Ceaşca de sănătate / Cimbrul, un remediu miraculos pentru 50 de afecţiuni

Citeste tot despre: 

Plantă ierboasă anuală, cimbrul de cultură (Satureja hortensis), cunoscut în popor sub denumirile de cimbrişor grecesc, lămâioară, lămâiţă sau iarba cucului, este un remediu dovedit încă din secolul I e.n.pentru virtuţile medicinale descoperite atunci.

Specialiştii acelor timpuri considerau că planta este mai degrabă un medicament de excepţie, decât o mirodenie folosită la prepararea mâncării. De aceea, planta era recomandată în tratamentul spasmelor, herpesului şi convulsiilor.

Totodată, cercetările care s-au extins la sfârşitul secolului I e.n., încurajau folosirea tratamentelor pe bază de cimbru pentru afecţiuni ale creierului şi pentru reducerea inflamaţiilor la nivelul ficatului. În timp, cimbrul s-a consacrat ca o plantă revoluţionară, iar uleiul de cimbru a devenit un panaceu, folosit de un cerc de iniţiaţi şi pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii: ciuma, holera şi tuberculoza.

Tratamente interne cu cimbru

Învinge oboseala cronică

Şi persoanele foarte active şi energice se confruntă, uneori, cu efectele stresului, pentru că oboseala cronică nu ocoleşte pe nimeni. De aceea, "victimele"se trezesc mai obosite decât s-au culcat. Concomitent, intervin şi alte efecte specifice bolii: lipsa poftei de mâncare, insomniile şi apatia. Totodată, randamentul intelectual şi cel fizic sunt în declin.

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu consideră că această stare de apatie poate fi combătută cu ajutorul cimbrului, un remediu simplu, cu efecte rapide. Deşi planta este cunoscută ca un condiment, trebuie să beneficiem şi de efectele sale mai puţin cunoscute de: calmant, antiseptic şi antispastic. Infuzia de cimbru, dar şi siropul înving oboseala, surmenajul, bronşita cronică şi tusea. În cazul tulburărilor digestive, infuzia de cimbru face minuni.

Tratează afecţiunile respiratorii

Pentru infuzii se foloseşte planta întreagă, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu. Doar în cazul unor preparate mai puternice ( tincturi sau infuzii combinate)se valorifică numai partea superioară a plantei, cu flori şi cu ramuri tinere. Este important rolul plantei de agent antiseptic, care combate majoritatea bacteriilor şi microorganismelor dăunătoare organismului. Deoarece are şi proprietăţi antispastice şi expectorante deosebit de active, infuzia de cimbru tratează atât astmul bronşic şi tusea, cât şi dischineziile biliare, enterocolitele, sciatica şi reumatismul. De asemenea, fitoterapeuţii recomandă şi astăzi infuzia de cimbru pentru revigorarea corzilor vocale.

Benefic şi în infecţiile recidivante

În tratamentul astmului, pneumoniei şi infecţiilor respiratorii recidivante se administrează uleiul volatil: câte două-trei picături, de patru ori pe zi, în cure de 10-20 de zile. De asemenea, uleiul este foarte eficient când se administrează diluat în infuzia combinată de cimbru: o doza de ulei volatil la un sfert de pahar (50 ml) de infuzie combinată, preparată tot din această plantă. Acest leac are un efect antibiotic şi bronhodilatator puternic, deoarece uşurează respiraţia şi combate infecţiile bacteriene. Şi pentru bolnavii de tuberculoză, tratamentul adjuvant cu ulei de cimbru este un remediu dovedit.

Preparatele de cimbru - un panaceu

Combate cu succes anemiile, inclusiv anemiile de primăvară, viermii intestinali şi infecţiile cu Giardia lamblia. Infuzia se prepară din una-două linguriţe plantă la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, timp de o săptămână.

Tratamentul este foarte eficient în toate formele de enterocolită. Cimbrul este valorificat şi în prepararea unor produse cosmetice, utile pentru tonifierea părului şi în menţinerea igienei bucale.

Maceratul de cimbru, bun în nevralgii faciale

Uleiul de cimbru este bun pentru farmacia casei. Acesta se prepară astfel: Se umple o sticlă cu flori de cimbru şi deasupra se toarnă ulei de măsline, cât să le acopere . Vasul este aşezat lângă o sursă de căldură pentru ca planta să se macereze. După 14 zile , conţinutul se filtrează. Acest leac calmează nevralgiile faciale şi durerile reumatice.

Cimbrul de grădină, bogat în acizi graşi şi antioxidanţi

Părţile aeriene ale plantei conţin ulei volatil, în compoziţia căruia se găsesc o serie de acizi graşi, flavonoizi şi principii amare. Specialiştii îl recomandă pentru acţiunea sa antiseptică, antitusivă, diuretică, coleretică şi vermifugă.

"Preparatele din cimbru de grădină, numit şi cimbru bun, se folosesc în stimularea apetitului, ca antidiareic şi în combaterea infecţiilor respiratorii acute, cum ar fi bronşitele, traheitele, tusea convulsivă şi gripa", precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu,.

Infuzia şi decoctul sunt utile şi în tratamentele parazitozelor intestinale cu oxiuri, şi în afecţiunile hepato-biliare.Reţetele săptămânii

Infuzia - cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml apă. Se bea o cană pe zi, în mai multe etape. Pentru efectul calmant al tusei şi ca expectorant se prepară o infuzie concentrată din două linguriţe de plantă la 200 ml apă clocotită. Se administrează câte trei-patru linguri la un interval de două ore.

Siropul de cimbru - cum se prepară, cum se administrează

Se prepară o infuzie concentrată din trei linguri de cimbru la un kilogram de apă. Lăsăm ceaiul să fiarbă timp de cinci minute, îl strecurăm şi adăugăm un kilogram de zahăr. Siropul trebuie lăsat să fiarbă la foc mic, până se leagă. Când începe să facă „mărgele", siropul trebuie să mai fiarbă încă trei minute. Siropul se toarnă în sticle încălzite când este cald. Fiecare sticlă se închide ermetic şi se depozitează în loc răcoros.

Pulberea are şi contraindicaţii

De exemplu, femeile gravide, care urmează un tratament cu pulbere de cimbru pentru a scăpa de tuse sau de o indigestie, riscă să avorteze. Nici persoanele alergice la polen nu trebuie să folosească pulberea ca medicament în dischinezii biliare, colici sau astm. De aceea, înainte de începerea unui tratament cu extrase din acest soi de cimbru, trebuie consultat medicul de familie.

Moderaţie!

Dacă se depăşeşte doza recomandată de terapeut, pot să apară intoxicaţii, care se manifestă prin greţuri, vărsături, colici şi paralizii.

Recomandare

În sezonul rece, folosiţi cimbru în salatele de crudităţi, în cele de fasole sau în sosuri pentru fripturi. Aceste preparate aromate previn indigestiile şi infecţiile respiratorii.


Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1