Ceaşca de sănătate: Doctorul Salcâm tratează 100 de boli

Ultima actualizare:

    Infuzate, florile  parfumate de  salcâm aduc  numai beneficii  organismului (foto: shutterstock)
Infuzate, florile parfumate de salcâm aduc numai beneficii organismului (foto: shutterstock)

Aromate, tonice, vindecătoare şi foarte decorative, florile de salcâm sunt recunoascute pentru eficienţa lor terapeutică. Preparatele pe bază de salcâm (infuzie, tinctură, pulbere, macerat) sunt alcalinizante, sedative, detoxifiante şi antispastice, acţionând asupra musculaturii netede gastrice şi pulmonare.

Neliniştea, irascibilitatea, epuizarea fizică şi intelectuală, insomniile cauzate de emoţii şi chiar disfuncţiile sexuale pot fi atenuate cu ajutorul remediilor preparate din flori de salcâm. Însă este foarte important ca indicaţiile unui fitoterapeut să fie respectate întocmai.

Pentru proprietăţile terapeutice sunt valorificate florile şi scoarţa copacului. De multă vreme este cunoscută acţiunea benefică a florilor de salcâm în tratamentul unor afecţiuni gastrice frecvente , cum ar fi .gastritele hiperacide, ulcerul gastric şi duodenal şi arsurile de stomac. Mai mult, preparatele de salcâm combat crampele musculare de natură nervoasă, calmează tusea convulsivă, dar şi pe cea cauzată de crizele de astm. Terapia cu aceste flori linişteşte accesele de mânie şi de iritare, stările de anxietate şi de depresie psihică prelungită. În acelaşi timp, aromatele flori pot fi indicate ca tratament adjuvant în tulburările de memorie, de echilibru şi de vedere.

„Numeroasele beneficii oferite de preparatele din salcâm, care menţin starea de sănătate, se datorează compoziţiei chimice complexe a salcâmului care conţine numeroase substanţe active : taninuri, glucide, substanţe mucilaginoase, acaciină şi ulei volatil. Toate acestea sunt de mare ajutor pentru tratarea irascibilităţii, pentru un somn odihnitor sau pentru tulburările de memorie", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biologie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Totodată, preparatele din flori de salcâm sunt recomandate nu numai în tratamentul afecţiunilor digestive, dar şi în combaterea crampelor musculare de natură nervoasă.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară din două linguriţe cu flori la o cană cu 250 ml de apă clocotită. După 15 minute de infuzare, ceaiul se strecoară şi se administrează câte o cană înaintea meselor principale.

Ca pansament gastric : Se prepară o infuzie din flori de salcâm şi din frunze de dud (câte două linguriţe din fiecare) la o cană de apă clocotită. Zilnic se consumă câte două căni de infuzie călduţă, timp de o lună.

Extracte antistres din flori proaspete

1. Pentru a îndepărta starea de irascibilitate, s-a dovedit utilă terapia cu un macerat de salcâm preparat la rece. din două linguriţe de plantă uscată şi mărunţită şi un pahar cu 200 ml de apă plată sau apă de izvor. Ingredientele se lasă la macerat de seara până dimineaţa, la temperatura camerei, când lichidul se poate filtra. Leacul se bea dimineaţa, după micul dejun.

2. Combateţi stresul din zilele foarte solicitante cu ajutorul unui extract din flori proaspete de salcâm. Într-un borcan cu capac se pun flori proaspete de salcâm tocate mărunt şi miere (o lingură de flori la trei linguri de miere). Se lasă la macerat timp de 20 de zile., după care se administrează câte două linguriţe, de trei ori pe zi, vreme de trei săptămâni

Un bun laxativ : Se fierbe o linguriţă de scoarţă de salcâm într-o cană cu apă, vreme de 15 minute. Decoctul se strecoară şi se bea călduţ. Se administrează câte două ceşti pe zi .

În stările depresive, infuziile înlocuiesc total apa

Terapia cu infuzii preparate din flori uscate de salcâm (o lingură de flori la 200 ml de apă), înlocuind total apa, într-o cură de trei săptămâni, este un remediu dovedit în stările depresive. .

Extractul şi infuzia au efect detoxifiant

Se pun la macerat cinci linguri de flori de salcâm într-un litru de apă plată sau apă de izvor. După opt ore, extractul se strecoară şi se bea în loc de apă. Leacul poate fi administrat timp de 14 zile şi are efect de detoxifiere. La fel de eficientă este cura cu infuzie de salcâm ( câte o cană pe zi) urmată vreme de 21 de zile.

Atenţie la efectele adverse

Studiile de ultimă oră au evidenţiat faptul că infuzia şi pulberea din flori de salcâm au efecte antiacide şi calmante, acţionând pozitiv asupra mucoasei digestive.

Totuşi, decoctul din scoarţa salcâmului trebuie administrat sub supraveghere medicală, deoarece poate avea efecte toxice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net