Ceaşca de sănătate. Cicoarea, planta care protejează ficatul

Ultima actualizare:

    Cicoarea este o plantă foarte bogată în vitamine şi săruri minerale. (Foto: Shutterstock)
Cicoarea este o plantă foarte bogată în vitamine şi săruri minerale. (Foto: Shutterstock)

Cicoarea, o plantă suavă, cu flori de culoare cerului senin, dar cu gust amar, este una dintre cele mai cunoscute plante pentru efectele ei curative, încă din Antichitate.

Deşi indicaţiile terapeutice ale cicorii sunt numeroase, efectele ei protectoare asupra ficatului şi bilei sunt cele mai importante. Specialiştii spun că cicoarea este una dintre cele mai generoase surse de vitamine (A, B, C, E şi K), cu un conţinut bogat în săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, zinc şi magneziu), în ulei volatil, dar şi în compuşi amari, precum inulina, substanţă care scade riscul apariţiei cancerului de colon şi ajută la sănătatea oaselor.

În zilele foarte aglomerate sau în perioada examenelor, pentru a face faţă eforturilor intelectuale şi stresului, fitoterapeuţii ne recomandă să bem „cafeluţa de cicoare". Cafeaua de cicoare este recomandată pentru stimularea poftei de mâncare, în tratamentul adjuvant al afecţiunilor biliare şi hepatice, dar şi în combaterea acneii şi constipaţiei.

„Cercetările mai recente menţionează că rădăcina de cicoare conţine şi insulină, fiind o speranţă de viaţă pentru diabetici. Cafeaua de cicoare, preparată din rădăcina plantei, nu prezintă riscul dependenţei. Mai mult, cafeluţa de cicoare calmează durerile abdominale şi nu creează insomnii. Totodată, acest sortiment de cafea revigorează memoria, ajută în cazul activităţilor intelectuale intense, combătând oboseala. În astfel de situaţii, se recomandă un consum zilnic de două căni. Acest sortiment de cafea se poate prepara în casă prin măcinarea rădăcinii de cicoare prin râşniţa de cafea sau se poate procura de la magazinele cu produse naturiste", ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Despre infuzia de cicoare, terapeuţii spun că aceasta are efecte excelente în combaterea digestiei leneşe , a tusei şi anemiilor. Consumată zilnic, infuzia este foarte bună şi pentru problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scăderea sau creşterea poftei de mâncare.

Potrivit unui studiu recent, infuzia de cicoare este un filtru care ajută la eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii în tratamentul unor boli, precum guta, reumatismul şi artrita.

Cicoarea este una dintre cele mai cunoscute plante pentru efectele ei curative, încă din Antichitate. (Arhiva Click!)
Cicoarea este una dintre cele mai cunoscute plante pentru efectele ei curative, încă din Antichitate. (Arhiva Click!)

Reţetele săptămânii

Infuzia de cicoare se prepară din două linguriţe de frunze uscate de plantă la o cană cu apă clocotită; se administrează câte două căni pe zi.

Cafeaua de cicoare se prepară din două linguriţe de rădăcini de cicoare ( prăjite puţin şi măcinate cu ajutorul râşniţei de cafea) şi o cană de 200 ml de apă. Băutura se fierbe timp de cinci minute, apoi se îndulceşte cu miere sau cu fructoză. Se recomandă câte două căni pe zi.

Siropul de cicoare se prepară dintr-un litru de infuzie în care se adaugă 800 g de zahăr şi se lasă pe foc potrivit, până în momentul când lichidul devine gros, de consistenţa smântânii. Este indicat în afecţiunile digestive ale copiilor ( câte o linguriţă de trei ori pe zi).

Decoctul de rădăcină se obţine din două linguriţe de rădăcină mărunţită la 200 ml de apă rece. Licoarea se fierbe timp de cinci minte; ceaiul se bea călduţ, porţionat în trei prize, înainte de mesele principale. Cura de două săptămâni creşte secreţia de bilă, contribuind şi la regenerarea celulei hepatice, în special în cazul persoanelor care consumă mult alcool.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net