atribuie plantei calităţi miraculoase: fenicul este „ iarba tinereţii fără bătrâneţe".

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că datorită substanţelor active conţinute : vitamine (A,B, C), săruri de potasiu, fosfor, fier, sulf, sodiu, uleiuri volatile, lipide, zaharuri şi substanţe amare, feniculul este un leac pentru cel puţin 65 de afecţiuni: balonări şi colici abdominale, dureri reumatice, edeme ale membrelor inferioare, constipaţie, tuse convulsivă, litiază renală şi sindromul intestinului iritabil.

Totodată, infuzia şi siropul preparate din semniţe de fenicul sunt remedii excelente pentru tusea convulsivă, pentru laringită şi faringită, pentru anxietate şi insomnii.

Mai mult, infuzia preparată din rădăcina plantei ( o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită) s-a dovedit foarte eficientă în combaterea obezităţii şi pleureziei.

Datorită efectului diuretic, infuzia de fenicul previne retenţia de apă în organism, faciliteză pierderea în greutate şi eliminarea toxinelor din corp. În acelaşi timp, utilizarea feniculului are efecte hormonale de întinerire, fiind de mare ajutor femeilor după instalarea menopauzei, deoarece menţine oasele sănătoase şi puternice, pielea elastică şi o podoabă capilară frumoasă.

Consumat vreme îndelungată ( câte trei săptămâni pe lună), ceaiul de fenicul previne efectele produse în organism de consumul excesiv de alcool. Nu în ultimul rând, feniculul este un protector al ficatului, fiind indicat şi în tratarea icterului.

Mod de preparare şi administrare

Infuzia: Peste două linguriţe de seminţe pisate, turnaţi o cană cu apă fierbinte. Ceaiul se consumă strecurat, după 15 minute de infuzare. Beţi câte două căni pe zi.

Siropul: Se prepară dintr-o infuzie concentrată (cinci linguriţe de semniţe pisate la un litru de apă. După ce fierbe 15 minute, infuzia se strecoară , după care se mai fierbe cu 600 g de zahăr şi cu sucul unei lămâi. Când s-a îngroşat, siropul se lasă să se mai răcească şi se toarnă cald în sticle sterilizate cu alcool alb.

image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net